mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Lip
2020
05

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › GMV - GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
 
GMV - GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN - mojzagreb.info
GMV
GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN
Gradski muzej Varaždin utemeljen je na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva i svečano otvoren za posjetitelje 16. studenoga 1925. godine, u prostoru utvrde Stari grad. Jezgru tadašnjega, prvotnog postava sačinjavali su predmeti prispjeli u novootvoreni Muzej ponajviše kao donacije poznatih varaždinskih obitelji.
Detaljna karta / 42000 Varaždin
 
Poveznice / Podkategorije

GMV - GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN

Ulica:Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 3
Pošta, mjesto:      42000 Varaždin
Telefon:+ 385 (0) 42 658 754
Telefaks:+ 385 (0) 42 658 755
E-mail:muzej@gmv.hr
Internet:www.gmv.hr

Povijest muzeja

Gradski muzej Varaždin utemeljen je na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva i svečano otvoren za posjetitelje 16. studenoga 1925. godine, u prostoru utvrde Stari grad. Jezgru tadašnjega, prvotnog postava sačinjavali su predmeti prispjeli u novootvoreni Muzej ponajviše kao donacije poznatih varaždinskih obitelji.

Tijekom godina obogaćivale su se, kako brojem tako i raznorodnošću, muzejske zbirke, zahvaljujući kojima je Muzej prerastao u ustanovu kompleksnoga tipa, sastavljenu od šest specijaliziranih odjela: Arheološkog, Povijesnog, Kulturnopovijesnog, Etnografskog, Entomološkog te Galerije starih i novih majstora. Pored njih, u Muzeju je ustrojen i Odjel zajedničkih službi (Uprava GMV-a), kao i  Konzervatorsko-restauratorski i Dokumentacijski odjel.

Odjeli su smješteni u nekoliko građevina spomeničke vrijednosti, u samoj povijesnoj jezgri grada: gotičko-renesansnoj utvrdi Stari grad, baroknoj palači Sermage, klasicističkoj palači Herzer te Kuli stražarnici. Od nedavno je Muzeju na korištenje dodijeljena i srednjovjekovna zgrada tzv. Žitnica, u kompleksu Staroga grada, kojoj tek predstoji opsežno istraživanje i obnova za buduću prezentaciju dosad neizložene građe.

Trenutačno su za razgled uređena četiri stalna postava, od kojih su Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu i Entomološkoga odjela „Svijet kukaca“ u palači Herzer kontinuirano otvoreni za javnost. U sklopu Galerije starih i novih majstora nalazi se Stalni postav starih majstora te stalni postav Hrvatski majstori 20. stoljeća, koji se izmjenjuju na katu palače Sermage, ali se i povremeno zatvaraju zbog održavanja dijela izložbene djelatnosti Muzeja u tome prostoru.

Osim predstavljanja vlastitoga fundusa, Muzej kontinuirano surađuje s brojnim institucijama na zajedničkim (izložbenim) projektima ugošćujući ih u Varaždinu, ali i prezentirajući hrvatsku baštinu u drugim sredinama u domovini i inozemstvu.

Osobitu pozornost Muzej usmjerava i prema svojoj publici, u koju pripadaju osobe različite dobi, naobrazbe, interesa i svega onoga što određuje profil posjetitelja, i to osmišljavanjem programa širokoga tematskoga spektra. Za djecu vrtićke dobi, osnovnoškolce i srednjoškolce pripremaju se edukacijski sadržaji u okviru programa MIŠ – Muzej i škola, a za sve zainteresirane program Srijeda u Muzeju, među Varaždincima već prepoznatljivo i iznimno posjećeno tjedno događanje s različitim predavanjima, otvorenjima izložbi, predstavljanjem književnih i stručnih izdanja, razgovorima s poznatim (varaždinskim) osobama iz područja kulture, umjetnosti, znanosti i općedruštvenih djelatnosti.

Od 2017. godine Muzej objavljuje „Varaždinski muzealac“, glasilo registrirano pri NSK, koje izlazi godišnje u devet brojeva, s rasporedom programskih događanja, predstavljanjem građe iz fundusa, realiziranim otkupima i donacijama, pričama o varaždinskim muzealcima, zanimljivostima iz prošlosti i sadašnjosti Muzeja i ostalim aktualnostima u radu.    

