mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:59
Velj
2020
28

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › GMV - GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
 
GMV - GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN - mojzagreb.info
GMV
GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN
Gradski muzej Varaždin utemeljen je na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva i svečano otvoren za posjetitelje 16. studenoga 1925. godine, u prostoru utvrde Stari grad. Jezgru tadašnjega, prvotnog postava sačinjavali su predmeti prispjeli u novootvoreni Muzej ponajviše kao donacije poznatih varaždinskih obitelji.
Detaljna karta / 42000 Varaždin
 
Poveznice / Podkategorije

GMV - GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN

Ulica:Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 3
Pošta, mjesto:      42000 Varaždin
Telefon:+ 385 (0) 42 658 754
Telefaks:+ 385 (0) 42 658 755
E-mail:muzej@gmv.hr
Internet:www.gmv.hr

Povijest muzeja

Gradski muzej Varaždin utemeljen je na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva i svečano otvoren za posjetitelje 16. studenoga 1925. godine, u prostoru utvrde Stari grad. Jezgru tadašnjega, prvotnog postava sačinjavali su predmeti prispjeli u novootvoreni Muzej ponajviše kao donacije poznatih varaždinskih obitelji.

Tijekom godina obogaćivale su se, kako brojem tako i raznorodnošću, muzejske zbirke, zahvaljujući kojima je Muzej prerastao u ustanovu kompleksnoga tipa, sastavljenu od šest specijaliziranih odjela: Arheološkog, Povijesnog, Kulturnopovijesnog, Etnografskog, Entomološkog te Galerije starih i novih majstora. Pored njih, u Muzeju je ustrojen i Odjel zajedničkih službi (Uprava GMV-a), kao i  Konzervatorsko-restauratorski i Dokumentacijski odjel.

Odjeli su smješteni u nekoliko građevina spomeničke vrijednosti, u samoj povijesnoj jezgri grada: gotičko-renesansnoj utvrdi Stari grad, baroknoj palači Sermage, klasicističkoj palači Herzer te Kuli stražarnici. Od nedavno je Muzeju na korištenje dodijeljena i srednjovjekovna zgrada tzv. Žitnica, u kompleksu Staroga grada, kojoj tek predstoji opsežno istraživanje i obnova za buduću prezentaciju dosad neizložene građe.

Trenutačno su za razgled uređena četiri stalna postava, od kojih su Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu i Entomološkoga odjela „Svijet kukaca“ u palači Herzer kontinuirano otvoreni za javnost. U sklopu Galerije starih i novih majstora nalazi se Stalni postav starih majstora te stalni postav Hrvatski majstori 20. stoljeća, koji se izmjenjuju na katu palače Sermage, ali se i povremeno zatvaraju zbog održavanja dijela izložbene djelatnosti Muzeja u tome prostoru.

Osim predstavljanja vlastitoga fundusa, Muzej kontinuirano surađuje s brojnim institucijama na zajedničkim (izložbenim) projektima ugošćujući ih u Varaždinu, ali i prezentirajući hrvatsku baštinu u drugim sredinama u domovini i inozemstvu.

Osobitu pozornost Muzej usmjerava i prema svojoj publici, u koju pripadaju osobe različite dobi, naobrazbe, interesa i svega onoga što određuje profil posjetitelja, i to osmišljavanjem programa širokoga tematskoga spektra. Za djecu vrtićke dobi, osnovnoškolce i srednjoškolce pripremaju se edukacijski sadržaji u okviru programa MIŠ – Muzej i škola, a za sve zainteresirane program Srijeda u Muzeju, među Varaždincima već prepoznatljivo i iznimno posjećeno tjedno događanje s različitim predavanjima, otvorenjima izložbi, predstavljanjem književnih i stručnih izdanja, razgovorima s poznatim (varaždinskim) osobama iz područja kulture, umjetnosti, znanosti i općedruštvenih djelatnosti.

Od 2017. godine Muzej objavljuje „Varaždinski muzealac“, glasilo registrirano pri NSK, koje izlazi godišnje u devet brojeva, s rasporedom programskih događanja, predstavljanjem građe iz fundusa, realiziranim otkupima i donacijama, pričama o varaždinskim muzealcima, zanimljivostima iz prošlosti i sadašnjosti Muzeja i ostalim aktualnostima u radu.    

