SLIKA DANA: Jesen

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Svi
2020
30

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Slika dana › SLIKA DANA: Jesen

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
06.2015

SLIKA DANA: Jesen

Autorica: Jagoda Popović
SLIKA DANA: JesenJesen
 

 

U ovome mračnom vremenu sve mračnije civilizacije Jagoda Popović poseže za ljepotom – ljepotom glazbe, riječi i likovnoga nadahnuća.

O, Poezijo, nismo li isti u ovome vremenu tolikih mijena, kao što su glazba i likovnost ostale iste, potrebne našoj naravi.

Ta vječnost inspirirala je umjetnicu da otvori svoju „zatomljenu“ stvaralačku dušu i osluhne Vivaldijeve note te da dodirom kista u boju pretoči i sabere prošlo i sadašnje s budućim.
Jagoda nas ovdje i sada opslužuje glazbom boja koje upravo u ovim „njenim godišnjim dobima“ vode dijalog kontinuiteta neuništivosti i ponovne reinkarnacije ljepote.
Naslovivši ciklus glazbenim terminom slikarica ide za asocijacijom ritmičke razigranosti pojedinoga stavka ili motiva koje možemo „iščitavati“ i kao note na partituri.
Poetika izričaja u stvaralaštvu Jagode Popović dira nas poput glazbe, a ona sama stvara kistom, kao da nas dirigentskom palicom uvodi u sve doživljaje emotivnoga stanja izraženog lazurnošću boje koja upravo donosi svu ljepotu svakoga godišnjeg doba ponaosob.

Redaju se tako Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima; sve iste, ali ipak različite...

Različite u stvaralačkoj ideji umjetnice koja ih, slušajući glazbu, intonira na jedan sebi svojstven način. Nije li ovdje riječ „osobnoga doživljaja“ koji umjetnica želi podijeliti s nama?
Jagoda Popović kao da počinje „ab ovo“, ali ipak ukazuje da je savršeno svjesna svoje kreativne moći i pomno traga za poetskom tajnom koju tek djelomično, ali uspješno razotkriva ovim ciklusom.
Kao što i sam život prepliće materijalno i metafizičko, tako i kod ovih slika dolazi do preplitanja materijalne i metafizičke strukture, konkretnih nanosa boje s aplikacijama detalja (cvijet, list, peruška...) s čitavim nizom slobodnih asocijacija na koje nas autorica, zahvaljujući vještoj obradi materije, navodi.

Ova izložba otkriva izuzetne mogućnosti kreacije i pretapanja od svijetloga (Proljeće) prema tamnome (Zima) u širokom tonu moćnog, kreativnog nastanka, koji u svakoj slici simbolizira tajnu života, preko rasplamsanoga Ljeta i tmurne Jeseni.

Očigledno je da su sklad i harmonija nešto što postoji duboko konstitucionalno u srži ove umjetnice koja sve slikane plohe oblikuje jednom osobnom taktilnom kvalitetom, koja je psihološki produbljena i oživljena svjetlosnim registrima i tišinom koja uistinu imponira.

S izvanrednom lucidnošću Jagoda Popović varira svoja „godišnja doba“ jednim izuzetnim likovnim registrom ne zapostavljajući njihovu funkciju i oživljavajući ih iskreno poput Vivaldijevih glazbenih registara dočaravajući nam svu ljepotu svoje misli i svoga likovnog senzibiliteta.

Prema mome logičnom promišljanju postoje kod Jagode Popović dva razloga za povratak osobnim „počecima“: prvi bi mogao biti traganje, traganje za osobnim tajnama slikarstva, koje duže vremena tinja u njoj, a drugi je potreba, potreba da se ta njezina „poetska linija“ okruni konačnim otkrićem osobnoga likovnog umijeća.

Netko je nekad rekao da pored četiri godišnja doba postoje i ona koja su u nama samima, od postanka svijeta do danas, pa je tako i ova izložba posvećena ne samo godišnjim dobima, nego i čovjeku – njegovoj krhkosti, njegovim mijenama, trajnosti, ali i njegovoj dubokoj tajni.


Andrija Seifried

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Jesen
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Slika dana › SLIKA DANA: Jesen