SLIKA DANA: Davor Vuković - Jadransko čudo

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Srp
2020
15

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Slika dana › SLIKA DANA: Davor Vuković - Jadransko čudo

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
08.2015

SLIKA DANA: Davor Vuković - Jadransko čudo

Adriatic Wonder 2013 acrylic on canvas 300 x 300 cm
SLIKA DANA: Davor Vuković - Jadransko čudoSlika dana 140414
 

OSOBNI I UMJETNIČKI ŽIVOTOPIS

2014.

- U ožujku izlaže u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću
- U 2014. Postaje članom New York ART Group.
- Iste godine objavljen je zajedno  s majstorima kao što su: Jackson Pollock, Mark Rotho, Claude Monet, Pablo Picasso, Andy Warhol i dr.  u knjizi The Best Modern and Contemporary Artists .
- U 2014. selekcioniran je od strane kustosa HT Art Magazine Publishing, Croydon, Velika Britanija, u knjigu Hidden Treasure Art Magazine Yearbook 2014, Volume II.
 

 2013.

     -   Nakon samostalne izložbe u 2012., ugledna  njujorška Broadway Gallery u Sohou priređuje slikaru Davoru Vukoviću drugu samostalnu izložbu s velikim formatima (300 x 300 cm.) od 16. – 29.listopada. Dan nakon otvaranja izložbe Ny Arts Magazine objavio je članak pod naslovom Vukovic's Adriatic Wonder Opens to Enthusiastic Success.
   -
Povodom druge Vukovićeve samostalne izložbe u New Yorku, NY Arts Magazine i Art Fairs Newspaper, Summer 2013., objavio je članak pod nazivom Adriatic wonder, američkog konceptualnog umjetnika i vlasnika Broadway Gallery i Ny Arts Magazine Abrahama Lubelskog, koji je ujedno i predgovor katalogu izložbe

- U 2013. izlaže na Armory Art Week i Pool Art Fair u New Yorku kao jedan od slikara njujorške Broadway Gallery .

- Američki kustosi pri International Contemporary Artists Publishing, New York, žirirali su njegove radove za knjigu International Contemporary Artists vol. 6 koja je objavljena 2013. godine.

- Povodom 25. godišnjice manifestacije „Kunst Im Dorf“  u Malom borištofu u Austriji izlaže sa najvećim hrvatskim i austrijskim umjetnicima i zastupljen je u istoimenom filmu kojega prikazuje ORF .

   -     u travnju 2013, a nakon povratka s prve njujorške samostalne izložbe,  Grad Split,          
          grad Vukovićeve mladosti, organizirao je veliku njegovu izložbu s više od 40
          izloženih slika, postavljenih na dva kata Stare gradske vijećnice na Pjaci, koju je
           popratio brojnim plakatima po gradu i transparentom na Marmontovoj ulici.
           Treći kat Vuković je tijekom izložbe ustupio studentima Umjetničke akademije u
           Splitu radi proslave jubileja. U knjizi dojmova studenti su izrazili oduševljenje
           njegovim radovima.


2012.

      -   U studenom samostalno izlaže u Austriji u Malom Borištofu u manifestaciji „Umjetnost
          na selu“. Spiritus movens je don Stipe Mlikotić, ljubitelj umjetnosti i kolekcionar koji
          godišnje izlaže po jednog austrijskog i hrvatskog renomiranog akademskog slikara,
          pretežno profesora s likovnih akademija.
   
