Muzej suvremene umjetnosti - .

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Tra
2020
06

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › Muzej suvremene umjetnosti - .

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
 
Muzej suvremene umjetnosti - . - mojzagreb.info
Muzej suvremene umjetnosti
.
.
Detaljna karta / 10000 Zagreb
 
Poveznice / Podkategorije

Muzej suvremene umjetnosti - .

Ulica:Avenija Dubrovnik 17
Pošta, mjesto:      10000 Zagreb
Telefon:01 60 52 700
Telefaks:01 60 52 798
E-mail:msu@msu.hr
Internet:www.msu.hr

O muzeju

Muzej suvremene umjetnosti je današnji naziv za Galerije grada Zagreba koje su se sastojale od Galerije suvremene umjetnosti, Centra za fotografiju, film i televiziju, Zbirke Benko Horvat te Odjela knjižnice i dokumentacije, a u istom su sklopu, do osamostaljivanja, djelovali Atelijer Meštrović (danas Fundacija Meštrović), Galerija primitivne umjetnosti (Hrvatski muzej naivne umjetnosti) i Zbirka »Jozo Kljaković« (danas pod upravom Centra za likovni odgoj).

Muzej je djelovao na dvije gornjogradske adrese: na Katarininom trgu 2, u baroknoj palači grofa Kulmera u kojoj se nalazio izložbeni prostor, te u Habdelićevoj ulici 2, gdje je knjižnica, dokumentacijski arhiv i uprava.
Najveći dio zbirke Muzeja suvremene umjetnosti sastoji se od djela hrvatskih i inozemnih autora nastalih nakon 1950. godine. Muzej također čuva donacije Gradu Zagrebu kao što su heterogena umjetnička Zbirka Benko Horvat; opus arhitekta, urbanista i slikara Josipa Seissela zaokružen u Donaciji Silvane Seissel te posebnu zbirku arhitekta Vjenceslava Richtera zajedno s kućom u kojoj je živio i radio. Godine 2006. Muzeju se priključuje Arhiv Toše Dabca, dok posljednju veliku i zaokruženu akviziciju predstavlja Atelier Kožarić.

Brojna djela iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti pripadaju međunarodnom pokretu Nove tendencije, osnovanog 1961. u današnjem Muzeju suvremene umjetnosti, potvrđujući Zagreb kao jedno od najzanimljivijih europskih središta umjetnosti toga vremena. U pet manifestacija koje su se do 1973. održale u organizaciji Muzeja, okupili su se mnogi značajni umjetnici poput Victora Vasarelyja, Jesusa Raphaela Sota, Julia Le Parca, Otta Pienea i grupe Zero, te utjecajni kritičari i teoretičari poput Abrahama Molesa i Umberta Eca.

Galerija se vrlo rano potvrdila kao muzej suvremenog tipa, o čemu svjedoči činjenica da je već samo nakon deset godina nakon osnivanja bila pozvana da izborom djela iz svojeg fundusa sudjeluje na XXXII. venecijanskom bijenalu (1964.), u sklopu izložbe »Arte d'oggi nei musei« zajedno sa sedamnaest najznačajnijih muzeja u svijetu, a 1966. godine na »2emme Salon international des Galeries pilotes« u Lausanni bila je u društvu s petnaest najrenomiranijih galerija Europe, Amerike i Japana.

Zbog skromnih prostornih uvjeta u kojima je bio smješten, Muzej nikada nije imao stalni postav. Svoju muzejsko-galerijsku i edukativnu djelatnost obavljao je organiziranjem tematskih i monografskih izložbi hrvatskih i inozemnih autora, postavljanjem izložbi iz fundusa, te putem predavanja, radionica i igraonica. U zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti danas je oko 5000 radova moderne i suvremene umjetnosti, koji će izgradnjom i otvorenjem nove muzejske zgrade naposljetku biti dostupni širokoj javnosti.

Nakon dugogodišnjeg nastojanja da se Muzej smjesti u prikladniji prostor, 1998. godine donesena je odluka o izgradnji novog muzeja u Novom Zagrebu na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Avenije Dubrovnik. Dana 17. studenoga 2003. postavljen je kamen temeljac nove zgrade Muzeja suvremene umjetnosti, a 11. prosinca 2009. svečano je otvorena nova zgrada MSU

Sadržaji

Prizemlje je u potpunosti namijenjeno raznovrsnim sadržajima za posjetitelje - od muzejskog dućana, dječje radionice, knjižnice sa čitaonicom, do manjeg izložbenog prostora, restorana i multimedijalne dvorane. Na katovima Muzeja koji svojom konstrukcijom podsjeća na meandar, nalaze se izložbeni prostori. Raznovrsni kakvi jesu omogućavaju povećanje, smanjivanje i prepletanje stalnog postava i prostora povremenih izložbi, te pružaju raznolike mogućnosti za izlaganje i prezentaciju i najzahtjevnijih izložbenih projekata. U podzemnoj etaži su prostori za prihvat umjetnina, audiovizualni studio, pomoćni prostori tehničkih službi i restauratorske radionice.

D

Dvorana je ugodna, bilo iz perspektive publike ili izvođača, jer interijer stvara profinjenu atmosferu, visoke estetike i moderne opreme. Pogodna je za održavanje događanja raznih vrsta: kazališnih ili plesnih predstava, koncerta, projekcije filmova, performansa, seminara i konferencija – jer se lako prilagođava raznim zahtjevima.

Polivalentna multimedijalna dvorana Gorgona ima 233 sjedećih mjesta. Opremljena je najsuvremenijom digitalnom audio, video i rasvjetnom opremom, digitalnim konferencijskim sustavom i digitalnim sustavom simultanog prevođenja. Scenskom mehanizacijom s elektromotornim povlakama, okretnom pozornicom i tri propadališta upravlja se s jednog mjesta. Gledalište zadovoljava sve uvjete za neometano praćenje sadržaja u dvorani, kako zbog ugodnih sjedala, tako i zbog oku dostupne pozornice iz svih kutova i visine. Uz pozornicu se nalaze dvije garderobe s tuševima i sanitarnim čvorom.

 
Nikola Tesla će pomoći ljudima u Hrvatskoj da se bore protiv koronavirusa Gredice i posude za sadnju povrća i začinskog bilja MENADŽERSKA KONFERENCIJA: Management Excellence/Menadžerska izvrsnost, 25.03.2020. Zdravo mršavljenje Kurkuma za zdravlje pasa ITF GMP CUP - UMAG ATP - Svjetsko prvenstvo IZDANJE FERRATUMOVE MEĐUNARODNE ANKETE O PONAŠANJU POTROŠAČA POVODOM 10. OBLJETNICE DONOSI IZNENAĐUJ Autobusni prijevoz Črnja Tours d.o.o. VRTNE GARNITURE ZA SJEDENJE
 
Zagreb Img 6778
Zagreb Img 6784
Zagreb Img 6787
Zagreb Img 6799
Zagreb Img 6808
Zagreb Img 6809
Zagreb Img 6812
Zagreb Img 6820
Zagreb Img 6831
Zagreb Img 6840
Zagreb Img 6842
Zagreb Img 6860
Zagreb Img 6867
Zagreb Img 6869
Zagreb Img 6873
Zagreb Img 6885
Zagreb Img 6886
Zagreb Img 6888
Zagreb Img 6904
Zagreb Img 6908
Zagreb Img 6909
Zagreb Img 6919
Zagreb Img 6921
Zagreb Img 6932
Zagreb Img 6933
Zagreb Img 6934
Zagreb Img 6935
Zagreb Img 6938
Zagreb Img 6939
Zagreb Img 6943
 
“Andy Warhol: Enter Into My Life” u ZadruŠpancirfest 2018.Zdravko Čolić, Arena Pula 18.08.ZEN In Business seminar Dragane Jovanović 23.-24.06. i 30.6.-1.7.u ZagrebuA. G. Matoš, četvrtak, 14. lipnja 2018. u 12 sati.Amir Alagić u Booksi 19. lipnjaDani Folke u Folnegovićevom naselju kvartovski festival Dani Folke 2018Kazalište GavellaZGK KOMEDIJA: ALPHONSINESTADION KRANJČEVIĆEVA: Prljavo kazalište
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky Hedone - Centar kanalske galanterije PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
U kojoj od bivših republika, bivše SFRJ bi najradije danas živjeli?
  •   Slovenija
  •   Hrvatska
  •   BiH
  •   Crna Gora
  •   Srbija
  •   Makedonija
  •   U nijednoj
 
 

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › Muzej suvremene umjetnosti - .