40.SPLITSKI SALON

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Svi
2020
30

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › 40.SPLITSKI SALON

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
10.2018

40.SPLITSKI SALON

UMJETNOST PREŽIVLJAVANJA
40.SPLITSKI SALON39 splitski salon-boris situm
 

Splitski salon je najveća i najdugotrajnija splitska likovna manifestacija započeta 1969. godine i do dana današnjeg predstavlja najvažniju skupnu likovnu manifestaciju u Dalmaciji, a izložbe i popratna događanja Splitskog salona se održavaju u mnogobrojnim galerijskim prostorima, ali i u javnom prostoru. Osim izložbenog programa, kustoskog postava u galerijskim prostorima, Salon organizira i rasprave te predavanja na određenu temu.  Suvremeni Splitski salon, koji je bijenalan, tematski prati turbulentno stanje društvenih mijena. Stvaralačkim autorskim angažmanom i umjetničkom produkcijom Salon omogućuje likovnim umjetnicima referiranje na društvenu zbilju i tako biva mjestom promocije opće kulturne stvarnosti.

Jubilarni 40.Splitski salon u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika - Split (HULU-Split) pod nazivom „Umjetnost preživljavanja“ kustoski potpisuju Branko Franceschi, Božo Kesić i dr.sc. Tonći Šitin.

Koncept programa

Društveni kontekst Hrvatske i Splita kao okvir razvoja umjetničkog stvaralaštva kroz povijest nikad nije bio jednostavan, niti stvaralaštvu posebno naklonjen, pa ipak iz svih trenutnih aktivnosti HULU-a; u rasponu od aktiviranja udruga likovnih umjetnika povodom donošenja prijedloga zakona o nezavisnim umjetnicima koji će regulirati status i modus djelovanja HZSU-a, pa sve do recentne borbe za životni i radni prostor unutar Dioklecijanove palače; postaje razvidno da živimo u prijelomnom trenutku normiranja umjetničke egzistencije unutar nacionalnog i međunarodnog životnog okruženja. Ova izazovna situacija naprosto zaziva potrebu koncentracije na goruća pitanja preživljavanja koja se kroz format izložbene manifestacije renomea Splitskog salona mogu i trebaju uzdignuti do opće vidljivosti, a sama manifestaciju iskoristiti kao platformu koja će ne samo postaviti pitanja, već ponuditi modele, strategije i rješenja ciljane problematike. Ne zaboravimo, manifestacija se odvija u mjesecima koji prethode  izradi zakona koji će regulirati važne aspekte umjetničke egzistencije u razdoblju koje dolazi.

Kako bi problem umjetničkog preživljavanja u 21. stoljeću predstavili u njegovim povijesnim i tekućim aspektima, okupio se tim čiji su članovi pripadnici tri aktivne kustoske generacije: Branko Franceschi, Božo Kesić i Tonći Šitin. 

Cilj  ove kustoske formacije je aktivirati ovu tematiku socijalnog položaja umjetnika danas i ovdje na što više mogućih razina podjelom zadataka po područjima koja ih profesionalno najviše zanimaju, te rasporedom programa po izložbenim prostorima i kulturnim institucijama.

Raznovrsnost kustoskih pristupa temi umjetničkog preživljavanja omogućit će predstavljanje raznorodnih disciplinskih i estetskih usmjerenja. 

40. Splitski salon će se održati u listopadu i studenom u Splitu na više lokacija:

Galerija umjetnina

Salon Galić

Dioklecijanovi podrumi

Multimedijalni kulturni centar

PROGRAM 40.SPLITSKOG SALONA

IZLOŽBE SPLITSKOG SALONA:

1. Zašto je važno skupljati suvremenu umjetnost

Galerija umjetnina 06.10.- 04.11.2018.    

kustos: Branko Franceschi

svečano otvorenje 06.10.2018. u 12:00h

Po kustoskoj koncepciji Branka Franceschija i uz moto 'Kupujmo suvremeno', izložba predstavlja radove splitskih umjetnika članova HULU-a koje je kupio kupac iz Splita, što je uz obveznu estetsku vrijednost djela bio odlučujući kriterij izbora. Izložba ima namjeru potaknuti jedan vid kolekcionarstva afirmacijom postojećih privatnih zbirki suvremenih umjetnika, vodeći se stavom da kupovanje umjetnina suvremenih umjetnika daje izravan poticaj razvoju likovne i kulturne sredine na nezamjenjiv način. Uz izložbu koja će predstaviti djela živućih umjetnika iz privatnih zbirki organizirat će se predavanja o povijesnom kontekstu kolekcionarstva u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata.

