Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Ožu
2020
31

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
04.2019

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij - Innovative Methodologies: International Arts&Science Conference
Akademija dramske umjetnosti u ZagrebuAdu
 

U sklopu višegodišnjeg znanstvenog projekta prof. dr. sc. Sibile Petlevski pod naslovom "Kako praksom vođeno teorijsko istraživanje u umjetničkoj izvedbi može doprinijeti hrvatskoj znanosti", poduprtog od Hrvatske zaklade za znanost, od 9. do 11. travnja 2019. na Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu održava  se međunarodni znanstveno-umjetnički simpozij posvećen inovativnim metodologijama istraživanja pod naslovom „Innovative Methodologies: International Art&Science Conference“. Intenzivni program, podijeljen na prijepodnevne i poslijepodnevne nastupe, održava se na Velikoj sceni ADU (Trg Republike Hrvatske 5).

Simpozij se bavi kreativnošću i inovacijama u interdisciplinarnim i trans-disciplinarnim projektima. temom ovoga međunarodnog skupa želi se postaviti pitanje kako pomoći promjeni društvene „klime“ s ciljem da se i u našoj sredini osvijesti ulogu koju ima praksom vođeno istraživanje u osmišljavanju inovacijskih sustava. Tema je podržana i nekonvencionalnim formatom samih izlaganja koje se žanrovski mogu podijeliti na klasična predavanja, izvedbena predavanja, tehno-art izlaganja, „neurohumanistička“ i neuro-art izlaganja, „govornoplesna“ izlaganja, kolektivna izlaganja,  inovativno-dramaturška studentska izlaganja i panel-rasprave.

Prvo pozvano predavanje - koje ukazuje na važnost umjetničko-znanstvene projektne suradnje za suvremeno društvo u cjelini, održat će prof. dr. Robert Manchin, predavač na Doktorskoj školi za interdisciplinarna društvena istraživanja ELTE u Budimpešti, donedavni predsjednik istraživačke institucije Gallup za Europu.
 
Drugi pozvani gost iz inozemstva je prof. drBen Spatz sa Sveučilišta Hudderfield, izvedbeni umjetnik i znanstvenik, autor zapažene knjige „What Body Can Make“ koji će održati predavanje o „otjelovljenom istraživanju i audiovizualnom tijelu“.
 
Na konferenciji gostuje i prof. dr. med. sci. Steven G. Sclan, direktor istraživačkog centra PsyKorr (Jacksonville, USA – Berlin, Njemačka), donedavno profesor na State University of New York, jedan od vodećih stručnjaka za Alzheimerovu bolest koji će održati popularno-znanstveno predavanje o tome „što se događa u glavi istraživača“ iz perspektive osobnog kliničkog istraživanja.
 
O neuroznanosti kreativnosti na primjeru autističnih genija, govorit će prof. dr. med. sciGoran Šimić, profesor neuroznanosti i anatomije i predstojnik Zavoda za neuroznanost Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Predavanje o „kvantifikaciji komunikacije“ održat će pozvani izlagač, prof. dr. sc. Josip Stepanić sa Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju Sveučilišta u Zagrebu, glavni urednik časopisaInterdisciplinary Description of Complex Systems. Osim znanstvene djelatnosti, prof.  Stepanić kroz različite projekte namijenjene mladima popularizira napredne tehnologije – od različitih senzora i aktuatora, preko robota i drugih sklopova do cjelovitih velikih sustava.

U žanru tzv. izvedbenih predavanja i  art&science predavanja ističemo nastup Elisabeth Shores čija je specijalnost „transnacionalni suradni dizajn“ i izrada nano-skulptur.

Tu je i  Marie Hay, predavačica „istraživanja-u-plesnoj-praksi“ s britanskog Sveučilišta De Montfort koja se trenutno bavi filozofijom plesa i plesanjem filozofije.

Izuzetno je zanimljivo predavanje prof. dr. Davida R. Grubera koji predaje na Odsjeku za medije, kogniciju i komunikaciju Sveučilišta u Copenhagenu, a na zagrebačkom nastupu će predstaviti kod nas malo poznato područje „neuro-umjetnosti“, pri čemu će govoriti i o „interaktivnosti i izvedbenoj igri u neurohumanistici“.

