RIM: Međunarodni kongres o katehezi

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:10
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Politika › RIM: Međunarodni kongres o katehezi

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
02
 
10.2013

RIM: Međunarodni kongres o katehezi

.“Pomoći djeci, mladima i odraslima upoznati i sve više ljubiti Gospodina je jedna od najljepših odgojnih avantura“, istaknuo je Papa, nadodavši da se tako gradi Crkva
RIM: Međunarodni kongres o kateheziKongreskat
 

U organizaciji Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, a u okviru programa slavljenja Godine vjere, u Rimu je organiziran  Međunarodni  kongres o katehezi od 26. do 28. rujna 2013. Tema Kongresa bila je: Kateheta – svjedok vjere. Cjelokupni program Kongresa odvijao se u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu. Na Kongresu se okupilo oko 1600 sudionika iz 50 zemalja iz cijeloga svijeta, među kojima značajan broj biskupa i kardinala koji su predvodili skupine kateheta i vjeroučitelja iz svojih (nad)biskupija. Među brojnim sudionicima bio je zapažen i veliki broj svećenika.

Na otvaranju Kongresa pozdravnu riječ uputio je mons. Octavio Ruiz Arenas, tajnik Papinskog vijeća za promicanje Nove evangelizacije, a uvod u program Kongresa imao je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje Nove evangelizacije, mons. Rino Fisichella. U svojoj uvodnoj riječi istaknuo je važnost svjedočanstva u prenošenju vjere, osobito danas u složenom i promijenjenom kontekstu, koji sve više poprima obilježja sekularizacije. Među osobitim fenomenima u modernoj  kulturi podcrtao je globalizaciju, digitalizaciju, informatizaciju, pluralizam mišljenja, tehnološki napredak i religijsku nepismenost. Nova evangelizacija zahtijeva nove pristupe, nove pastoralne modele, nove metode, novi jezik koji će voditi računa o kontekstu u kojem izrastaju današnja djeca i mladi.

Na Kongresu je održano pet predavanja i četiri referata, prikazan je film na temu Vjerovanje i prezentirana Lectio divina biblijskog teksta Učenici na putu u Emaus (Lk 24, 13-35).

Prvo predavanje održao je dr. Petroc Willey iz Velike Britanije. Naslov njegova predavanja je Bog traži čovjeka i objavljuje se. Nit vodilja u izlaganju bila je kateheza kao neprocjenjivo blago Crkve u kojoj se prenosi objava Boga.

U drugom predavanju, pod naslovom Crkva - prvi subjekt kateheze, mons. Manuel José Jiménez Rodríguez iz Kolumbije polazi od konstatacije da „kršćaninom se ne rađamo, nego postajemo; ne rađamo se u Crkvi, Crkvu izabiremo“. Na tragu enciklike Lumen fidei potrebno je napraviti ozbiljnu analizu vjera  i modela njezinog prenošenja, a to znači analizu današnje kateheze. U Godini vjere pozvani smo, istaknuo je mons. Rodriguez, ispovjediti vjeru ne samo kao osobni i individualni čin, već to moramo činiti u Crkvi i s Crkvom, pritom kateheza ima temeljnu zadaću graditi eklezialnost i crkveno zajedništvo.

Treće predavanje održao je prof. mons. Pierangelo Sequeri iz Italije. Svoje izlaganje naslovio je: Memoria fidei: dinamizam čina vjere. U izlaganju je obradio memoria fidei pod četiri vida, istaknuvši da je  Isus Krist princip i norma, zapravo prvi i temeljni konstitutivni element memoria fidei Crkve koja se prenosi iz generacije na generaciju do nakraj Zemlje.

„Traditio e redditio symboli“. Naše „da“ Bogu, naslov je predavanja koje je održao pater Robert Dodaro. Okosnica predavanja bila je traženje prikladnih i efikasnih medija za uspješno prenošenje vjere. Istaknuo je da je temeljna zadaća kateheze prilagođavanje nepromjenjivog nauka Crkve u novim okolnostima u kojima današnji adresati žive.

Mons. Javier Salinas Viñal održao je predavanje na temu Služenje istini kao izričaj crkvenog zajedništva. U izlaganju je analizirao krizu istine u modernoj kulturi. Imajući u vidu snagu relativizma pozvao je na važnost svjedočenja i služenja Istini, koja nije ideja, nego je osoba. Po Kristu i u Kristu moguće je shvatiti tajnu čovjeka.

Održana su i četiri kraća referata: doc. Krzysztof Kaucha iz Poljske: Vjerodostojnost vjere: odnos između vjere i razuma u prenošenju vjere; dr. Jem Sullivan iz SAD-a: Za pedagogiju čina vjere; preč. Alberto Franzini iz Italije: U rijeci „Traditio Verbi“: harmonija između Pisma, Tradicije i Učiteljstva; prof. Joël Molinario: Prihvaćenost Katekizma Katoličke Crkve u katehezi. Iskustvo i kriteriji za cjelovitu recepciju.

Svojevrsnu kulminaciju i sintezu Kongresa sudionici su doživjeli u katehezi koju je održao papa Franjo. U uvodnoj riječi Papa je izrazio radost i zadovoljstvo što je mogao nazočiti tako važnom događaju u Godini vjere. Istaknuo je kako je „kateheza pilastar  za odgoj u vjeri, i za to su potrebni dobri katehete“. Zahvalio je svima koji su u službi prenošenja vjere ističući kako je to veoma zahtjevan posao, a željeni plodovi često se ne vide.“Pomoći djeci, mladima i odraslima upoznati i sve više ljubiti Gospodina je jedna od najljepših odgojnih avantura“, istaknuo je Papa, nadodavši da se tako gradi Crkva. Misao vodilja Papine kateheze je da je kateheta zvanje, a nije profesija ili posao. Sve nazočne Papa je pozvao da ponovno krenu od Krista,  a što to znači obrazložio je u tri točke: 1) ponovno krenuti od Krista znači  biti prisan s Kristom; 2) ponovno krenuti od Krista znači nasljedovati ga u izlaženju iz sebe i  odlaženju ususret drugome; 3) ponovno krenuti od Krista znači ne bojati se ići s njim na periferiju.

U drugom dijelu Kongresa, sudionicima su ponuđeni duhovni sadržaji i pastoralni programi organizirani u pojedinim crkvama i župama u Rimu. U subotu ujutro svečano liturgijsko slavlje na Petrovom grobu u Bazilici predslavio je u zajedništvu s brojnim biskupima i svećenicima mons. Rino Fisichella. Tom prigodom sudionici su izmolili ispovijest vjere.

Završetak i vrhunac cjelokupnih događanja bilo je euharistijsko slavlje u nedjelju 29. rujna. 2013. koje je na trgu Sv. Petra predslavio papa Franjo. Za tu prigodu u Rim su pristigle tisuće kateheta i vjeroučitelja iz cijeloga svijeta. U svojoj propovijedi Sveti Otac se osobito obratio katehetama i svima onima koji su zauzeti u prenošenju i odgoju vjere, osobito djeci i mladima. Na Kongresu je bilo četvero predstavnika iz Hrvatske. Vjeroučiteljica Anita Vidović Vranješ iz Dubrovačke biskupije rukovala se s  papom  Franjom i prenijela mu pozdrave svih kateheta i vjeroučitelja iz Hrvatske. (V. M.)

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Kongreskat
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Politika › RIM: Međunarodni kongres o katehezi