Umjetnici:

Zoran Alajbeg, Barić Vinko, Valentino Bilić Prcić, Duška Boban, Josip Botteri Dini, Vladimir Dodig Trokut, Zlatan Dumanić, Alma Božanić Čaće, Momčilo Golub, Petar Grimani, Stipe Ivanišević, Marinko Jelača, Kažimir Hraste, Tisja Kljaković, Kuzma Kovačić, Zoran Krpetić, Ante Kuštre, Jadran Lazić, Željko Marović, Matko Mijić, Andrea Musa, Vanja Pagar, Renata Poljak, Popović Viktor, Tanja Ravlić, Velebit Restović,  Andrea Resner, Jadranko Runjić, Dijana Iva Sesartić, Dalibor Stošić, Boris Šitum,  Vice Tomasović, Slobodan Tomić, Matko Trebotić, Gorki Žuvela

Prodajna izložba @ Salon Galić

Salon Galić 10.10.-31.10.2018.

otvorenje srijeda 10.10.2018. u 20:00h

Popratna aktivnost ovogodišnjeg Salona, usko vezana uz temu izložbe u Galeriji umjetnina, bit će prodajna izložba članova HULU-a. Poziv  je odaslan svim članovima da sudjeluju s jednim radom, a naglasak neće biti na strogoj selekciji već eksperimentu koji će izložbenom tijelu pristupiti kao privremenoj umjetničkoj instalaciji. Na ovoj izložbi moći će se prolistati katalozi umjetnika i publikacije HULU-a s naglaskom na prijašnje Splitske salone. U izlogu Salona Galić bit će postavljena karta gradskog centra Splita s mapiranim punktovima koji označavaju galerije koje su nekada postojale u usporedbi s trenutnim stanjem. Ovaj prostor će služiti i kao informacijski centar za aktivnosti salona.

Po završetku ove izložbe, u srijedu 31.10., pozvat ćemo sve umjetnike da na jedan dan otvore javnosti vrata svojih radnih prostora kako bi organiziranim turama disperzirali Salon u periferiju i upozorili na problematiku nedostatka mjesta za umjetnost.

Mjesto za umjetnost

Dioklecijanovi podrumi 12.10.- 06.11.2018.

kustos: Božo Kesić  

otvorenje 12.10. 2018. u 20:00h

Mjesto za umjetnost izložba je idejnih rješenja spomeničke i javne skulpture praćena uz inicijativu da se odabrani radovi nagrade privremenim ili trajnim postavljanjem u javni prostor. Namjera utemeljenja ovakve dionice u sklopu 40. Splitskog salona proistekla je iz izravnog uvida u problematični diskurs suvremene javne skulpture na području Splita i šire. Radi se o problemu koji obuhvaća fenomenološki aspekt skulpture, no tangira i obzor izvan samog medija poput njenog postojanja (i preživljavanja) u okviru zajednice. Izložba će obuhvatiti makete finalista kao i skice svih pristiglih radova  s prilagođenim izjavama.  Program ove dionice 40. Splitskog salona bit će upotpunjen javnim predavanjima koja se temelje na osvrtu na trenutno stanje i nove mogućnosti u okviru lokalne produkcije javne skulpture.

Umjetnici:

Balić Goran, Bečić Antonija, Bengtssonn Sapunar Doris, Bićanić Dino, Bosnić Josip, Bošković Freund Ana, Čulić Mladen, Dužević Dragan, Džaja Nikola, Elisabet Ana, Fistonić Grgur, Grimani Petar, Gugić Marko, Halbarth Vilim, Hraste Kažimir, Ivančić J. Pino, Jelača Tonka, Jelenić Antej, Kamenjarin Davor, Katavić Petar, Kolovrat Ivan, Kovačić Kuzma, Kovačić Petra, Kozina Nejašmić Nera, Krašković Denis, Krpetić Zoran, Labrović Siniša, Lukas Midžić Hana, Martinić Đani, Matetić Duje, Matijević Tihomir, Mijić Matko Pauk Manuela ,Perkov Vedran, Popović Dalibor ,Puljić Ivana ,Radica Luka , Sesartić Dijana Iva, Stanić Milan, Stojićević Lana, Strinić Ante, Šimundža Mate, Šitum Boris, Trebotić Matko, Živković Kuljiš Loren

Stručni ocjenjivački žiri u sastavu Ive Šimat Banov, Božo Kesić, Željko Marović donio je odluku prema kojoj će za Glavnu nagradu 40. Splitskog konkurirati idejna rješenja i modeli (abecednim redom) sljedećih autora: Josip Bosnić, Kažimir Hraste, Denis Krašković, Manuela Pauk i Boris Šitum.  Nagradu Emanuel Vidović  ove godine sponzorira Croatia osiguranje.

