NA DANAŠNJI DAN: Facebook, Strossmayer, Jalta…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
12:53
Velj
2020
28

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Facebook, Strossmayer, Jalta…

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
02.2017

NA DANAŠNJI DAN: Facebook, Strossmayer, Jalta…

Mark Zuckerberg je 4. veljače 2004. osnovao Facebook
NA DANAŠNJI DAN: Facebook, Strossmayer, Jalta…Facebook-ddd
 

4. veljače 2004. godine Mark Zuckerberg, zajedno s cimerima i harvardskim kolegama Eduardom Saverinom, Andrewom McCollumom, Dustinom Moskovitzem i Chrisom Hughesom, osnovao je Facebook, internetsku društvenu mrežu. Isprva je Facebook bio namijenjen samo studentima sveučilišta na Harvardu, no kasnije su se pridružila druga sveučilišta, srednje škole i kompanije diljem svijeta te danas ova društvena mreža broji preko milijardu aktivnih korisnika.


George Washington izabran za prvog predsjednika SAD-a

George Washington, u SAD-u poznat i kao "otac nacije", izabran je za prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 4. veljače 1789. godine. Dosada je jedini predsjednik koji je jednoglasno izglasan, a tu je dužnost obnašao 8 godina, do 1797. godine. Težio je uklanjanju razlika između sjevernih i južnih država SAD-a, a u vanjskoj politici je zauzeo neutralan stav prema francuskim revolucionarnim ratovima, što je stvorilo veliku opoziciju prema njegovoj politici u SAD-u, a Washington se zbog toga odbio kandidirati po treći put za predsjednika SAD-a 1796. godine. Poslije svog predsjedničkog mandata 1797. godine povukao se iz političkog života. Umro je 14. prosinca 1799. Njegovim je imenom prozvana krajnja sjeverozapadna američka država, nekoliko manjih gradova, te novo administrativno središte i glavni grad - Washington.

Rođen Josip Juraj Strossmayer, hrvatski biskup, književnik i mecena

Josip Juraj Strossmayer, jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća, rodio se 4. veljače 1815. godine u Osijeku. U Osijeku je završio pučku školu i gimnaziju, a bogosloviju je studirao u Đakovu, Budimpešti i Beču. Mogućnost javnog i političkog djelovanja na područje cijele Austro-Ugarske Monarhije dobio je 1847. godine, kada je imenovan jednim od ravnatelja carskog zavoda svetog Augustina u Beču i dvorskim kapelanom. Car Franjo Josip I. imenovao ga je bosansko-đakovačkim i srijemskim biskupom, a tu je funkciju obnašao od 1850. do svoje smrti, 55 godina kasnije. Strossmayerova kulturna i politička djelatnost bila je inspirirana idejom jugoslavizma - želio je stvoriti južnoslavensku državu koja će objediniti Hrvate, Slovence, Srbe i Bugare. Kao promicatelj ideje jugoslavenstva odigrao je značajnu ulogu u osnivanju Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, preteče današnjeg HAZU-a. Ideja o jugoslavizmu jednim je dijelom proistekla i iz ideje o kršćanskom jedinstvu. Strossmayer je kao biskup napore ulagao u sjedinjenje pravoslavnih crkava s katoličkom crkvom. Na vatikanskom koncilu u Rimu, održanom 1869. i 1870. godine, pokazao se kao glasan protivnik neograničene papinske vlasti te veliki govornik. Strossmayer je bio i veliki zaljubljenik u slikarstvo, a svoju je bogatu zbirku slika starih majstora 1868. godine poklonio Akademiji znanosti i umjetnosti. Umro je 8. travnja 1905. godine u Đakovu. Njegovo ime danas nosi osječko sveučilište te najdulja ulica u Osijeku.

Započela konferencija u Jalti

Od 4. do 12. veljače 1945. godine u Jalti na Krimu (današnja Ukrajina), sastali su se najviši predstavnici SAD-a, Sovjetskog saveza i Velike Britanije - Roosevelt, Staljin i Churchill, te drugi vojni i civilni stručnjaci, kako bi raspravili i donijeli odluke o izgledu poslijeratnoga svijeta. Nakon konferencije Njemačka je podijeljena na 4 okupacijske zone i određena joj je ratna odšteta, SSSR je dobio 40% predratnog teritorija Poljske, dogovoreno je osnivanje Ujedinjenih naroda, ali i početak ratnih aktivnosti protiv Japana. Ovim sporazumom dogovorene su i podjele sfera poslijeratnog političkog utjecaja.

Savezna Republika Jugoslavija preimenovana u Srbiju i Crnu Goru

Savezna Republika Jugoslavija, državna zajednica Srbije i Crne Gore nastala nakon raspada SFR Jugoslavije 1991./1992., preimenovana je u Srbiju i Crnu Goru 4. veljače 2003. godine. Taj je savez država postojao do 3. lipnja 2006. godine, kada je Crna Gora, nakon referenduma o državnom statusu, proglasila neovisnost. Isto je dva dana kasnije učinila i Srbija.

Međunarodni dan borbe protiv raka

Međunarodni dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 4. veljače, kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Facebook-ddd

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Facebook, Strossmayer, Jalta…