Etnografski muzej Zagreb - .

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Sij
2020
25

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › Etnografski muzej Zagreb - .

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
 
Etnografski muzej Zagreb - . - mojzagreb.info
Etnografski muzej Zagreb
.
...
Detaljna karta / 10000 Zagreb
 

Misija

Glavni zadaci etnologa i ostalih stručnjaka zaposlenih u Muzeju jesu: sustavno prikupljanje predmeta narodne kulture, njihovo čuvanje, muzeološka obradba, stručno i znanstveno proučavanje i izlaganje.

Poveznice / Podkategorije

Etnografski muzej Zagreb - .

Ulica:Trg Ivana, Antuna i Vladimira Mažuranića 14
Pošta, mjesto:      10000 Zagreb
Telefon:01 4826 220
Telefaks:01 4826 320
E-mail:etnografski.zg@gmail.com
Internet:www.emz.hr

O muzeju

Etnografski muzej u Zagrebu osnovan je 1919. kada se etnografska građa prikupljana u Narodnom muzeju (od 1846.) i nekim drugim muzejskim institucijama spaja s tekstilnom zbirkom Salamona Bergera u samostalni Etnografski odjel Hrvatskog narodnog muzeja.

Muzej je smješten na Trgu Mažuranića br. 14, u reprezentativnoj secesijskoj zgradi, koja se pripisuje arhitektu Vjekoslavu Bastlu, u doba gradnje zaposlenom u uredu arhitekata Hönigsberga i Deutscha. Građena za potrebe Trgovačko-obrtnog muzeja, otvorenog 1904. godine, sve do danas ostaje jedna od rijetkih zgrada namjenski građena za potrebe muzejske djelatnosti u Hrvatskoj. Središnji prostor, kupolu, s vanjske strane krase kipovi kipara Rudolfa Valdeca, dok je unutrašnjost kupole oslikao slikar Oton Iveković. Za izlaganje etnografske građe unutrašnjost zgrade prilagođavana je adaptacijama prostora, od kojih je posljednju osmislio 1972. godine arhitekt Aleksandar Freudnereich.

Tijekom dosadašnjeg djelovanja prikupljeno je oko 85.000 predmeta iz svih područja Hrvatske, europskih i drugih zemalja. Najveći dio fundusa sastoji se od tekstilnih predmeta (nošnja, uporabni tekstil), no obimne su i zbirke predmeta tradicijskoga gospodarstva, rukotvorstva, pokućstva, obrta, običaja i druge. Osobito je vrijedna zbirka predmeta tradicijskih kultura izvaneuropskih zemalja nastala koncem 19. i početkom 20. st., uglavnom darovima naših pomoraca, istraživača, putnika i umjetnika. Među njima valja spomenuti Požežanina Dragutina Lermana i Karlovčane, braću Mirka i Stevu Seljana.

Muzej posjeduje obimnu fotodokumentaciju, knjižnicu s oko 20.000 svezaka; ima organiziranu preparatorsko-restauratorsku službu i razvijenu pedagošku djelatnost. Javnosti se predstavlja stalnim postavom, izloženim u prizemlju (izvaneuropske kulture) i na I. katu (narodne nošnje iz Hrvatske, s konca 19. i početka 20. st.), povremenim izložbama, predavanjima, stručnim i znanstvenim skupovima, filmskim projekcijama, koncertima i sličnim aktivnostima.
Muzej izdaje stručni časopis "Etnološka istraživanja" i katalozima prati izložbenu altivnost.

Cijene ulaznica

CIJENE ULAZNICA:
odrasli 15 kn
djeca/ učenici / studenti 10 kn
ICOM / umirovljenici / hrv. branitelji besplatno
skupni posjet (min. 12 osoba) popust 30%
ulaznice za fotografiranje 35 kn
četvrtkom ulaz besplatan

KREATIVNE RADIONICE:
djeca 15 kn
odrasli 25 kn
obiteljska 30 kn

VODSTVO KROZ STALNI POSTAV (najaviti 2 dana ranije):
na hrvatskom jeziku 75 kn
na stranom jeziku 150 kn

Najava za vodstva i radionice:
Željka Jelavić, viša kustosica - pedagoginja
zjelavic@emz.hr ili 01/ 5507 874

 

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › Etnografski muzej Zagreb - .