Zbog iznadprosječne kvalitete dospjelih radova, ali uz limitirane mogućnosti za dodjelu obeštećenja i razmatranja većeg broja autora kvalitetnih rješenja za završnicu Salona, žiri je uz odabir petero autora za završni krug odlučio pohvaliti i umjetnike: Goran Balić, Dragan Dužević, Nikola Džaja, Tihomir Matijević, Ivana Puljić.

O dobitniku nagrade odlučit će  žiri u sastavu: Blaženka Perica, Ivana Meštrov, Andro Filipić, Robert Jozić i Vice Tomasović, a osim plakete i novčane nagrade u iznosu 10.000 kn HULU će pokrenuti inicijativu da se dobitno rješenje realizira u javnom prostoru.

Dobitnik nagrade Emanuel Vidović bit će proglašen na zatvaranju ove izložbe u utorak 6.11. 2018. u 20h u Dioklecijanovim podrumima.

Unutar ove izložbe bit će organizirana dvije tribine na temu javne plastike i problematike aktualne prakse raspisivanja natječaja za javnu skulpturu sagledana iz dva kuta struke. Predstavnik kiparske sekcije HULUa, Kažimir Hraste održat će predavanje s pitanjima publike u četvrtak 25.10. u 18 sati, a predstavnici DAS-a u petak 26. 10. u 19 sati.

4.Sjećanje na:Krstulović / Budeša / Tolić / Dumanić / Jelovac-Rizzi

Multimedijalni kulturni centar 19.11.-14.12. 2018.

kustos: dr.sc. Tonći Šitin  / otvorenje 19.11.2018. u 20:00h

Izložba preminulih splitskih umjetnika koji su neupitno zadužili hrvatsku kulturu, ali su i dalje na žalost nedovoljno poznati u nacionalnim okvirima nastojat će ispraviti ove nepravde.

Umjetnici:

Sjećanje na: Maksim Krstulović, Jakov Budeša, Ivica Tolić, Zlatan Dumanić i Lucija Jelovac-Rizzi 

Petak 14.12. u 20 sati - Zatvaranje salona i predstavljanje kataloga 40. Splitskog salona / dizajnerica: Iris Klarić

IZLOŽBE SPLITSKOG SALONA:

1. Zašto je važno skupljati suvremenu umjetnost (Galerija umjetnina)  kustos: Branko Franceschi

svečano otvorenje Salona / subota 06.10.2018. u 12:00h

2. Prodajna izložba @ Salon Galić

otvorenje - srijeda 10.10. 2018. u 20:00h

3. Mjesto za umjetnost (Dioklecijanovi podrumi)

kustos: Božo Kesić

otvorenje 12.10. 2018. u 20:00h

4. Sjećanje na: Krstulović / Budeša / Tolić / Dumanić / Jelovac-Rizzi (Multimedijalni kulturni centar)

kustos: dr. sc. Tonći Šitin

otvorenje 19.11.2018. u 20:00h

POPRATNE AKTIVNOSTI:

četvrtak 11.10. u 19 sati / Galerija umjetnina / predavanje Martine Batović, direktorice aukcijske kuće Dorotheum u Londonu : Zašto je važno skupljati suvremenu umjetnost

četvrtak 25.10. u 18 sati / Dioklecijanovi podrumi / tribina o problematici javnog prostora iz perspektive kipara (HULU)

petak 26. 10. u 19. sati / Dioklecijanovi podrumi / tribina o problematici javnog prostora iz perspektive arhitekata (DAS)

srijeda 31. 10. / Dan otvorenih ateljea / Split: šire gradsko područje

utorak 6.11. u 20 sati / Dioklecijanovi podrumi / proglašenje dobitnika nagrade "Emanuel Vidović" - grand prix-a 40.SS pod sponzorstvom Croatia osiguranja

petak 14.12. u 20 sati / MKC Split / predstavljanje kataloga 40. Splitskog salona - dizajnerica: Iris Klarić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 40.splitski salon
  • Zagreb 39 splitski salon-boris situm
  • Zagreb Fotografija  39. splitski salon
  • Zagreb Gildo bavcevic - dobitnik  39.ss
  • Zagreb Milan brkic - naseljeni marjan- 38. splitski salon
  • Zagreb Petar jakelic- dobitnik nagrade 39. splitskog salona
  • Zagreb Vedran perkov  ko ovo more platit, 2014

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › 40.SPLITSKI SALON