Alen Kovač, glavni makroekonomist Erste banke

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Alen Kovač, glavni makroekonomist Erste banke

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
11.2016

Alen Kovač, glavni makroekonomist Erste banke

Fundamentalna slika zadržava dobar pravac, politički rizici se ublažavaju
Alen Kovač, glavni makroekonomist Erste bankeMirroring foto promo erste banka
 

Snažna dinamika rasta BDP-a zadržala se i u drugom kvartalu 2016., te je stopa rasta ubrzala na 2.8% y/y (u odnosu na 2.7% u 1Q16), podržana dodatnim jačanjem domaće potražnje, i na strani osobne potrošnje, kao i investicija. Neto izvoz, s druge strane, dao je negativan doprinos BDP-u, uslijed usporavanja izvozne dinamike i povećanog pritiska na strani uvoza.

Druga polovica godine trebala bi donijeti nastavak solidne ekonomske aktivnosti, gdje će pozitivna uloga turizma dodatno utjecati na spomenuta povoljna kretanja. Stoga smo revidirali prognozu rasta za 2016., s prijašnjih 2.2% na 2.7%. U 2017. očekujemo da će rast zadržati sličnu dinamiku, i dalje ponajprije podržan domaćom potražnjom, dok bi neto izvoz trebao pokazati marginalno negativan doprinos rastu.

Inflacija ukazuje na kretanje prema višim razinama

Dok su deflacijski pritisci bili uvelike izraženi u prvoj polovici godine, s prosječnim padom inflacije,  od -1.5% y/y, negativan trend se počeo ublažavati prema kraju trećeg kvartala. U narednom razdoblju očekujemo nastavak kretanja prema višim razinama, gdje će niska baza te stabilizacija cijena hrane imati pozitivan utjecaj. Dok očekujemo prosječnu inflaciju za 2016. na razinama od oko -1% y/y, u 2017. očekujemo povratak pozitivnim stopama, gdje će osim jače domaće potražnje i niskog baznog efekta, manje izražen deflatorni karakter troškovne strane inflacije također imati pozitivan utjecaj na određeno ubrzavanje inflacije.

HNB nastavlja provoditi ekspanzivnu politiku, tečajna kretanja u skladu s očekivanjima

Tijek monetarne politike nije donio neke veće promijene te je HNB i dalje provodio ekspanzivnu politiku uslijed ustrajnih deflacijskih pritisaka i poboljšanog, ali ipak još uvijek krhkog, ekonomskog oporavka. HNB je nastavio s redovitim tjednim REPO aukcijama (sa smanjenom kamatnom stopom na 0.3%, s 0.5% u rujnu), te strukturnim četverogodišnjim obrnutim REPO operacijama. I dalje očekujemo sličan smjer monetarne politike, s fokusom HNB-a na održavanje okruženja niskih kamatnih stopa i poticanje kreditne aktivnosti.

Tečajna kretanja ostaju stabilna, gdje lokalni faktori, pozitivna ekonomska i fiskalna kretanja i suficit platne bilance, i dalje daju podršku takvom kretanju domaće valute, koja tradicionalno pokazuje ograničenu osjetljivost na globalna previranja. Prema kraju godine očekujemo tečaj na razinama od 7.55, dok ga kroz 2017. vidimo u  intervalu 7.45-7.65.

Postavljeni temelji za pozitivne vijesti od  rating agencija u 2017.

Nakon snažnijeg konsolidacijskog napora u 2015. (smanjenje deficita za 2.1pp na 3.3% BDP-a), fiskalni trendovi ostaju pozitivni i u 2016. godini, gdje je proračunski manjak za prvu polovicu godine iznosio 0.2% BDP-a (odnosno 1.5pp manje na godišnjoj razini), što upućuje na nastavak fiskalne konsolidacije i smanjenje deficita ispod razine od 2% BDP-a u 2016. Nova Vlada je najavila poreznu reformu u 2017. u svrhu jačanja gospodarskog rasta, ciljajući na smanjenje poreza na dohodak i dobit, što bi trebalo rezultirati smanjenjem na strani prihoda od 0.6-0.7%. Ciljani proračunski deficit za 2017. očekuje se na razinama od oko 2% BDP-a, dok bi javni dug trebao zadržati silazni trend i pasti ispod razine od 85% BDP-a.

Financijske potrebe u 2017. iznose otprilike 21% BDP-a, dok dinamika dospijeća sugerira na to da će Ministarstvo financija pokušati pristupiti međunarodnom tržištu početkom iduće godine. Poboljšana makroekonomska slika govori u prilog takvom scenariju, dok bi uspješno izdanje, s obzirom da je ostatak dospijeća koncentriran na domaćem tržištu, bitno umanjio rizike financiranja u 2017.

Prognoze:

macro

Izvor: DZS, HNB, EBC

*Autor komentara je Alen Kovač, glavni makroekonomist Erste banke

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Mirroring foto promo erste banka
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Alen Kovač, glavni makroekonomist Erste banke