      -   U srpnju 2012. izašao je drugi članak o Vukovićevom slikarstvu u NY Arts Magazine
           i Art Fairs Newspaper, Summer 2012.,  pred samostalnu izložbu u Broadway Gallery,  pod nazivom „Davor Vukovic's Grand Entrance“
   
      -   Nakon četvrte skupne međunarodne izložbe u New Yorku i izrazito povoljnih ocjena
           američkih likovnih kritičara u NY Arts Magazine i Art Fairs Newspaper, March
           2012., ugledna njujorška Broadway Gallery u Sohou priređuje hrvatskom
           slikaru Davoru Vukoviću prvu samostalnu izložbu u listopadu o.g. Dobrodošlicu
          pismom izražava ured gradonačelnika New Yorka gospodina Michaela R. Bloomberga,
          a Guverner države gospodin Andrew M. Cuomo uvrstio je njegovu monografiju u New
          York State Library. Pohvalu slikaru izrazio je i direktor međunarodnog programa
         njujorškog Museum of Modern Art (MoMA) gospodin Jay Levenson. Prije odlaska
         u SAD, 8. svibnja 2012. ove slike zagrebačka publika imala je priliku vidjeti u Hrvatskoj kući na samostalnoj izložbi u Zagrebu.

-  U rujnu rođen je Vukovićev unuk Lovro.


         2011.
     
       -     U razdoblju od 22.11.-4.12. 2011. održana je Vukovićeva samostalna izložba u
              galeriji „Prica“ u Samoboru gdje su prikazane i autorove slike nastale iste godine
             tijekom boravka u majstorovom atelijeru u Taru na međunarodnoj likovnoj kolo-
             niji pod pokroviteljstvom Zaklade Vesna i Zlatko Prica.
        -    Monografija "Davor Vuković" Darka Glavana predstavljena je zaprešićkoj publici u       Kino Cabretu Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić u organizaciji Kluba Zaprešićana Zapreščan" u listopadu 2011.
U razdoblju od 8.5.-29.5.2011. u New Yorku je održana je internacionalna izložba pod nazivom Artists at Home&Abroad  u Broadway Gallery, što je četvrti Vukovićev nastup na njujorškom Manhattnu u posljednje 3 godine.
      Katalog  izložbe u nakladi od 6000 primjeraka, koji će biti distribuiran širom svijeta,     biti će objavljen u listopadu ove godine,  kao dio svjetski renomiranih časopisa; NY Arts Magazine i  Art Fairs Newspaper . 
            Tri renomirane njujorške galerije s  Manhattna, od kojih dvije locirane na području Sohoa, ponudile su  Vukoviću samostalnu izložbu u 2012. godini i to:  MC Gallery, Ward-Nasse Gallery i Broadway Gallery, a najpovoljnija je Broadway Gallery koja će u listopadu 2012. izložiti tridesetak Vukovićevih slika, a kritike eminentnih američkih likovnih kritičara objaviti u NY Arts Magazine i drugim časopisima.
- dana 17.03. 2011. otvorena je najveća Vukovićeva izložba u Hrvatskoj s novim ciklusom slika pod nazivom Arhipelag, u prestižnom Izložbenom prostoru Porezne uprave, s  četrdeset i osam izloženih slika.
Gospođa Elisabeth Ochsenfeld na Heidelberg Akademie, koja živi i radi na relaciji Njemačka, USA i Rumunjska, ukazala mu je veliku čast pozivom na zajedničko izlaganje s drugim svjetskim renomiranim slikarima na izložbi, koja izložba se održala u siječnju 2011. godine u Museum Timisoara u Rumunjskoj.
Warminsko-Mazurska Filharmonia u  poljskom gradu Olsztyn dovršava izgradnju     koncertne dvorane koju će, tijekom 2011. godine,  na rok od 25 godina najmanje, opremiti slikama svjetski priznatih umjetnika, i napraviti izložbu tom prigodom, a Vukoviću je ukazana velika čast da  svojim radom predstavlja likovnu umjetnost Hrvatske.
Gallery Sigvardson iz Danske, koja izlaže svjetski renomirane slikare, dogovorila je    izložbu Vukovićevih slika.. Izložba je dogovorena u terminu od 1.10.- 21.10. 2011. Izložba je dijelom financirana sredstvima Ministarstva kulture RH, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.
Početkom 2011. godine, ugledna njujorška PR agencija Basak Malone LCC ponudila    mu je suradnju na daljnjoj promidžbi njegovog rada u New Yorku, uključujući i organizaciju samostalne izložbe u New Yorku, naglašavajući visoki standard koji postiže svojim radom.

 

           2010.

- 2010. u rujnu, nakon radnog boravka na otoku Ižu, gdje su započeli svi njegovi najznačajniji ciklusi slika, i nakon samostalne izložbe slika u zadarskom  Arsenalu pod nazivom Pulsacije u  kolovozu, samostalno izlaže u Francuskom institutu u Zagrebu. Zajedno s akademskom slikaricom Koraljkom Kovač piše predgovor katalogu za prvu samostalnu izložbu slikarice Zlate Bilić-Dvoržak u Galeriji Europskog doma u Zagrebu, koja je otvorena u rujnu..U rujnu 2010. nakladnik World Wide Art Books  iz Santa Barbare, Kalifornija, SAD, potvrdio je da je Vuković zastupljen u International Dictionary of Artists, knjizi renomiranih svjetskih slikara, koja će biti predstavljena u srpnju  2011.  U 2010. bio je nazočan i na Izložbi recentnih radova članova HDLU-a. 
-      u srpnju 2010. treći put u zadnje dvije godine izlaže u New Yorku u Ico Gallery, Chelsea na grupnoj međunarodnoj izložbi pod nazivom Heat, a u lipnju 2010. po drugi put izlaže u New Yorku na Inter Imago New York, skupnoj izložbi hrvatskih slikara u MC Gallery na Manhattnu u New Yorku, u organizaciji splitske agencije Peti element.
- u travnju 2010. predstavljena je monografija o životu i radu slikara Davora Vukovića u muzeju Mimara u Zagrebu, posljednje djelo te vrste u opsežnom pisanom opusu Darka Glavana posmrtnog dobitnika Porina za životno djelo, koju je uredio i predstavio je javnosti akademik Tonko Maroević . Tonko Maroević je izabrao i Vukovićeve pjesme koje su tiskane u monografiji. Grafički urednik monografije je Dino Smrekar koji je sudjelovao u timskom radu Brukete& Žinića i Laboratorijuma d.o.o. Monografiju su financirali brojni sponzori, među kojima i Zagrebačka županija, Grad Zagreb i Grad Zaprešić. Ministarstvo kulture RH otkupilo je 50 primjeraka monografije za sve značajnije knjižnice u zemlji. Nakon predstavljanja monografije Vuković izlaže u Galeriji Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu.

2009.

- u svibnju 2009. prvi put izlaže u New Yorku na međunarodnoj grupnoj izložbi pod nazivom Collide u Ico Gallery, Tribeca, New York i samostalno izlaže u galeriji CEKAO u Zagrebu ciklus slika pod nazivom Vibracije. Prvu izložbu u New Yorku financijski su realizirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Poglavarstvo grada Zaprešića i korporacija Agrokor. Njegova slika tiskana je na stražnjem ovitku kataloga, a proglašen je i autorom mjeseca u ovoj prestižnoj njujorškoj galeriji. U srpnju 2009. pjesnikinja Dragica Rajčić objavila je tekst o poeziji Davora Vukovića u časopisu Hrvatskog kulturnog kluba u Švicarskoj Libra.
- u ožujku 2009. rođena je Vukovićeva unuka Lucija.

2008.

- u 2008. godini započela je iznimno važna suradnja s Darkom Glavanom koji je napisao predgovor katalogu samostalnoj izložbi u Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu. Na samom početku predgovora citira Vukovićeve stihove iz pjesme Rastem, smatrajući da je njegova poezija presudna za njegov likovni rad. Prilikom otvaranja izložbe ponuđeno mu je da Darko Glavan napiše monografiju o njegovom radu. Iste godine izlagao je samostalno u Galeriji Vladimir Filakovac pod nazivom Varijacije. Autorica izložbe bila je njegova dugogodišnja prijateljica i dragocjena suradnica zadnjih godina, povjesničarka umjetnosti  Dr. Mirjana Repanić-Braun, zaposlena u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

2007.

