SLIKA DANA: Proljeće

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
16:59
Ožu
2020
29

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Slika dana › SLIKA DANA: Proljeće

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
06.2015

SLIKA DANA: Proljeće

Autorica: Jagoda Popović
SLIKA DANA: ProljećePopovic-proljece
 

Zahvaljujući majci, koja je često na klaviru svirala Beethovenove sonate, Chopinove etide i Bachove preludije, zagrebačka slikarica Jagoda Popović naučila je doživljavati glazbu u najranijem djetinjstvu, dok još nije poznavala note. Za nju je to bio fantastičan i nadnaravan svijet čiju je ljepotu otkrivala sklopljenih očiju. I divila joj se kao što se i Gertrude, slijepa djevojka iz Pastoralne simfonije Andrèa Gidea divila svijetu koji nije vidjela, ali ga je uspjela učiniti vidljivim, pa čak i ljepšim nego što on uistinu jest, zahvaljujući bogatstvu probuđene nutrine. U tom kontekstu valja doživjeti i fascinaciju Jagode Popović baroknim venecijanskim skladateljem i virtuozom na violini Antonijem Vivaldijem i njegovim djelom, a osobito njegovim četirima koncertima za violinu i orkestar.

Ali tu prestaje i svaka daljnja usporedba. Vivaldijeva glazba bila je Jagodi Popović samo poticaj da svoju impresiju materijalizira kroz dvadesetak akrilika na platnu. Svojim slikama dočarava duboke i vibralne emocije koje u njoj izazivaju sva četiri godišnja doba koja u cikličkim krugovima obilježavaju naš život. A snažnu ekspresivnost svojih likovnih kompozicija, kojima se prvi put samostalno predstavlja hrvatskoj kulturnoj javnosti, uspjela je naglasiti iznimnom kromatskom snagom svog izričaja.

Proljetno bujanje prirode, pjev ptica, radost života koja nas obuzima s prvim ljepšim danima, umjetnica je dočarala plavom i zelenom bojom. Njezine “proljetne” slike ne pršte koloritnim vatrometom, već bi se prije reklo da su pomalo zagasito pastelne, ali ipak svjedoče razigranu fluidnost.

Ali zato je ljeto potpuna vatra. Dominantnom crvenom, te žutom i narančastom bojom Jagoda Popović oslikava iscrpljujuću žegu i vrelinu, a svojim kistom, poput trzaja gudalom po violini, najavljuje povjetarac koji je uvertira u iznenadnu ljetnu oluju. Crvena munja posred polja žita ili teški grimizni oblaci koji su se nadvili nad žednom zemljom samo su dio njezine umjetničke simbolike.
Jesen donosi smiraj, ali i u tom smiraju, naglašenom smeđim i žutim tonovima, ima veselja – od odlaska u lov do berbe grožđa – o čemu govore slike Rujni kup i Jesenji lov.
Siva, koju vidimo zatvorenih očiju i u potpunom mraku, provlači se poput lajtmotiva kroz zimu Jagode Popović, te pomaže bijeloj da dočara zaleđene prozore, a crnoj da naglasi ledenu hladnoću koja iz tople sobe djeluje vrlo idilično.

Simbolika boja u radovima Jagode Popović olakšava prepoznavanje i razumijevanje sadržaja i uvodi nas dublje u naš vlastiti svijet, pa stoga konačnu interpretaciju umjetnica ipak prepušta nama samima.

Lana Šetka

 Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Popovic-proljece
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Slika dana › SLIKA DANA: Proljeće