Profesor David Rieder, stručnjak za digitalnu  interaktivnost s američkog Državnog sveučilišta North Carolina, predstavit će svoj projekt s područja tzv. interaktivnog „fizičkog kompjutinga“ i digitalne retorike koji je već bio izložen javnosti u muzeju suvremene umjetnosti Raleigh Contemporary Art Museum (CAM) i na čitavom nizu drugih međunarodnih konferencija koje se bave istraživanjem odnosa čovjeka i kompjutera.

Konferencija je otvorena za inovativna istraživanja mladih istraživača pa će tako Sinha Satkriti, student poslijediplomskog studija Sveučilišta u Londonu govoriti istočnoindijskim migrantima radnicima i pronalasku „Bydesia stila“ kao kulturnog oblika koji spaja tradiciju s metodologijama istraživanja tipičnim za digitalno doba. Mostafa Yarmahmudi, predavač na Teheranskom sveučilišta za radio i televiziju predstavit će se temom „Duhovnost i tehnološko doba“. Studentice poslijediplomskog studija ADU (Nikolina Rafaj i Dorotea Šušak predstavit će svoja inovativno-dramaturška  teorijska istraživanja. Neovisna istraživačica, doktorandica Ana Fazekaš govorit će o suvremenoj feminističkoj teorijskoj auto-fikciji.

U žanru klasičnih predavanja nastupit će prof. dr. Olga Markič, filozofkinja i kognitivna znanstvenica sa Sveučilišta u Ljubljani temom „Eksperimenti mišlju i empirijsko istraživanje“. Dr. sc. Nataša Govedić, autorica brojnih teorijskih knjiga, književna kritičarka i sveučilišna nastavnica na ADU u Zagrebu, postavlja provokativno pitanje: „Kakva vrst eksperimentalnog mišljenja nekoga čini inovativnom nastavnicom?“ Istraživačica s donedavnom afilijacijom na Sveučilištu Nottingham, dr. scLucia Leman bavi se aktualnom temom liberalne tolerancije i izvedbenih strategija u vezi s Brexitom, a na primjeru podcasta #3 Blokes in the Pub. Direktorica konferencije prof. dr. sc. Sibila Petlevski održat će predavanje koje temom „Filozofija improvizacije i kreativne prakse u umjetnostima i u društvu“ otvara pitanje kreativnosti koja nadizali granice istraživačkih polja. Na programu se nalazi i nekoliko znanstvenih priloga sa Sveučilišta u Tbilisiju (Gruzija), te izlaganje znanstvenice iz Turske, koje će biti predstavljeni samo „virtualno“ – prezentacijama i videom, budući da sudionice nisu uspjele osigurati putne troškove što je također činjenica koja ukazuje na globalno prisutne poteškoće u financiranju znanstvenih suradnji.

Kolaborativnim sumišljenjem uživo predstavit će se „četverolist“ teoretičara izvedbe s Odsjeka dramaturgije: dr. sc. Una Bauerdr.scAgata Juniku, dr. sc. Goran Pavlić. i dr. sc.  Jasna Jasna Žmak, koja je nedavno i doktorirala temom „izvedbenog predavanja kao žanra“. Nakon pozvanog predavanja profBena Spatza, održat ćemo i panel raspravu na kojoj će sudjelovati su-osnivači međunarodno afirmiranog BADco. umjetničkog kolektiva, izv. prof. Nikolina Pristaš, plesačica i  koreografkinja, te red. prof. Goran Sergej Pristaš, dramaturg koji osim na ADU predaje i na uglednim sveučilištima poput DOCH (Stockholm), JLU (Giessen), Statens Scenekunstskole (Copenhagen) i P.A.R.T.S. (Brisel). Na panelu sudjeluju i doc. art. Marina Petković Liker, kazališna redateljica koja istražuje odnos glasa i tijela, „žensku gestu“ u režijskom postupku i sinkretički teatar, te doktorandi Marinko Leš i  Josipa Bubaš koji se bave „otjelovljenim“ istraživanjem u izvedbenim umjetnostima. Predavanjem pod naslovom „Opis arhiviranja kao kreativnog/umjetničkog procesa“ nastupit će američka likovna umjetnica Wendy Coad.  

od 09. d0 11. travnja
Velika scena Akademije dramske umjetnosti
(Trg Republike Hrvatske 5, Zagreb)

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Adu

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu