SLIKA DANA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Slika dana › SLIKA DANA

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
12.2018

SLIKA DANA

Frida Kahlo - Bolnica Henry Ford
SLIKA DANAFrida kahlo henry ford bolnica
 

Autorica:                    Frida Kahlo

Naziv djela                 Bolnica Henry Ford

Godina nastanka:      1932.. godina

Tehnika:                     Ulje na metalnoj ploči

Dimenzije                   30,5 x 38 cm

Frida Kahlo rođena je 1907. godine u Ciudad Mexicu, a njezino puno ime je Magdalena Carmen Frieda Kahlo Calderon. Frida dolazi iz mješovitog braka od majke Španjolke iz Amerike te oca židovskog porijekla iz Njemačke. Kao što možemo primijetiti njezino pravo njemačko ime je Frieda što u prijevodu znači mir, a iz nepoznatih razloga 1935. godine odlučuje izbaciti slovo e iz imena te postaje Frida. Budući da je bila intelektualka i od malenih nogu je znala što želi, početkom 20-og stoljeća upisuje jednu od najprestižnijih obrazovnih ustanova u Meksiku. U dotičnoj školi upoznaje muža Diega Riveru za kojeg se udaje nekoliko godina kasnije. Negativna strana Fridinog života je ta da za vrijeme školovanja doživljava prometu nesreću koja je utjecala na nju tako da je ostala neplodna. Od tog razdoblja posvećuje se stvaranju portreta nakon čega slijede cijele serije slika u kojima se može primijetiti Fridina bol, tuga, patnja i nesreća. Jedna od zanimljivih informacija je činjenica da je Frida voljela muškarce i žena, a najpoznatija žena s kojom se upustila u avanturu bila je američka umjetnica Georgia O Keeffe. Umire u 47-oj godini života od plućne embolije.

Frida Kahlo jedna je od najznačajnijih meksičkih umjetnica odnosno slikarica realizma, kubizma i nadrealizma koja je obilježila prvu polovicu 20.-og stoljeća. Svi ljubitelji umjetnosti i kulture znaju da je znamenita Frida Kahlo svojim radovima, dijelima i razmišljanjima doprinijela čovječanstvu. Prekrasnu Fridu Kahlo često znaju nazivati ženom koja je stvarala povijest, a njezino ime respektirano je svugdje u svijetu. Poznata je po slikanju autoportreta i po burnom braku s umjetnikom Diegom Riverom.

Smatra se da je ova svestrana umjetnica naslijedila ljubav prema umjetnosti od oca fotografa. Voljela je slikati autoportrete i upravo je na jedan način poznata po tome. Za vrijeme svog života naslikala je oko 200 slika od kojih su 55 bila autoportreti. Kao što smo već bili naveli ona je bila jako nesretna i nezadovoljna u svom životu što se može primijetiti na njezinim dijelima koja su uglavnom odraz njezine tuge i patnje. Upravo zbog svojih autobiografskih elemenata dobila je značajnu titulu u feminističkom svijetu. Budući da je normalno da umjetnice dobivaju svoju slavu tek nakon smrti, tako je bilo i s Fridom Kahlo. Danas je jedna od najpoznatijih ženskih umjetnica koju su hvalili slavni Kandinski i Picasso, a zaštitna je ikona francuskog Vouge magazina. Odradila je uspješne financijske izložbe u New Yorku u Galeriji Juliana Levyja, nakon čega je uslijedio niz izložba u Francuskoj, a 1953. godine organizira svoju prvu samostalnu izložbu U Meksiku. Poznati autoportreti nose nazive „Constantini“, Autoportret s ogrlicom od trnja i Dvije Fride.

sliku dana i tekst odabrala: Karolina Bartulović

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Frida kahlo henry ford bolnica

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Slika dana › SLIKA DANA