- u 2007. godini samostalno je izlagao  Muzeju grada Kaštela u Kaštel Lukšiću, koji događaj je objavljen i u monografiji Zbirka moderne i suvremene umjetnosti autorice Ankice Babin, i u uličnoj galeriji Contempora-Likum u Zagrebu. Iste godine predstavljena je njegova druga knjiga pjesama pod nazivom Oslanjam se na tišinu, a pjesme su mu objavljene i u mjesečniku Republika. Knjiga je predstavljena u palači Matice hrvatske u Zagrebu. Recezenti su bili pjesnik Sead Begović i književni kritičar Davor Šalat. Na dan predstavljanja knjige, 16.10.2007. knjiga je predstavljena u emisiji Radio Sljemena Razgovor s poezijom. Od 2007.-2009. nazočan je na međunarodnim likovnim kolonijama Akademijaarta. U 2007., na poziv organizatora, nazočan je i na Međunarodnoj smotri poezije u Bijelom Polju, gdje je 1984. bio dobitnik treće nagrade na  Ratkovićevim večerima poezije.

2006.

- U 2006. samostalno izlaže u Muzeju Grada Splita. Predgovor katalogu izložbe pod nazivom Preobražaj napisao je Branimir Pešut, ravnatelj Galerije umjetnina Slavonskog Broda, a izložbu je otvorio akademski kipar Jure Žaja. Tom prigodom predstavljena je Vukovićeva prva knjiga pjesama pod nazivom Gatara, a pjesme je čitao dramski umjetnik Joško Ševo. Iste godine postaje pridruženi član  Hrvatskog društva skladatelja. Na zatvaranju Izložbe recentnih radova članova HDLU-a u Domu HDLU-a u Zagrebu, 2006. godine, prema kolegijalnom ocjenivanju članova HDLU-a, između 174 autora, plasirao se među prvih dvadeset hrvatskih likovnih umjetnika.

2005.

- u 2005. samostalno izlaže u galeriji Balen u Slavonskom Brodu i na grupnoj izložbi u Galeriji umjetnina Slavonskog Broda na izložbi Akvarelistička kolonija 'Sava' 1980. – 2005.

2004.

- U 2004. samostalno izlaže u P.O.U. Galerija grada Krapine u Krapini i održava prvu retrospektivnu izložbu u Muzeju Like Gospić, gdje promovira i svoju prvu knjigu pjesama pod nazivom Gatara u nakladi Matice hrvatske Zaprešić, za koju je nagrađen Plaketom grada Zaprešića iste godine. Prvo predstavljanje knjige održano je u Društvu hrvatskih književnika dana 28. rujna 2004.  na Tribini DKH, a zatim u Knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu. Iste godine na međunarodnom natječaju pod nazivom ERATO 2004. za najljepšu lirsku pjesmu, između 8500 pjesničkih uradaka iz Hrvatske i svijeta, njegova Divlja ruža izabrana je među deset najbolkih. Iste godine grupno izlaže u galeriji Ulrich na izložbi pod nazivom Likumove generacije 2004.


2003.

- u 2003. godini samostalno izlaže u galeriji Ulrich slike pod nazivom Preobrazba Pejzaža (autor: Stanko Špoljarić) i grupno u istoj galeriji pod istim nazivom Likumove generacije, kao i 2002. U 2003.u sklopu projekta HRT-a i HGK, pod nazivom Hrvatska priča samostalno izlaže u Kongresshaus u Zürichu, a zatim i u Kninskom muzeju u Kninu na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, u sklopu protokola Vlade RH i Predsjednika RH. U listopadu 2003. godine u sklopu Mjeseca knjige nazočan je na kulturnoj manifestaciji Krkom nizvodno-od Knina do Skradina 2003.

