Ana Guberina

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Ana Guberina

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
14
 
04.2017

Ana Guberina

suvremena hrvatska likovna umjetnica, izlaže u Zagrebu - razgovor u povodu...
Ana GuberinaAna Guberina
 

Ana Guberina, istaknuta je suvremena hrvatska likovna umjetnica, prepoznatljiva po svojem osebujnom autorskom rukopisu u nekoliko ciklusa, od otočnih motiva do duhovnosti, ovih dana samostalno izlaže u Zagrebu.

Gospođo Guberina, predstavljate se u zagrebačkoj galeriji „Vladimir Filakovac“ s novom samostalnom izložbom. Što ste izabrali za ovu prigodu?

Izložba je  uskrsna, inspirirana promišljanjem i uranjanjem u  tematiku kršćanskeduhovnosti.

Što je ključni aspekt Vaše najnovije samostalne izložbe?

Djela  za ovu izložbu nastajala su u duljem vremenskom periodu i pokazuju moj trajni interes za ove teme.  Iz njih se naslućuje  moje poimanje života  kao jedincatog i jednokratnog hodočašća u kojem sudjeluju sva ljudska bića , ali i sve stvoreno, ono nije samo zemaljsko nego također i kozmičko.Cijeli svemir, sve je u kretanju prema jednom cilju, kozmičko gibanje prema „ točki Omega“, koja je točka duhovnog savršenstva, u kojoj će se i čovjek pridružiti Bogu.

Koji su motivi?

Nazivi slika govore o motivskoj usmjerenosti i pokušaj su likovnog govora o gibanju u svemiru koji je za mene Kristocentričan.,pa otuda i Usredištenje kao naziv izložbe. Adam i Eva ovdje predstavljaju ljudski rod, koji je spašen Kristovim umiranjem , što je i tema više slika ove izložbe. Zatim Otajstvo Euharistije,    tajna našeg sjedinjenja s Bogom već u zemaljskom životu i znak budućeg vječnog usredištenja  u Njemu.

Koji bi rad  izdvojili zbog specifičnosti nastanka?

Izdvojila bih slike „ Tišina i Meditacija“ Sva ova djela spadaju u akcijsko slikarstvo, jer su nastala gestualnom akcijom, za koju neupućeni  misle da je plod slučaja. Ja ovim  slikama pokazujem da  nisu plod slučaja  nego posve koncentrirane slikarske akcije,   koja zahtijeva potpunu koncentraciju duha i znatnu fizičku snagu, kao i dobro poznavanje viskoziteta boje i snage zamaha, da bi se postigli željeni efekti.

Vi ste poznati po odmjerenom, pažljivo odabranom,  koloru. Kakav je ovdje odnos prema koloru?

Ja sam poznata po koloru ali ne baš kao umjereni kolorista , više naginjem izrazito snažnom koloru ili pak slikam akromatske slike kao što je i na ovoj izložbi vidljivo.

Radite istodobno na nekoliko ciklusa,meditativnom, otočkom. Kako se Vaši ciklusi odnose jedan prema drugom, što ih povezuje a što razdvaja?

Uvijek radim na onome što me trenutno zaokuplja najviše, ali u pravilu nikad istodobno ne radim na više ciklusa. Ponekad je to otok kao moje utočište sa svjetlošću Mediterana koja me osnažuje.Ciklus „Gibanja i strukture,promišljanje sveukupnost  gibanja u svemiru“, čiji smo djelić. Zatim uranjanjem u središte vlastitog bića, u kršćanskoj kontemplaciji i meditaciji.Sve te teme se međusobno prožimlju i svi su ciklusi dio mog viđenja i doživljavanja stvarnosti. A bit svakog umjetničkog djela je  pokušaj autentičnog govora vlastitog bića ,o vremenu u kojem živimo, pa makar i na  neočekivan način.

Kako vidite trenutnu situaciju u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti?

Svako povijesno razdoblje  imalo je umjetnost koja ga je predstavljala. Današnje doba karakterizira mnoštvo umjetničkih izraza, svaki umjetnik teži biti autentičan i prepoznatljiv u svom likovnom  govoru. Mislim da se u toj različitosti i bogatstvu likovnog govora odražava pluralizam suvremenosti i sloboda osobnosti. 

Veći dio godine provodite na otoku.

Ne, samo često odlazim na otok ali još ne ostajem dugo koliko bih željela.

Planovi, izložbe, monografija ….?

Fokus ću usmjeriti na osnovanu udrugu SA-RA, samorazvoj kroz umjetničke prakse. Cilj mi je probuditi svijest o važnosti kreativnog stvaranja, od najmlađe dobi pa  do najzrelije, za razvoj zdrave osobnosti i očuvanje mentalnog zdravlja. Želim  organizirati kreativne radionice prvenstveno za marginalizirane skupine i pojedince, koji nisu imali priliku otkriti svoje sklonosti i nadarenosti, te im pomoći da pronađu radost u bilo kojoj kreativnoj aktivnosti te  da podignu  svjesnost o svojim duhovnim potencijalima.

razgovor vodio: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ana Guberina
  • Zagreb Ana guberina 1
  • Zagreb Ana guberina  2
  • Zagreb Ana guberina  3
  • Zagreb Ana guberina  4
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Ana Guberina