Za svoj rad Muzej je dosad primio brojna javna priznanja i pohvale stručne i šire javnosti. Među značajnijima su: hrvatska muzejska nagrada „Pavao Ritter Vitezović“ (za stalni postav Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu, 1989. g.), posebna pohvala AVICOM-a na Međunarodnom festivalu audiovizualne i multimedijske prezentacije muzeja i baštine „F@imp“ (za CD-ROM „Kukci“, 2004. g.), nagrade i priznanja Hrvatskog muzejskog društva:  Nagrada za najbolje realiziranu izložbu („Narod u nevolji - Veliki rat na varaždinskom području“, 2015. g.),  Posebno priznanje za ostvarenu međumuzejsku (međunarodnu) suradnju (izložba „Velikani hrvatske umjetnosti 20. st. / iz fundusa Galerije starih i novih majstora“, Beč, Budimpešta, Bratislava, 2016. g.) i Posebno priznanje za marketinško-propagandni program (glasilo „Varaždinski muzealac“, 2018. g.) te plakete Grada Varaždina za uspješni kontinuirani rad (1996. i 2015. g.). Uz to, varaždinski muzej bio je i prvi hrvatski muzej nominiran za Nagradu europskoga muzeja godine, koju dodjeljuje Europski muzejski forum (1994. g.), a i prvi je dobitnik Priznanja Udruženja hrvatskih putničkih agencija za istaknuto njegovanje poslovnih odnosa s članovima Udruženja (1993.).

Gradski muzej Varaždin mjesto je (sa)čuvanoga, stoljećima dugoga, kulturnog i povijesnog sjećanja zajednice u kojoj djeluje, gdje se posjetitelja nastoji potaknuti da nauči nešto novo, dozna poneku zanimljivost ili, jednostavno, da ugodno i dobro „potroši“ svoje vrijeme i – poželi ponovno navratiti.

Prijatelji muzeja

Prijatelji Muzeja neformalna je udruga pojedinaca, koju je Gradski muzej Varaždin osnovao 2014. godine s ciljem prezentacije i popularizacije kulturne baštine, važne za varaždinsku ali i za hrvatsku povijest. Novac prikupljen od godišnjih članarina ulaže se u otkup predmeta za popunjavanje muzejskog fundusa te ostale muzejske programe.

Prijateljem Muzeja (vrijedi isključivo za punoljetne osobe) postaje se ispunjavanjem pristupnice i uplatom godišnje članarine. Članarina se plaća u roku od 30 dana od dana zaprimanja ispunjene pristupnice. Članska iskaznica dobiva se u roku od 30 dana od dana uplate članarine.  

Članskom iskaznicom Prijatelja Muzeja ostvaruje se:

besplatni posjet svim izložbenim postavima GMV-a,
poziv za programska događanja kojima je organizator GMV,
popust na ostale sadržaje GMV-a (kupnja muzejskih publikacija, stručni izleti i dr.).
Godišnja članarina za 2019. godinu iznosi 100,00 kuna.

Pristupnice se mogu podići/predati na recepciji u palači Herzer GMV-a (Franjevački trg 10) u vrijeme kad je Muzej otvoren za posjetitelje.

Pristupnice se mogu preuzeti i ovdje (ispunjene pristupnice šalju se elektroničkom poštom na muzej@gmv.hr).

Pristupnica.

Uplata članarine obavlja se na recepciji u palači Herzer u vrijeme kad je Muzej otvoren za posjetitelje.

Korištenje muzejskih prostora

PALAČA HERZER, Multimedijska dvorana, GMV Franjevački trg 10

Površina: oko 130 m2.
Broj sjedećih mjesta: 120.
Tehnička oprema: prijenosno računalo, projekcijsko platno, razglas.
Pristup posebnim stubištem i dizalom; zasebni sanitarni čvor.
Mogućnost cateringa (osigurava organizator programa osim ako nije drukčije dogovoreno s Muzejom).

Cijena: 400,00 kuna po satu.
U vrijeme korištenja dvorane uračunava se i vrijeme pripreme.
Plaćanje: u gotovini ili putem narudžbenice.
Prema čl. 39. st. 1. Zakona o PDV-u Gradski muzej Varaždin oslobođen je plaćanja PDV-a.

Napomena:
Gradski muzej Varaždin ne raspolaže parkirnim prostorom za sudionike programa.

Informacije/rezervacije:
Gradski muzej Varaždin,
Varaždin, Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 3
tel. ++ 385 (0)42 658 754; 658 750
faks: ++ 385 (0)42 658 755
e-mail: ravnatelj@gmv.hr / muzej@gmv.hr

Za korištenje ostalih muzejskih prostora, molimo da nas posebno kontaktirate.

 

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › GMV - GRADSKI MUZEJ VARAŽDIN