Sretne osobe puno su otpornije na bolesti!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Srp
2020
03

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Zdravlje › Sretne osobe puno su otpornije na bolesti!

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
07.2014

Sretne osobe puno su otpornije na bolesti!

Nekoliko puta dnevno zaustavite aktivnosti na nekoliko minuta, opustite se i pokušajte si zamisliti ugodne scene. Ovo će pomoći da "reprogramirate" mozak, pa će možda i problemi s pušenjem, uzimanjem prekomjernih količina hrane, alkohola (i droge) biti lakše savladivi
Sretne osobe puno su otpornije na bolesti!Smijeh210714
 

Postoji li tajna - ili više njih - dugog i zdravog života? To je pitanje bilo postavljeno grupi medicinskih stručnjaka i ovdje je 10 „novih tajna“, tj. savjeta, koje oni smatraju najvažnijima za postizanje zdravog i dugotrajnog života.

Radite ono što vas čini sretnim. Stručnjaci mentalne medicine, psihijatri i psiholozi, tvrde da su sretne osobe značajno otpornije na bolesti. Ovakvo dobro zdravlje temeljeno je na snažnom unutarnjem zadovoljstvu i sposobnosti da se izvuče najbolje iz okolnosti koje nisu idealne. Ako u nekim nepovoljnim situacijama možete sebe prisiliti da razmišljate o lijepim i sretnim stvarima i događajima, postoji vjerojatnost da ćete postići stvarno dobro raspoloženje. Vi ste taj koji boji vaš svijet ružičasto ili sivo!

Smijte se često i glasno. Pravi, dobar smijeh (kad se za trbuh hvatate ili se skoro upiškite) je jedan od najboljih lijekova protiv tjeskobe. Sposobnost osobe da se smije i cijeni smiješne stvari je isto tako važan podatak o njoj i koristan indikator stanja njezinog zdravlja, kao što su i drugi podaci, na primjer krvni tlak, brzina pulsa, tjelesna težina itd.

Preuzmite odgovornost za vaš stav prema bolesti. Specijalist pedijatar Mathews kaže da bolest ne smije nikad biti „štaka“ na koju će se netko osloniti, naročito u djetinjstvu. Ako dijete uvidi da mu „biti bolestan“ pruža mogućnost manipulacije i kontrole okoline, ono će nastaviti upotrebljavati to „oruđe“ i kasnije kao odrasla osoba. Bolest mora biti nešto što se mora svladati. Ako to nije tako, to jest ako bolest postaje korisna za osobu, stanje te osobe se neće nikad poboljšati.

Osigurajte si dobar noćni san. Spavanje je najučinkovitiji način da se postigne onaj stupanj odmora i osvježenja koji je potreban središnjem nervnom sustavu da bi mogao obavljati svoje aktivnosti. Ne samo noćni san, već i nekoliko minuta drjemuckanja tijekom dana ima povoljan i koristan učinak na organizam, a naročito u prevenciji oboljenja uzrokovanih stresovima. Dr. Gnap, stručnjak za poremetnje sna, kaže da moramo nekoliko puta dnevno zaustaviti naše aktivnosti na nekoliko minuta, opustiti se i pokušati si zamisliti vrlo ugodne scene. Ovo će pomoći da „reprogramiramo“ naš mozak, pa će možda i problemi s pušenjem, uzimanjem prekomjernih količina hrane, alkohola (i droge) biti lakše svladivi.

Već danas poduzmite nešto u vezi vlastitih nezdravih stresnih signala. Psihosomatska oboljenja izazvana su i održavaju se stresom i emotivnim napetostima. Medicinski psiholozi tvrde da svakodnevne bolesti u svojoj pozadini imaju isto toliko psihičkog koliko i fizičkog. Glavobolje, prehlade, križobolje - mogu biti znakovi da nešto nije u redu. I to je obično nešto s čim se osoba ne želi suočiti. Fizičke se tegobe izgleda nekako više respektiraju nego emotivne i čovjek se s njima lakše nosi. Prema tome, mi izbjegavamo suočiti se s onim u nama i „prehladimo se“. Stres sam po sebi niti je dobar niti loš. Stres je sastavni dio života. Međutim, ono što je važno je način kako se prema njemu odnosimo. „Valja naučiti razumjeti naše vlastite pojedinačne stresne signale i upotrijebiti te informacije na konstruktivan način, umjesto potisnuti ih negdje unutar sebe i gdje se onda nalaze poput tempirane bombe“, kaže psiholog Frendenberger.

Uživajte u uzbuđenju od pozitivnog stresa. Potpuno odsustvo stresa nije formula za zdravo življenje. Izvjesna količina stresa je od vitalne važnosti za opće blagostanje. Prof. Selye, velik istraživač, kaže: „Nažalost, postoji znatna konfuzija o tome što je uopće stres i kako s njim postupati. Stres je tjelesni nespecifični odgovor na bilo kakav zahtjev kojemu je organizam izložen, bez obzira je li taj zahtjev ugodan ili ne. Sjediti u zubarskoj stolici je stresna situacija, ali je isto stresna situacija izmjenjivanje strastvenih poljubaca medu ljubavnicima. U oba slučaja vaš se puls ubrzava, disanje je ubrzano, a i srce jače kuca. Ipak, koji bi se čovjek na ovom svijetu odrekao tako ugodnog ljubljenja samo radi prisutnog stresa? Naš cilj ne smije biti potpuno izbjegavanje stresa“.

Njegujte radoznalost koju ste pokazivali kao dijete. Ljudska bića imaju jaku genetsku predispoziciju da budu radoznali, da žele istraživati, čak i u starijoj dobi. Međutim, u ljudskom društvu taj je nagon često osujećen. Prekomjerno i prečesto onemogućavanje tog nagona na koncu nepovoljno utječe na opće stanje organizma.

Vodite brigu o tome što jedete i koliko jedete. Budući da su u osnovi svake hrane kemijski spojevi, treba voditi brigu da si osiguramo uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, što je od centralne važnosti za dobro zdravlje.

Nastojte barem povremeno postići unutarnji mir i tišinu. Medicinski stručnjaci već su davno utvrdili da tišina igra važnu ulogu u ozdravljenju. To i je jedan od razloga zašto se bolesniku najčešće propisuje mirovanje u krevetu. Postalo je očito da kod čovjeka stanja duboke unutrašnje tišine imaju veliku snagu da povrate ravnotežu i harmoniju kod velikog broja fizičkih i psihičkih oboljenja. Većina ljudi, kao žrtve današnjeg tempa života, ne može izdržati pola sata ili čak nekoliko minuta tišine, a da ne postane razdražljiva ili nervozna. Kako postići to stanje mira? Mnogi ljudi pokušavaju različite tehnike meditacije i relaksacije, dok si drugi pomažu dugim šetnjama u prirodi, vožnjom po moru, ribolovom, ležanjem na plaži ili pomoću jogginga.

Budite prisni s onima koje volite. „Površan, brz poljubac u obraz ne može biti zamjena za topli zagrljaj, a isto tako i konvencionalno rukovanje ne može biti zamjena za ruku koja nježno dodirne i pomiluje“, kaže poznati antropolog Montagu u svojoj knjizi „Dodirivanje“. On objašnjava: „Na tok i rezultat mnogih bolesti u dobroj mjeri utječe i kvaliteta podrške dodirom“.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Smijeh210714
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Zdravlje › Sretne osobe puno su otpornije na bolesti!