Galerija Klovićevi dvori - .

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Srp
2020
08

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › Galerija Klovićevi dvori - .

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
 
Galerija Klovićevi dvori - . - mojzagreb.info
Galerija Klovićevi dvori
.
..
Detaljna karta / Zagreb
 

Velike izložbe

Složena djelatnost Galerije Klovićevi dvori obuhvaća široko polje rada. Primarna je djelatnost organizacija i priprema velikih kulturoloških izložaba, njihova promidžba, uz konferenciju za novinare, te tiskanje publikacija i ostalih štampanih materijala vezanih uz izložbu (katalog, letak, plakat, pozivnica), kao i vlastita proizvodnja suvenira koja je dio opreme svake značajnije izložbe. Zatim organiziranje posebnih pratećih događanja kao što su predavanja, tribine, aukcije, likovne radionice, koncerti.
Galerija Klovićevi dvori specijalizirala se i za organizaciju hrvatskih izložaba u inozemstvu, pa se tako pojavljuje kao suorganizator većine naznačajnijih hrvatskih nastupa u Evropi i šire i stalni partner nastupa na venecijanskim bijenalima zahvaljujući svojoj pouzdanoj i iznimno opremljenoj tehničkoj ekipi.
Cjelokupni izložbeni program svojim pedagoški osmišljenim programom prati i Mala likovna radionica poučavajući kako raznovrsnim likovnim tehnikama i načinima likovnog izražavanja, tako i pričajući o povijesnim razdobljima korespondirajući s trenutačnim postavom. Osim velikih baštinskih izložaba, te izložaba evropskog nasljeđa kojim se kontekstualizira naša kulturna stvarnost, kao i transkontinetalnim putujućim projektima kojima se predstavljaju daleke kulture, Galerija se s posebnim zanimanjem trudi stalno propitkivati pulsirajuće tkivo suvremene umjetnosti baveći se pregledima suvremene likovne stvarnosti, ali i monografskim predstavljanjem pojedinih autora, lansirajući tako neka nova likovna imena, ali i predstavljajući cjelokupne opuse već afirmiranih autora. I na kraju potrebno je spomenuti i aktivno učestvovanje u mnogim društvenim inicijativama, poput akcija za izgradnju Nacionalne sveučilišne biblioteke ili Muzeja Suvremene umjetnosti, ali i preuzimajući u ratno doba ulogu promotora ratne stvarnosti kroz dojmljivu umjetničku interpretaciju projektom „Oči istine“ iz 1991/2. šaljući ga na brojne europske adrese.

Poveznice / Podkategorije

Galerija Klovićevi dvori - .

Ulica:Jezuitski trg 4
Pošta, mjesto:      Zagreb
Telefon:01 4851 926
Telefaks:01 4851 926
E-mail:marina.viculin@galerijaklovic.hr
Internet:www.galerijaklovic.hr

Galerija Klovićevi dvori

Galerija Klovićevi dvori smještena je u zdanju starog, gornjogradskog, isusovačkog samostana, čija gradnja započinje u prvoj polovici 17. stoljeća i traje u etapama sve do drugog desteljeća 18. stoljeća. Velik četverostrani kompleks isusovačkog samostana zatvara nepravilan četverokutni atrij. Sastoji se od dva povijesno i arhitektonski različita djela: samostana iz 17. stoljeća i srednjovijekovne gradske kule, ugrađene u zgradu samostana, koja se danas jedva primjećuje. Kula se nalazi na sjeveroistočnom uglu kompleksa čija se istočna strana oslanja na gradski bedem. Sagrađena je sredinom 13. stoljeća i po debljini zidova (gotovo 2 metra) i kvadratnom tlocrtu istovjetna je drugim gradečkim kulama Lotrščaku, Popovim tornju, kuli Kamenitih vrata.

Bivši isusovački kompleks svoju ljepotu duguje i plastično – dekorativnim elementima na svom vanjskom pročelju, ali i onim dvorišnima. Kameni portal na zapadnom pročelju svojim rustičnim kvadrima odaje renesansnog majstora, dok je drugi portal, današnji ulaz u Galeriju, djelo visokog baroka iz 1783/4. godine. Sinteza renesanse i baroka rezultirala je iznimno harmoničnim rješenjem, pri čemu je barokni portal postao zaštitni znak Galerije Klovićevi dvori.
Jedinstvenost ovog kompleksa potvrđuje se ulaskom u atrij koji svojom kontemplativnošću naprosto mami posjetioca za ostanak.  Pročelja su podjeljena polukružnim prozorima u prizemlju i prvom katu, koji su uokvireni kasnorenesansnim ornamentiranim okvirima ispunjenim stiliziranim biljnim ornamentima talijanskog izvorišta.
Današnji izgled dugujemo arhitektima  Vahidu  Hodžiću i Igoru Emiliju koji su u razdoblju od 1973. do 1984. preuredili zgradu u Muzejski prostor. Osim temeljite adaptacije unutrašnjosti, nadograđen je drugi kat na zapadnom pročelju, prigrađena je zgrada za kafeteriju u južnom dvorištu, a  spušteno je i  tlo glavnog dvorišta.
Tim je zahvatima ovo najveće i najljepše zdanje Gornjeg grada dobilo novu namjenu koju je zadržalo do danas.

Radno vrijeme

Utorak do nedjelja od 11 do 19 sati.
Ponedjeljkom Galerija ne radi.

Vidikovac na kuli Lotrščak

Svaki dan od 9 do 20 sati

 
PREVENTA – iskustvo i inovacije u području zaštite na radu Nikola Tesla će pomoći ljudima u Hrvatskoj da se bore protiv koronavirusa Gredice i posude za sadnju povrća i začinskog bilja MENADŽERSKA KONFERENCIJA: Management Excellence/Menadžerska izvrsnost, 25.03.2020. Zdravo mršavljenje Kurkuma za zdravlje pasa ITF GMP CUP - UMAG ATP - Svjetsko prvenstvo IZDANJE FERRATUMOVE MEĐUNARODNE ANKETE O PONAŠANJU POTROŠAČA POVODOM 10. OBLJETNICE DONOSI IZNENAĐUJ Autobusni prijevoz Črnja Tours d.o.o.
 
Zagreb Otvorenje corona sunsets session (6)
Zagreb Ali mirza mulabegovic (1)
Zagreb Ali mirza mulabegovic (2)
Zagreb Ana marija zuzul
Zagreb Andrea trgovcevic kristijan ilicic
Zagreb Dajana pajkic
Zagreb Darko kontin
Zagreb Domagoj stimac damir begovic (1)
Zagreb Domagoj stimac damir begovic (2)
Zagreb Filip dizdar
Zagreb Ivana andabaka
Zagreb Kristijan ilicic andrea trgovcevic drago pezic
Zagreb Leon ivanusa zoran aragovic
Zagreb Luna valas (1)
Zagreb Luna valas (2)
Zagreb Marko petric
Zagreb Matija cvek (1)
Zagreb Matija cvek (2)
Zagreb Mijo matic
Zagreb Ogi antunac
Zagreb Otvorenje corona sunsets session - copy
Zagreb Otvorenje corona sunsets session (1)
Zagreb Otvorenje corona sunsets session (6)
Zagreb Otvorenje corona sunsets session (14)
Zagreb Otvorenje corona sunsets session (22)
Zagreb Otvorenje corona sunsets session (46)
Zagreb Otvorenje corona sunsets session (48)
Zagreb Otvorenje corona sunsets session (50)
Zagreb Otvorenje corona sunsets session (56)
Zagreb Otvorenje corona sunsets session (65)
 
“Andy Warhol: Enter Into My Life” u ZadruŠpancirfest 2018.Zdravko Čolić, Arena Pula 18.08.ZEN In Business seminar Dragane Jovanović 23.-24.06. i 30.6.-1.7.u ZagrebuA. G. Matoš, četvrtak, 14. lipnja 2018. u 12 sati.Amir Alagić u Booksi 19. lipnjaDani Folke u Folnegovićevom naselju kvartovski festival Dani Folke 2018Kazalište GavellaZGK KOMEDIJA: ALPHONSINESTADION KRANJČEVIĆEVA: Prljavo kazalište
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky Hedone - Centar kanalske galanterije PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
U kojoj od bivših republika, bivše SFRJ bi najradije danas živjeli?
  •   Slovenija
  •   Hrvatska
  •   BiH
  •   Crna Gora
  •   Srbija
  •   Makedonija
  •   U nijednoj
 
 

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › Galerija Klovićevi dvori - .