Tehnički muzej - specijaliziran za povijest tehnologije

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
03:59
Stu
2019
12

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › Tehnički muzej - specijaliziran za povijest tehnologije

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
 
Tehnički muzej - specijaliziran za povijest tehnologije - mojzagreb.info
Tehnički muzej
specijaliziran za povijest tehnologije
...
Detaljna karta / 10000 Zagreb
 
Poveznice / Podkategorije

Tehnički muzej - specijaliziran za povijest tehnologije

Ulica:Zagreb, Savska cesta 18
Pošta, mjesto:      10000 Zagreb
Telefon:01 4844 050
Telefaks:01 4843 568
E-mail:info@tehnicki-muzej.hr
Internet:www.tehnicki-muzej.hr

Tehnički muzej u Zagrebu

Osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu, zagrebački Tehnički muzej je općega tipa, to jest složeni muzej znanosti i tehnike za razliku od specijaliziranih tehničkih muzeja koji obrađuju samo pojedino područje tehnike.

Ideja o osnivanju te vrste muzeja u nas potječe još s kraja 19. stoljeća, pa je jedno vrijeme u Zagrebu i postojao Trgovačko-obrtnički muzej, no prava povijest Tehničkoga muzeja započinje 21. prosinca 1954. godine kada je donijeta odluka o njegovu osnivanju. 1959. je važna godina za Muzej jer mu je tada dodijeljena današnja lokacija, na Savskoj cesti 18. Objekti koje je dobio Muzej napravljeni su 1948. godine (projektant Marijan Haberle, dipl. ing. arhitekture) za potrebe Zagrebačkog velesajma. Građeni su od drvenog materijala i bili privremene namjene. Nakon preseljenja Velesajma na novu lokaciju, spomenuti su objekti služili za različite društveno-sportske aktivnosti, a kasnije su dodijeljeni Muzeju, koji se i danas nalazi u njima.

Idejni začetnik osnivanja Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. sc. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja, a realizator i prvi direktor Muzeja bio je Predrag Grdenić. Likovni postav izveo je arhitekt Emil Vičić.

Prvi odjeli Tehničkog muzeja Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo otvoreni su za javnost 1963. godine. Potom je 1964. slijedila zbirka Nafta i odjeli Astronautika s planetarijem (1965), Demonstracijski kabinet Nikole Tesle (1976), Osnove poljodjelstva (1981) i Vatrogastvo (1992). Stalni postav Muzeja posljednjih je godina obogaćen i drugim sadržajima, poput Aleje skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike u parku na otvorenom (1993). Odjeli Osnove poljodjelstva i Rudarstvo - geologija - nafta prošireni su 1994. oglednim pčelinjim košnicama (apijarijima) i sobom Zemljomjerstvo - katastarski ured, a odjel Transformacije energije zbirkom modela strojeva nazvanom Toplinska moć vatre (1999). Godine 2006. u potpunosti je obnovljen Demonstracijski kabinet Nikole Tesle.

Cijene ulaznica

Pojedinačni posjet:
Stalni postav muzeja - zbirke    15 kuna
Planetarij    15 kuna

Grupni posjet (više od 10 osoba)
Stalni postav muzeja - zbirke    10 kuna
Planetarij    15 kuna

Prigodna predavanja 15 kuna

Posjet Planetariju i kabinetu Nikole Tesle ne preporuča se djeci mlađoj od 7 godina starosti.
Vožnja muzejskim tramvajem je besplatna za sve posjetitelje.
Za djecu do 7 godina starosti posjet zbirkama Tehničkog muzeja (bez Planetarija) je besplatan

 

Zagreb › Tvrtke › Umjetnost i dizajn › Muzeji › Tehnički muzej - specijaliziran za povijest tehnologije