Za svoj rad Muzej je dosad primio brojna javna priznanja i pohvale stručne i šire javnosti. Među značajnijima su: hrvatska muzejska nagrada „Pavao Ritter Vitezović“ (za stalni postav Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu, 1989. g.), posebna pohvala AVICOM-a na Međunarodnom festivalu audiovizualne i multimedijske prezentacije muzeja i baštine „F@imp“ (za CD-ROM „Kukci“, 2004. g.), nagrade i priznanja Hrvatskog muzejskog društva:  Nagrada za najbolje realiziranu izložbu („Narod u nevolji - Veliki rat na varaždinskom području“, 2015. g.),  Posebno priznanje za ostvarenu međumuzejsku (međunarodnu) suradnju (izložba „Velikani hrvatske umjetnosti 20. st. / iz fundusa Galerije starih i novih majstora“, Beč, Budimpešta, Bratislava, 2016. g.) i Posebno priznanje za marketinško-propagandni program (glasilo „Varaždinski muzealac“, 2018. g.) te plakete Grada Varaždina za uspješni kontinuirani rad (1996. i 2015. g.). Uz to, varaždinski muzej bio je i prvi hrvatski muzej nominiran za Nagradu europskoga muzeja godine, koju dodjeljuje Europski muzejski forum (1994. g.), a i prvi je dobitnik Priznanja Udruženja hrvatskih putničkih agencija za istaknuto njegovanje poslovnih odnosa s članovima Udruženja (1993.).

Gradski muzej Varaždin mjesto je (sa)čuvanoga, stoljećima dugoga, kulturnog i povijesnog sjećanja zajednice u kojoj djeluje, gdje se posjetitelja nastoji potaknuti da nauči nešto novo, dozna poneku zanimljivost ili, jednostavno, da ugodno i dobro „potroši“ svoje vrijeme i – poželi ponovno navratiti.

Prijatelji muzeja

Prijatelji Muzeja neformalna je udruga pojedinaca, koju je Gradski muzej Varaždin osnovao 2014. godine s ciljem prezentacije i popularizacije kulturne baštine, važne za varaždinsku ali i za hrvatsku povijest. Novac prikupljen od godišnjih članarina ulaže se u otkup predmeta za popunjavanje muzejskog fundusa te ostale muzejske programe.

Prijateljem Muzeja (vrijedi isključivo za punoljetne osobe) postaje se ispunjavanjem pristupnice i uplatom godišnje članarine. Članarina se plaća u roku od 30 dana od dana zaprimanja ispunjene pristupnice. Članska iskaznica dobiva se u roku od 30 dana od dana uplate članarine.  

Članskom iskaznicom Prijatelja Muzeja ostvaruje se:

besplatni posjet svim izložbenim postavima GMV-a,
poziv za programska događanja kojima je organizator GMV,
popust na ostale sadržaje GMV-a (kupnja muzejskih publikacija, stručni izleti i dr.).
Godišnja članarina za 2019. godinu iznosi 100,00 kuna.

Pristupnice se mogu podići/predati na recepciji u palači Herzer GMV-a (Franjevački trg 10) u vrijeme kad je Muzej otvoren za posjetitelje.

Pristupnice se mogu preuzeti i ovdje (ispunjene pristupnice šalju se elektroničkom poštom na muzej@gmv.hr).

Pristupnica.

Uplata članarine obavlja se na recepciji u palači Herzer u vrijeme kad je Muzej otvoren za posjetitelje.

Korištenje muzejskih prostora

PALAČA HERZER, Multimedijska dvorana, GMV Franjevački trg 10

Površina: oko 130 m2.
Broj sjedećih mjesta: 120.
Tehnička oprema: prijenosno računalo, projekcijsko platno, razglas.
Pristup posebnim stubištem i dizalom; zasebni sanitarni čvor.
Mogućnost cateringa (osigurava organizator programa osim ako nije drukčije dogovoreno s Muzejom).

