Svijet iz unipolarnog sustava moći prelazi u multipolarni

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:34
Svi
2020
30

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Politika › Svijet iz unipolarnog sustava moći prelazi u multipolarni

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
11.2014

Svijet iz unipolarnog sustava moći prelazi u multipolarni

„Širenje NATO-a otvorilo je novu stranicu transatlantskoga partnerstva, pri čemu je taj proces prouzročio pojavu neravnoteže među članicama“, rekao je dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Verna, na konferenciji Transatlantsko partnerstvo: SAD - EU, koja se održala u Novinarskom domu, a dio je programa Economic Policy Debate koju organizira njemačka zaklada Konrad Adenauer.
Svijet iz unipolarnog sustava moći prelazi u multipolarniBipolarni 051114
 

Cvrtila je napomenuo kako slabi ekonomska pa i politička moć SAD-a, pri čemu se to ne odnosi na vojnu moć, ali je dvojbeno je li SAD i dalje voljan koristiti vojnu silu širom svijeta kao dosad. Iz unipolarnog sustava moći postupno prelazimo u bipolaran sustav, a po mišljenju brojnih analitičara ulazimo u multipolaran sustav moći. Doktrina Pax Americana postaje dvojbena jer jedna od njenih ključnih komponenti, a riječ je o liberalnom tržišnom modelu, postaje disfunkcionalna zbog snažne ekonomske krize zapadnih ekonomija. Sve veći broj nositelja, bolje reći generatora moći, pretendira na isti prostor pa je vrlo izgledno dalje povećavanje tenzija. Zbog toga su nužne promjene u transatlantskom partnerstvu, tim više što se Europa suočava s realnom opasnošću izbijanja ratnih sukoba većih razmjera, što je donedavno bilo nezamislivo. U sljedećem će razdoblju EU morati stvoriti konsenzus oko zajedničkih ciljeva i interesa.

„EU je u velikoj mjeri ovisna o SAD-u po pitanju sigurnosti“, istaknula je dr. sc. Beate Neuss, zamjenica predsjednika Uprave zaklade Konrad Adenauer i profesorica međunarodne politike na Sveučilištu u Chemnitzu. Veliki su izazovi pred EU-om, u koje spadaju i sigurnosni, a za koje EU nije u potpunosti spremna. U zemljama EU nema spremnosti za povećanje vojnih proračuna, a ulazimo u doba koje nije više unipolarno odnosno u kojem dominira jedna supersila. Sve više jača utjecaj velikih korporacija pa su interesi izuzetno premreženi. Europljani u većoj mjeri moraju biti jedinstveni te biti lojalan i konstruktivan saveznik SAD-u. Dr. sc. Davor Božinović, zastupnik u Hrvatskom saboru, naglasio je kako EU raspolaže s brojnim instrumentima sofisticirane moći, pri čemu je zbroj vojnih proračuna članica EU-a drugi na svijetu. Strateški interes SAD-a u sve većoj mjeri postaje pacifička regija pa slabi njena prisutnost u Europi. Zbog toga će EU u puno većoj mjeri morati preuzeti odgovornost za svoju sigurnost.

Europski čelnici u nedovoljnoj su mjeri svjesni ekstremne budućnosti koja je već počela, koju karakterizira brzina, kompleksnost, rizici, promjene te iznenađenja, poručio je Domagoj Juričić, potpredsjednik HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove. U svakodnevnom funkcioniranju državne administracije EU nema dovoljno usklađenosti i suglasaja, što umanjuje učinkovitost. Pregovori o jačoj ekonomskoj integraciji SAD-a i EU-a, odnosno sklapanju transatlantskog trgovinskog sporazuma, poznatog kao TTIP (Transatlantic Trade and Investmment Partnership), ne odvijaju se željenom brzinom. Poslovni sektor želi što brže i sustavno uklanjanje prepreka u poslovanju, pa sve gospodarske komore članica EU-a podržavaju daljnje unapređenje ekonomskih odnosa SAD-a i EU-a. Hrvatska je mala ekonomija koja mora što brže postati fleksibilno gospodarstvo s maksimalnim poduzetničkim slobodama te izvozno orijentirano s izgrađenom poticajnom infrastrukturom. 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Bipolarni 051114
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Politika › Svijet iz unipolarnog sustava moći prelazi u multipolarni