NA DANAŠNJI DAN: Churchill, Tijardović, Gotovac…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
10

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Churchill, Tijardović, Gotovac…

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
09.2016

NA DANAŠNJI DAN: Churchill, Tijardović, Gotovac…

Riječ je o političkoj konstrukciji po uzoru na SAD
NA DANAŠNJI DAN: Churchill, Tijardović, Gotovac…Wdadws
 

Sjedinjenih Država Europe

19. rujna 1946. na predavanju na Sveučilištu u Zurichu, Winston Churchill izložio je svoju ideju o stvaranju Sjedinjenih Država Europe, po uzoru na SAD, zbog čega ga se smatra idejnim začetnikom Vijeća Europe, međunarodne organizacije država šire europske regije, koja je nastala tri godine kasnije u Londonu. Statut kojim je osnovano Vijeće Europe 5. svibnja 1949. u palači Saint James u Londonu potpisalo je deset zemalja: Belgija, Francuska, Luksemburg, Nizozemska, Velika Britanija, Irska, Italija, Danska, Norveška i Švedska, a prva sjednica održana je u Strasbourgu, koji je postao i stalnim sjedištem Vijeća. Danas Vijeće broji 47 država članica, a glavni zadaci organizacije su jačanje demokracije te zaštita ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu.


Otvorena prva prodavaonica Tiffany & Co

Američka luksuzna draguljarnica i specijalizirana trgovina Tiffany & Co otvorena je u New Yorku 18. rujna 1837. godine kao "trgovačko središte pisaćeg pribora i luksuzne robe". Prvotno zvana "Tiffany, Young and Ellis", prodavaonica se nalazila u Donjem Manhattanu i nudila je različiti pisaći pribor. Ime je skraćeno u Tiffany & Company 1853. kada je Charles Tiffany, jedan od osnivača, preuzeo vodstvo tvrtke i stavio naglasak na nakit. Od tada su Tiffany & Co prodavaonice otvorene u svim većim gradovima diljem svijeta.


Objavljen prvi broj The New York Timesa

Novinar i političar Henry Jarvis i bivši bankar George Jones osnovali su 18. rujna 1851. godine New-York Daily Times, današnji The New York Times. Prvo izdanje prodavano je za jedan peni. Novine su skratile ime u The New-York Times 1857., a uklonile crticu 1890.-ih. Prvotno su izlazile od ponedjeljka do subote, a 1861. su se pridružile ostalim većim dnevnim novinama s nedjeljnim izdanjem, kako bi mogle što detaljnije izvještavati o Građanskom ratu.


Rođen Ivo Tijardović, hrvatski skladatelj, literat i slikar

Skladatelj, diplomirani glumac, scenograf i kazališni direktor Ivo Tijardović rođen je 18. rujna 1895. u Splitu. Skladao je osam opereta, a ostao je najzapamćeniji po Maloj Floramye i Splitskom akvarelu. Bavio se i slikarstvom, a radio je kao ilustrator, dirigent, koreograf, karikaturist, novinar, prevoditelj. Umro je 18. ožujka 1976. u Zagrebu.


Vlado Gotovac, hrvatski pjesnik, esejist, filozof, govornik i političar

Vladimir 'Vlado' Gotovac rođen je u Imotskom 18. rujna 1930. Prvi svoj rad objavio je 1952. Od 1955. do uhićenja 1972. (kada je bio glavni urednik Hrvatskog tjednika), Gotovac je zaposlen kao novinar i urednik Redakcije kulture i drame na Radioteleviziji Zagreb. Bio je glavni urednik Hrvatskog tjednika za vrijeme Hrvatskog proljeća (posebno je značajan Gotovčev uvodnik Čuvanje nade, posljednjeg izvanrednog broja Hrvatskog tjednika). Kao jedan od Proljećara osuđen je na četiri godine zatvora i tri godine gubitka građanskih prava, kao i prava zaposlenja u državnoj službi, prava na objavljivanje i zabranu javnog nastupa. Zboj intervjua Švedskoj televiziji 1977., ponovno je osuđen na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava. Vlado Gotovac se konačno zapošljava na Hrvatskoj radioteleviziji kao savjetnik direktora 1990. Kratko nakon toga, izabran je za predsjednika Matice hrvatske (osnovana 1842.). Godine 1992. Gotovac je kao kandidat HSLS-a izabran u Hrvatski sabor. Tamo se prometnuo u jednoj od najrječitijih i najvatrenijih kritičara Franje Tuđmana, čiji je režim optuživao za autoritarnost. Kao jedan od najuglednijih opozicijskih političara, godine 1996. daje ostavku na mjesto predsjednika Matice i biva izabran za čelnika HSLS-a. Međutim, za tzv. zagrebačke krize ispostavilo se kako mu nedostaju praktične političke vještine, te je ugled njegove stranke ozbiljno narušen pregovorima koje je vodio s vladajućom strankom HDZ. Na izborima 1997. kandidirao se za predsjednika Republike. Za vrijeme izbornog skupa u Puli ga je fizički napao i udarcem u glavu ozlijedio pripadnik elitne Tuđmanove gardijske jedinice. Incident nije imao učinka na izbore, gdje je završio na trećem mjestu iza Tuđmana i SDP-ovog kandidata Zdravka Tomca. Nakon toga je došlo do borbe za vlast između Gotovca i Dražena Budiše, koji se zalagao da se HSLS koalicijski veže uz HDZ. Gotovac, koji se tome protivio, je na stranačkoj konvenciji poražen, te je zajedno s pristašama izašao iz HSLS-a i formirao Liberalnu stranku, čiji je postao čelnik. Gotovac je bio vrstan, neponovljiv govornik.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Winston churchill 190914
  • Zagreb Gotovac
  • Zagreb Tijardovic
  • Zagreb Wdadws
  • Zagreb Winston-churchill
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Vijesti iz svijeta › Na današnji dan › NA DANAŠNJI DAN: Churchill, Tijardović, Gotovac…