Cijena: 400,00 kuna po satu.
U vrijeme korištenja dvorane uračunava se i vrijeme pripreme.
Plaćanje: u gotovini ili putem narudžbenice.
Prema čl. 39. st. 1. Zakona o PDV-u Gradski muzej Varaždin oslobođen je plaćanja PDV-a.

Napomena:
Gradski muzej Varaždin ne raspolaže parkirnim prostorom za sudionike programa.

Informacije/rezervacije:
Gradski muzej Varaždin,
Varaždin, Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 3
tel. ++ 385 (0)42 658 754; 658 750
faks: ++ 385 (0)42 658 755
e-mail: ravnatelj@gmv.hr / muzej@gmv.hr

Za korištenje ostalih muzejskih prostora, molimo da nas posebno kontaktirate.

 
PREVENTA – iskustvo i inovacije u području zaštite na radu Nikola Tesla će pomoći ljudima u Hrvatskoj da se bore protiv koronavirusa Gredice i posude za sadnju povrća i začinskog bilja MENADŽERSKA KONFERENCIJA: Management Excellence/Menadžerska izvrsnost, 25.03.2020. Zdravo mršavljenje Kurkuma za zdravlje pasa ITF GMP CUP - UMAG ATP - Svjetsko prvenstvo IZDANJE FERRATUMOVE MEĐUNARODNE ANKETE O PONAŠANJU POTROŠAČA POVODOM 10. OBLJETNICE DONOSI IZNENAĐUJ Autobusni prijevoz Črnja Tours d.o.o.
 
Zagreb 202.karolina bartulovic maslinska gora crkva gospodin je plakao 2
Zagreb 1.karolina bartulovic nazaret 3
Zagreb 3.karolina bartulovic nazaret bazilika marijinog izvora 1-1
Zagreb 4.karolina bartulovic nazaret crkva  marijina izvora  3
Zagreb 6.karolina bartulovic nazaret crkva marijina izvora 9
Zagreb 7.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 1-2
Zagreb 8.karolina bartulovic nazaret 5
Zagreb 9.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 2
Zagreb 10.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 2-2
Zagreb 10.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 2-2
Zagreb 11.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 2
Zagreb 12.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 5
Zagreb 13.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 7
Zagreb 14.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 1
Zagreb 15.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 11
Zagreb 16.karolina bartulovic nazaret bazilika marijina navjestenja 11-2
Zagreb 17.karolina bartulovic nazaret sv. josip
Zagreb 18.karolina bartulovic nazaret crkva sv. josipa
Zagreb 19.karolina bartulovic nazaret ul. 2
Zagreb 20.karolina bartulovic haifa 3
Zagreb 21.karolina bartulovic haifa 5
Zagreb 22.karolina bartulovic haifa 5
Zagreb 24.karolina bartulovic haifa bahajski vrtovi 2-3
Zagreb 25.karolina bartulovic kana galilejska crkva 1
Zagreb 26.karolina bartulovic haifa crkva gospe karmelske 6
Zagreb 28.karolina bartulovic kana galilejska crkva 1
Zagreb 29.karolina bartulovic kana galilejska crkva oltar
Zagreb 30.karolina bartulovic kana galilejska crkva 3
Zagreb 31.karolina bartulovic kana galilejska 2 sv. franjo
Zagreb 32.karolina bartulovic kana galilejska cudo pretvaranja vode u vino
 
“Andy Warhol: Enter Into My Life” u ZadruŠpancirfest 2018.Zdravko Čolić, Arena Pula 18.08.ZEN In Business seminar Dragane Jovanović 23.-24.06. i 30.6.-1.7.u ZagrebuA. G. Matoš, četvrtak, 14. lipnja 2018. u 12 sati.Amir Alagić u Booksi 19. lipnjaDani Folke u Folnegovićevom naselju kvartovski festival Dani Folke 2018Kazalište GavellaZGK KOMEDIJA: ALPHONSINESTADION KRANJČEVIĆEVA: Prljavo kazalište
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky Hedone - Centar kanalske galanterije PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
U kojoj od bivših republika, bivše SFRJ bi najradije danas živjeli?
  •   Slovenija
  •   Hrvatska
  •   BiH
  •   Crna Gora
  •   Srbija
  •   Makedonija
  •   U nijednoj
 
 

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › GMV - GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN