Alfred Krupa

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Alfred Krupa

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
07.2020

Alfred Krupa

AKT - razgovor u povodu...
Alfred KrupaAlfred krupa
 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Karlovca, Alfred Krupa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u zemlji i svijetu,autor je značajnog opusa koga čini nekoliko ciklusa. Jedan od tih ciklusa posvećen je aktu.

Gdin Krupa, motiv akta zauzima važno mjesto u Vašem opusu.

Žena je nadahnuće umjetnicima od prapovijesti. Osim neizmjerno moćne komponente seksualne privlačnosti, žena i njezine tjelesne forme (akt) vezane su uz duboki/temeljni simbolizam: plodnost, stvaranje, izobilje, uspjeh, zemlja, majka, božica, zavodljivost, rađanje, ljubavnica, nježnost, smrt, inspiracija, profinjenost...Niti ja nisam izbjegao privlačnosti takve likovne tematike. Naravno, radi se o jednom sekundarnom, ali kontinuirano prisutnom segmentu rada sada već tridesetak godina.

Različito se pristupali tom motivu.

Ovisno o ideji i raspoloženju u trenutku stvaranja pristupao sam motivu žene i akta na razno-razne načine: deskriptivno, enformelski, minimalistički, ekspresionistički gestualno..i u raznim tehnikama i formatima.

Tu ima olovke, crvene krede (sanguina), sepije, laviranog tuša, sumi-e slikarstva, ulja, pastela, kombiniranih tehnika. Također bavio sam se i fotografijom, analognom (formati filma 120 i 35) i digitalnom. A manje i prostornim oblikovanjem (skulpturom).

Ponekad me "zabavljalo" opisivanje detalja poput ruku i šaka žene, ponekad samo naznačivanje tjelesne forme u obliku jedne ili samo nekoliko linija (što smatram većom vještinom od akademske deskriptivnosti koja je svakako nužna u fazi učenja, a i kasnije), a u nekim fazama sam odlazio i u ono što će netko nazvati "pornografskim" (s vremenom mi je taj termin sve blijeđi i gube mu se granice jer u konačnici sve je to temeljno prirodno i normalno). Bilo je i ima dosta simbolističkih radova.

Radili ste sa živim modelima.

U 1990.-tim sam lako nalazio modele, od moje djevojke, njezinih prijateljica i drugih, a danas je to sve teže (meni). Vidim povratak konzervatizma, anakronizama i hipokrizije. Da nije toga ili da živim na nekoj drugoj lokaciji na planeti moj bi opus bio značajno drugačiji.

Posebno Vas je zanimala i psiha.

Osim ženske tjelesnosti mene je zanimala i ženska psiha, zato ćete kod mene naći uvijek neki ženski portret, od djevojaka, žena do starica. Crtao sam njihove portrete na kavama u večerima nakon povratka s akademije, na likovnim kolonijama, na putovanjima, u Japanu... U biti mene opčinjava i nadahnjuje žena u svome totalitetu.

Aktove ste često izlagali.

Izlagao sam svoje aktove i erotske crteže na žiriranim izložbama u inozemstvu i to dva puta na izložbi erotske umjetnosti u Londonu (Erotic Art London 2018., 2019.), te jednom u Detroitu („19th Dirty Show“, 2018.). Također sam aktove izlagao i u Parizu („Salon International des Arts Paris", 2018.). Jedan nešto veći ciklus aktova bio je uključen u postav moje samostalne izložbe "Moderno slikarstvo tušem - Modern Ink Painting" prošle godine u karlovačkoj gradskoj galeriji "Vjekoslav Karas".

razgovor vodio: Miroslav Pelikan

foto. privatni album umjetnika

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Alfred krupa
  • Zagreb Alfred krupa 1
  • Zagreb Alfred krupa 2
  • Zagreb Alfred krupa 3
  • Zagreb Alfred krupa 4
  • Zagreb Alfred krupa 5
  • Zagreb Alfred krupa dolazim
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Alfred Krupa