2002.

- u 2002. prvi puta izlaže nove slike na tragu apstrakcije u zaprešićkoj galeriji Razvid

2000.

- u 2000. samostalno izlaže u Novom Vinodolskom u Galeriji Turnac, a u 2001. i 2002. grupno s Zaprešićkim akvarelistima na više izložbi u Ozlju, Zaprešiću, Zaboku i Krapini.Također, na izložbi u Knjižnici Knežija, Branka Hlevnjak predstavlja  njegovu četvrtu grafičku mapu pod naslovom Zagrebu za milenij.

1999.

- u 1999. u organizaciji Francuskog instituta u Zagrebu prvi put samostalno izlaže u inozemstvu i to u gradu Tarareu pored Lyona u centru Malraux, i drugi put u Kulturnom centru  pri Veleposlanstvu RH u Londonu, gdje mu izložbu pod nazivom Hrvatski nacionalni parkovi paletom Davora Vukovića, koja je 1996. održana u galeriji Fortezza u Klovćevim dvorima, otvara Flora Turner.

1998.

- u 1998. prvi puta je nazočan na 1. hrvatskom triennalu akvarela u Galeriji Vjekoslav Karas u Karlovcu. Iste godine samostalno izlaže Centru za kulturu u Čakovcu, galeriji Razvid u Zaprešiću i galeriji Idealni grad u Gajnicama..Iste godine galerija Razvid iz Zaprešića izdaje njegovu treću grafičku mapu pod nazivom Impresije iz Novih Dvora.

1997.
 
- u 1997. nazočan je na Akvarelističkoj koloniji Sava- 17. saziv u Slavonskom Brodu i tu počinje prvi put raditi apstraktne slike. Prvi puta samostalno izlaže u galeriji Balen u Slavonskom Brodu i Galeriji otvorenog učilišta u Zagrebu.

1996.

- u 1996.samostalno izlaže u Gradskom kazalištu Zorin Dom u Karlovcu, u Galeriji Matija Skurjeni u Zaprešiću, u Muzeju prigorja Galeriji Kurija u Sesvetama, u podzemnim tunelima N.P. Paklenica u Starigrad Paklenici, gdje je održana i promocija njegove druge grafičke mape pod naslovom Paklenica. Tom prigodom za potrebe svoje stalne javne zbirke, javna ustanova Nacionalni park Paklenica otkupila je 15 originalnih Vukovićevih slika i više grafičkih mapa s četiri grafička lista.
Na kraju 1996. održana je samostalna izložba u galeriji Fortezza tadašnjeg MGC-a u   Zagrebu. Izložbu su predstavili: Mladen Čutura, Ferdinand Meder, Jasminka Poklečki-  Stošić i Stanko Špoljarić.

1995.

- 1995. Vuković napušta karijeru diplomiranog ekonomiste u svojstvu rukovoditelja dijela financijske operative u zagrebačkoj Nami i počinje živjeti isključivo od slikarstva sve do sada. Na to su ga poticali prijatelji slikari  Munir Vejzović i Mladen Veža, ali i likovni kritičari Josip Depolo i Stanko Špoljarić. Iste godine postaje članom HDLU-a i LIKUM-a.
-
U 1995., samostalnom izložbom slika u N.P. Risnjak u Crnom Lugu, i predstavljanjem svoje prve grafičke mape pod nazivom Nacionalni park RH Risnjak u očima Davora Vukovića, u organizaciji zagrebačke galerije Lacroma, Vuković započinje presudnu suradnju s hrvatskim nacionalnim parkovima. Tako je javna ustanova Nacionalni park Risnjak, nakon održane izložbe, za potrebe svoje stalne javne zbirke otkupila 11 originalnih slika u tehnici uljanog pastela i više grafičkih mapa s četiri grafička lista, što mu je olakšalo preživljavanje u vrijeme nametnutog rata  Hrvatskoj, i teških godina iza toga.

