Ana Guberina

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:57
Velj
2020
24

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Ana Guberina

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
01.2017

Ana Guberina

CIKLUS OTOKA - osvrt Miroslava Pelikana
Ana GuberinaAna guberina1
 

Suvremena hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica iz Zagreba, Ana Guberina, u proteklom veoma uspješnom duljem razdoblju realizirala je nekoliko ciklusa, od kojih posebice ističemo duhovni i onaj posvećen jadranskom otočju, s kojima je neprijeporno zauzela čvrstu poziciju u višem domu aktualnih i aktivnih umjetnika.

Ana Guberina pronalazi gotovo bi se reklo vječnu inspiraciju u iznimno zanimljivom otočju, prepoznajući u raznovrsnim motivima mora i otočića, baš one točke koje iniciraju, započinju, otvaraju put stvaranja, bilježenja i slikanja tajanstvenih arkadijskih prostora  obilježenog  tvrdim sivim kamena s rijetkim raslinjem , a ispod užarena sunca , okruženog plavetnilom mirne ili uznemirene vode.

Naravno, riječ je o obostranoj ljubavi, otočje mnoštvom svojim jasnih ali i skrivenih lica tvori neprekinutu nisku tema koje se nadovezuju jedna na drugu ali istodobno čineći, svaka za sebe, i zasebni svijet osobenosti, posebnosti detalja u nesvakidašnjem motivu koji autorica vješto, odvažno i ozbiljno prenosi svojim karakterističnim likovnim rukopisom na platno, nastojeći uvijek istinski, iskreno, otvorena srca stvoriti novi svijet na platnu.

Iznimnost ovoga ciklusa temelji se i na izvanrednoj igri boja, koje se snažno ali odmjereno križaju i susreću na površini platna, zaokružuju ili zaobljuju stijene što izviruju iz vode, tvoreći otočki svijet.

Da, istaknimo kolorizam kao temeljnu karakteristiku ovoga ciklusa, snažan, razigran, žestok, ali i  tako životan i tako optimističan, uvjerljiv i željeli bi svakako, vječan.

Vječan s toliko istinske i moćne svjetlosti.

Ciklus otoka izveden je u akrilima srednjeg formata i većeg formata i čini se da je to prava mjera i za naš užitak gledanja i svu onu količinu sunca i otočkog kamena omeđenog morem.

Mnogi su autori slikali otoke i otočiće po cijelome svijetu, ostvarujući razorazne učinke, pobuđujući ili ne pobuđujući zanimanje za svoje radove.

Ana Guberina je hrabro i odvažno, bez imalo ustezanja, odgovorila na porive što ih prezentira mediteranski svijet, svojim viđenjem, osobnim doživljajem kroz razbuktali kolor ispresijecanih gibanja u okruženju plave površine mora, koje ovdje na prvi pogled ima sekundarnu ulogu, samo okružuje tajanstvenu ljepotu otoka, no nemojmo se prevariti, to je more u mirovanju, prije ili neposredno poslije svoje ljutnje, gromova i munja, valova i huka vjetra, to je more koje trenutno spava.

Slikarica je sasvim iskreno odgovorila izazovima otočkih pejzaža u ulju i akrilu na platnu, reagirajući spontano na zamijećenu krasotu kamenjara, raslinja i sunca, koje se lagano raširilo po svemu vidljivom, sve dokle pogled doseže.

Ciklus otoka je  Ana Guberina  izvela u izvrsnoj simbiozi figurativno apstraktnih elemenata, realizirajući uvjerljiv i fascinantan slikarski opus kojim je nesvakidašnju privlačnost otočja uspješno prenijela i nama.

piše: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ana guberina1
  • Zagreb Ana guberina
  • Zagreb Ana guberina2

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Ana Guberina