Rusija u novim problemima, rublja od ljeta oslabila više od…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › Rusija u novim problemima, rublja od ljeta oslabila više od…

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
12.2014

Rusija u novim problemima, rublja od ljeta oslabila više od 30%!

Nakon što je početkom ljeta cijena nafte počela naglo padati, pojavile su se teorije da Zapad namjerno ruši cijenu nafte kako bi naštetio Rusiji kojoj su prodaja nafte i plina daleko najveći prihodi državnog proračuna. Prihodi proračuna za ovu godinu su temeljeni na cijeni nafte od približno 100$ po barelu, pa Rusi i ne poriču da im nagli pad predstavlja problem, te su za 2015. godinu već smanjili očekivanu cijenu nafte na 80 do 90$ po barelu.
Rusija u novim problemima, rublja od ljeta oslabila više od 30%!Rublja-rusija-pad
 

Zajedno s padom cijene nafte padala je i vrijednost ruske valute. Rublja je od srpnja u odnosu na euro oslabila 30%, a u odnosu na američki dolar čak 38%. U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa tečaj EUR/RUB iznosi 67,00 a tečaj USD/RUB 54,00. Tempo slabljenja se dodatno ubrzao prošlog tjedna kada su zemlje članice OPEC-a odlučile da neće smanjivati razinu proizvodnje što je uzrokovalo dodatan pad cijene nafte.

Intervencija Ruske centralne banke
Ruska centralna banka je do nedavno tolerirala slabljenje rublje jer je smatrala da će slabija valuta pomoći izvozu ruskih kompanija što bi trebalo ublažiti posljedice sankcija nametnutih Rusiji. Ali nakon što je pad sredinom studenog postao prevelik, intervenirala je na Forex tržištu te potrošila skoro 30 milijardi dolara s kojima je pokušala spriječiti daljnje slabljenje rublje. No učinak je bio kratkog vijeka, tečaj rublje ostao je relativno stabilan samo dva tjedna te nakon toga nastavio slabiti još bržim tempom.
Ruska centralna banka ima devizne rezerve u vrijednosti 420 milijardi dolara, no ne smije ih u cijelosti iskoristiti, jer bi u tom slučaju i investitori i javnost izgubili povjerenje u rublju i panično izvlačili sav kapital iz Rusije, što bi uzrokovalo još brže slabljenje ruske valute, a možda čak i bankrot države poput onoga sa kraja 1990-ih.

Usporedba sa švicarskim frankom
Za razliku od Švicarske centralne banke koja može štampati praktički neograničenu količinu CHF i s njima kupovati ostale valute te na taj način održavati tečaj CHF na željenoj razini, Ruska centralna banka je u potpuno suprotnoj situaciji - ima na raspolaganju ograničenu količinu deviznih rezervi koja možda ne bi bila dovoljna za obranu tečaja. Zbog toga ne treba iznenaditi oklijevanje i nedovoljno jaka reakcija centralne banke.
Slična situacija se prošle godine dogodila sa turskom lirom koja je u samo nekoliko mjeseci oslabila 10% u odnosu na euro i dolar. Razlog je bio sličan, nakon najave završetka monetarnog popuštanja u SAD-u, ogromna količina kapitala prebacivana je iz Turske na razvijena tržišta što je dovelo do naglog slabljenja lire. Turska centralna banka odlučno je reagirala (podigla kamatnu stopu sa 7,75% na čak 12%) što je stabiliziralo tečaj lire. No investitori su znali da bi u slučaju potrebe Zapad pomogao Turskoj u obrani tečaja pa su imali povjerenja u poteze turske centralne banke. Rusija trenutno nema podršku Zapada pa svaku garanciju koju daje investitori na financijskim tržištima uzimaju s velikom rezervom.

Kakvo kretanje tečaja rublje očekivati u budućnosti?
Budući da tečaj rublje trenutno ne ovisi o uobičajenoj ponudi i potražnji na tržištu, nego o političkim odlukama, intervencijama centralne banke i paničnim reakcijama investitora, vrlo je teško dati pouzdanu prognozu budućeg kretanja. Jedino što je sigurno je da se mogu očekivati veliki i nagli pomaci tečaja koji mogu biti i veći od 10% u samo nekoliko dana. Na takvim pomacima je moguće u kratkom roku ostvariti iznimno veliki profit, ali analitičari Admiral Marketsa smatraju da je u ovoj situaciji bolja opcija trgovanje naftom. Cijena nafte također djelomično ovisi o situaciji u Rusiji, ali i mnogim drugim faktorima kao što je potražnja za naftom na globalnoj razini, što je lakše predvidjeti nego razvoj situacije u Rusiji.


Analizu pripremio:
Admiral Markets

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Rublja-rusija-pad
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Gospodarstvo › Rusija u novim problemima, rublja od ljeta oslabila više od 30%!