1992.

- u 1992. održana je izuzetno važna Vukovićeva samostalna izložba u galeriji Shira u Zagrebu., o kojoj je proročki afirmativno pisao i govorio Josip Depolo, predviđajući da će on udovoljiti zahtjevima uspješne slikarske budućnosti. U to vrijeme Vuković je aktivan u pružanju potpore Domovinskom ratu kroz donacije u sklopu tribine Kiwanis kluba u  Mladosti u Masarykovoj ulici u Zagrebu. U 1992. godini Vuković iz Zagreba preseljava u Zaprešić što se izuzetno povoljno odrazilo na njegovu karijeru jer ga je Grad svesrdno prihvatio i kontinuirano podupirao, pa zahvaljujući tim potporama kasnije dobiva na korištenje atelijer u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić, i vitalne potpore prilikom tiskanja monografije i putovanja na izložbe u London i New York.

1991.

- 1991. godine preminuo je Vukovićev otac Ivan Vuković.

1989.

- 1989. godina je presudna godina u Vukovićevom slikarstvu. Upoznaje Tonka Maroevića koji pristaje na suradnju, koja je rezultirala izložbom o kojoj je pisao i koju je otvorio budući akademik u Salonu galerije Miroslav Kraljević u Zagrebu.

1987.

- od  1987. – 1989. dobiva dragocjene poduke od Ferdinanda Kulmera u njegovom atelijeru na ALU u Zagrebu.


-
-
1985.

- 1985. Vuković dobiva Plaketu grada Zagreba za slikarstvo. Iste godine književnik Josip Palada priređuje mu prvu samostalnu izložbu pod nazivom Ogledalca u Galeriji 44-Meštrović.

1984.

- 1984. godine dobitnik je treće nagrade mladim stvaraocima na 14. Ratkovićevim večerima poezije koje se održavaju u Bijelom Polju u Crnoj Gori.

1982.

- 1982. rodio mu se sin Marin.

1980.

- od 1980. – 1982. uči crtež, portret, akt i slikarske tehnike u Centru za likovno obrazovanje na Rokovom perivoju u Zagrebu. Podučava ga profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Damir Sokić.  


1970.
- od 1970.- 1975. studira na Fakultetu ekonomskih nauka u Zagrebu. Za studentskih dana doživljava prvu inicijaciju u umjetnost u susretu s karizmatičnim Emilom Cossettom koji je vodio zbor Joža Vlahović u kojem je Vuković neko vrijeme pjevao. Po završetku studija ženi se sa suprugom Gordanom i zapošljava u Splitu. U Zagreb se vraća 1979. godine i zapošljava se u Nami gdje je zaposlen sve do 1995.

1957.

- osnovnu školu i Gimnaziju Ćire Gamulina pohađa u Splitu od 1957.- 1969.
       U 1957. zadobiva prijelom lijeve ruke, koju je skoro izgubio, pa ostaje invalid. Ipak od   1961. -1969. godine, sve do odlaska na studij ekonomije, trenira nogomet u Hajduka i zadnju godinu postaje standardni igrač u juniorskoj ekipi u klasi budućih šampiona Šurjaka, Peruzovića i Mužinića, tako da njegovu snagu, ustrajnost i upornost, neki likovni kritičari upravo pripisuju i toj činjenici.

      1951.

      Davor Vuković, podrijetlom iz Poljica (Krilo Jesenica) pored Splita, rođen je 24. listopada 1951. u Herceg-Novom, gdje je njegov otac privremeno bio premješten, kao treće muško dijete u obitelji..  

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Slika dana 140414
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Slika dana › SLIKA DANA: Davor Vuković - Jadransko čudo