Alana Kajfež

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:51
Ruj
2020
18

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Alana Kajfež

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
01.2019

Alana Kajfež

u Noći muzeja u Zbirci Kljaković, s izložbom „Transparency“
Alana KajfežNiksa lalin photography - alana kajfez- 2
 

PROGRAM POVODOM NOĆI MUZEJA 2019.

Memorijalna zbirka Jozo Kljaković tijekom 2019. godine obilježava 130. godina od rođenja i 50. godina od smrti Joze Kljakovića. S obzirom da je tekuća godina izuzetno važna za Zbirku Kljaković pripremili smo atraktivan program koji će se odvijati tijekom 2019. godine.  Programsku godinu započinjemo s programom Noć muzeja-Muzeji-inovacije i digitalna budućnost i za tu prigodu smo pripremili slijedeće:

Tijekom dana objaviti ćemo adresu nove responzivne stranice Memorijalne zbirke Jozo Kljaković, gdje će svi korisnici moći pronaći najvažnije informacije o Jozi Kljakoviću, fundusu zbirke, stalnom postavu i radu Zbirke Kljaković. Pri izradi web stranice veći dio muzejske  građe je digitaliziran i tako je postao dostupan svim  korisnicima.

 • U 18 sati započeti ćemo program s projekcijom izabranih djela iz fundusa Zbirke Kljaković na pročelju kuće u kojoj se nalazi Memorijalna zbirka Jozo Kljaković na Rokovom perivoju 4
 • U 19 sati otvoriti će se izložba skulptura pod nazivom „Transparency“, Alane Kajfež u okviru stalnog postava zbirke
 • U 20 sati započeti ćemo s „Audio-Vizualnim Laboratorijem E-base-a“, koji će nastaviti ciklus predstavljanja svog autorskog albuma u trajanju od 45 minuta u prostoru Likovnog Centra u okviru Zbirke Kljaković.

Nakon službenog dijela programa predvidjeli smo vrijeme za druženje, ples uz DJ-a i razmjenu dojmova do 24 sata.

O izložbi: Transparency, Alane Kajfež

TRANSPARENCY

Iskonska ljepota golog ženskog tijela, njegova arhitektura kao savršenog djela prirode nadahnula je Alanu Kajfež da svoje kiparsko umijeće prikaže kroz ciklus staklenih odljeva ženskih torza. Arhitektura i evolucija ljudskog tijela kao savršenog djela prirode oduvijek je bila predmetom divljenja, istraživanja i interpretiranja u likovnoj umjetnosti. Metamorfoza koju tijelo proživljava od samoga postanka i njegove prvotne namjene do današnjeg suvremenog doba mijenja se vrtoglavo. U likovnoj umjetnosti goloća tijela je oduvijek nosila auru nečega nedodirljivog i njegova prirodna ljepota zadobiva ulogu uzvišenosti. Otkriće ljudskoga tijela koje dopušta pojavu gole tjelesnosti te nemilosrdno razgolićenje tijela sa svim znakovima spolnosti možemo povezati s goloćom koja je u našoj kulturi neodvojiva od „teološkoga biljega“ i pričom iz Knjige postanka o Adamu i Evi kada su nakon počinjenog grijeha spoznali da su goli. Jedna od posljedica teološkoga spoja koji u našoj kulturi tijesno povezuje goloću jest naime činjenica da goloća nije stanje nego događaj. To znači da je goloća u našem iskustvu uvijek razodijevanje i razgolićenje, a nikad forma ili stalni posjed. Ljepota ljudskoga tijela potaknula je Alanu Kajfež da prikaže spoznaju o goloći, potakne promatrača i njegov um za željom, za čari kakve slike gologa ženskog torza imaju na ljudski um. Ciklus od pet staklenih torza pod nazivom Transparency prikazuje odljeve stvarnih osoba iz autoričinog života. Koristeći  kiparsku tehniku fuzije stakla Alana prikazuje ljepotu, sklad i krhkost ženskog tijela. Krhkost i providnost staklenog ženskog torza koje nas razlomljeno u fraktale asocira na prolaznost života, ljepote, spokoja, svijetla i tame. Alana Kajfež, odnos prema tijelu izdiže od božanskog do krajnjeg sredstva kojim se postiže cilj istražujući njegova svojstva i mogućnosti. U suvremeno doba golo se tijelo i dalje smatra provokacijom, njegova prirodna ljepota svedena je na iskonsku goloću koja prema Kantu postaje „beskrajno neprimjetna, beskrajno lišena tajne.“ Međutim, goloća staklenih torza Alane Kajfež prikazuje  nepromjenjivu ljepotu ženskog tijela koje je oduvijek obavijeno velom tajni u očima umjetnika i promatrača za razliku od tijela koje je lišeno svake estetike, koje nema ljepote i uzvišenosti, već lebdi između živoga i umjetnoga odnosno života i umjetnosti.

likovni osvrt izložbi napisala: Lidija Fištrek, kustosica izložbe i zbirke Kljaković

Alana Kajfež rođena je 21. veljače 1990. godine u Zagrebu. Nakon osnovne škole upisuje Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Maturira 2008. godine kao kiparski dizajner. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, gdje na trećoj godini dolazi u klasu prof. Stjepana Gračana na kiparskom odsjeku. Diplomira 2014. godine u klasi prof. Peruška Bogdanića na kiparskom odsjeku. Izlaže na vise samostalnih i skupnih izložbi (Rovinj, Zagreb, Vinkovci, Lovinac) te je autorica javnih spomenika “San koralja” (Vrsar), “Jack White” (Zagreb), “Medvjeđi ples” (Lovinac). Sudjeluje na više kiparskih i slikarskih radionica (Vrsar, Vinkovci, Našce, Lovinac, Rab, Zadar), te uređenju urbanih vrtova (Zagreb, Samobor, Velika Gorica). Radovi joj se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama (Zagreb, Našice, Zadar, Palmižana, Rab, Lovinac).

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Niksa lalin photography - alana kajfez- 2
 • Zagreb Niksa lalin photography - alana kajfez -4
 • Zagreb Niksa lalin photography - alana kajfez -7
 • Zagreb Niksa lalin photography presents e-base alana kajfez
 • Zagreb Niksa lalin photography-alana kajfez -1
 • Zagreb Niksa lalin photography - alana kajfez -3
 • Zagreb Niksa lalin photography - alana kajfez -5
 • Zagreb Niksa lalin photography - alana kajfez-6
 • Zagreb Niksa lalin photography presents e-base
 • Zagreb Noc-muzeja-2019

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Alana Kajfež