Uz Međunarodni dan hrane

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Svi
2020
30

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Politika › Uz Međunarodni dan hrane

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
10.2014

Uz Međunarodni dan hrane

Seljak svojom filozofijom da treba živjeti u skladu s čovjekom, Bogom i prirodom postiže ravnotežu u obavljanju svog odgovornog posla za narod, a to je prije svega proizvodnja hrane i očuvanje hrvatskog prostora
Uz Međunarodni dan hraneHrana 191014
 

Opća skupština UN-a proglasila je 2014. godinu Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što dovoljno govori o važnosti malih poljoprivrednih gospodarstava u svijetu. U skladu s time, tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane „Nahrani svijet, brini o zemlji“ također nastoji skrenuti pozornost na važnu ulogu OPG-a u iskorjenjivanju gladi i siromaštva u svijetu. Želi se ukazati na važnost obiteljskih gospodarstava kao pokretača razvoja ruralnih sredina, a isto tako da oni proizvode hranu na tradicionalan način i štite okoliš. U svijetu postoji više od 570 milijuna farmi od kojih je preko 500 milijuna u obiteljskom vlasništvu. Pravi izazov postaje kako proizvesti kvalitetnu hranu jer se naglasak stavlja na kvantitetu, a ne na kvalitetu, što neizbježno vodi i bacanju hrane. Dok u se nekim dijelovima svijeta bacaju ogromne količine hrane, u nekim drugima kronično nedostaje hrane i stanovništvo živi na rubu opstanka.

„Ako možemo nešto naučiti od Europske unije, onda je to odnos prema selu i seljaku jer EU gotovo polovicu svog proračuna izdvaja za poljoprivredu i ruralni razvoj. Seljak svojom filozofijom da treba živjeti u skladu s čovjekom, Bogom i prirodom postiže ravnotežu u obavljanju svog odgovornog posla za narod, a to je prije svega proizvodnja hrane i očuvanje hrvatskog prostora. Bez samodostatnosti u proizvodnji hrane nema stvarnog suvereniteta države, a bez čovjeka na selu, ruralni prostor gubi svoju svrhu i propada. Najvrednije što Hrvatska ima nalazi se u seoskom prostoru, ali nažalost, poljoprivrednim proizvođačima iz dana u dan je sve teže. Danas više nego ikad se trebamo založiti za obiteljska poljoprivredna gospodarstva jer nam nije u interesu da OPG-i nestanu i da jedemo industrijsku hranu“, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Prema podacima iz svibnja 2013., od 192.096 poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, njih čak 185.965 su OPG-i te koriste ili obrađuju 769.570,57 hektara poljoprivrednih površina. Prosječna dob vlasnika je 59,8 godina, a broj mladih vlasnika do 35 godina iznosi 8.356. Udio isplaćenih sredstava u 2012. godini OPG 68% (1,361,567,930.35 kn), trgovačko društvo 24%, obrt 7% i zadruga 1% (652,934,363.74). Ukupna vrijednost proizvodnje je 20 milijardi kuna u 2013. godini - od obiteljsko- poljoprivrednih gospodarstava 70%, pravne osobe 30%.

„Unatoč činjenici da imamo dovoljno poljoprivrednog zemljišta i resursa, uvoz hrane u Hrvatsku je u stalnom porastu. Dok nelojalan uvoz raste, a domaći proizvođači nemaju kome prodati svoje proizvode, svakodnevno gledamo kako je selo na koljenima. Mala obiteljska gospodarstva treba sačuvati, a inzistiranje na konkurentnosti umjesto na kvaliteti ih ugrožava. Ljudima treba dati potpore jer žive na selu. Trebalo bi uvesti mjeru izravnog plaćanja za čuvanje prostora jer dok oni žive na selu proizvodi se hrana, čuva se biološka raznolikost i odvija se život, a to bi trebali cijeniti. Financijski i infrastrukturno treba podržati obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Potrebno je založiti se za otvaranja radnih mjesta u poljoprivredi i samozapošljavanje, za provođenje mjera koje bi pomogle OPG-ima da kvalitetom postanu konkurentni što bi osiguralo ostanak ljudi na selu i zaustavilo depopulaciju ruralnog prostora“, rekla je Marijana Petir povodom Svjetskog dana hrane. 

Administrator: zoo_visitor_guesthttp://mojzagreb.info/
  • Zagreb Hrana 191014
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Politika › Uz Međunarodni dan hrane