Andromeda

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:58
Srp
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Andromeda

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
01.2017

Andromeda

dvadeset godina kultne emisije Hrvatskoga radija
AndromedaAnte radonic i tanja devcic 1
 

Andromeda je prva specijalizirana emisija o astronomiji, astrofizici i astronautici u hrvatskome radijskom eteru. S emitiranjem je počela prije gotovo punih dvadeset godina na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) na inicijativu urednice i novinarke Tanje Devčić uz potporu dugogodišnjega voditelja Planetarija Tehničkoga muzeja u Zagrebu, danas stručnoga suradnika u emisiji – Ante Radonića.

Iako je u početku trajala pedesetak minuta, zbog velikoga je zanimanja produljena na dva sata. Kao svojevrsna astronomska početnica i uho koje osluškuje svemir, Andromeda slušateljima prikazuje zvjezdano nebo kroz razgovore s astronomima i znanstvenicima. Uz Antu Radonića tu je i voditelj Zvjezdarnice Višnjan – Korado Korlević, otkrivač malih nebeskih tijela, od kojih neka nose i njegovo ime. U emisiji su sudjelovali fizičari i astrofizičari poput, primjerice, doktora znanosti Željka Ivezića i doktora znanosti Marija Jurića s uglednih američkih sveučilišta. Gosti su bili i profesor doktor Tihomir Marjanac i doktor znanosti Davor Horvatić s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu te profesor doktor Ivica Puljak iz CERN-a.

„Andromedu slušaju svi koje zanima svemir i nebeska tijela. U toj emisiji na drukčiji i intrigantan način slušatelji mogu saznati mnogo o tim temama, a urednici znaju kako zainteresirati slušatelje istodobno održavajući visoki urednički standard i profesionalizam“, ističe glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT — HR 2) Jadranka Rilović. Najveću su pozornost privukle teme o otkrićima ekstrasolarnih planeta, istraživanja Marsa, potrage za životom u oceanima na mjesecima drugih planeta, otkriće Higgsova bozona i osvajanja Mjeseca.

Andromeda je emitirana iz Tehničkoga muzeja uz izravno sudjelovanje astronauta Apolla 16 Charlesa Dukea koji je hodao Mjesečevom površinom. Slušatelji Drugoga programa Hrvatskoga radija postavljali su pitanja o misiji, za koju neki još misle da se nije ni dogodila ili da je režirana u filmskim studijima”, ističe autorica i voditeljica emisije Tanja Devčić.

„To je interaktivna emisija u kojoj slušatelji razgovaraju sa znanstvenicima astronomima koji im otkrivaju jedan beskrajan svijet, svijet u kojemu smo mi samo mala plava točka”, dodaje autorica te ističe kako na društvenim mrežama postoje skupine zaljubljenika i vjernih slušatelja Andromede u Hrvatskoj i  inozemstvu.

„Da budem iskren, Andromedu nisam nikad doživljavao kao medijski projekt, nego kao obrazovnu platformu preko koje je moguće komunicirati s ljubiteljima astronomije, a nadasve s mladima koje zanima znanost”, pojašnjava stručni suradnik u Andromedi Korado Korlević.

„Što se tiče suradnje, živjeti u Višnjanu i putovati u pulski studio Hrvatskoga radija baš i nije praktično, ali spremnost pulske ekipe nikad nije izostala. Nakon toliko godina lijepo je vidjeti da su neki od klinaca koji su zvali i postavljali pitanja u emisiji postali astronomi, fizičari, znanstvenici i  stručnjaci. Lijepo je vjerovati da je i Andromeda tomu pridonijela“, zaključuje Korado Korlević.

„Kad mi je Tanja Devčić 1997. godine došla s prijedlogom o emisiji, od prvoga sam trenutka znao da je to prava stvar. Svemir je zanimljiv i fascinantan, svaki dan pristižu vijesti o istraživanjima i misijama u svemiru, a za to postoji velik interes, i mlađih i starijih slušatelja. Mnogima je to izvor stalnoga nadahnuća, a pogotovo mladima, čiju pozornost svemir toliko brzo zaokupi da se s većim žarom zanimaju i za fiziku, kemiju, matematiku, biologiju, tehniku i tehnologiju, ali i više čitaju i uče. Tanja Devčić sa žarom je učila astronomiju i pratila nova dostignuća, pa je naša suradnja uvijek bila ugodna i davala je odlične rezultate. Uz veliku potporu mnogobrojnih slušatelja, koji nas često zovu i izvan naše emisije, posebice nam je zadovoljstvo i radost raditi Andromedu“, kaže stručni suradnik Ante Radonić.

Upravo se ovih dana obilježava dvadeseta obljetnica početka emitiranja te kultne emisije, a tajna njezine dugovječnosti nije samo u sadržaju, nego i pristupu temama koje zanimaju mnoge i koje nikad do kraja neće moći biti istražene.

Andromeda se emitira svakoga utorka na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) od 20.00 do 22.00, a može se poslušati i putem računala ili mobilnih telefona s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Autor fotografija je Krasnodar Peršun 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ante radonic i tanja devcic
  • Zagreb Tanja devcic
  • Zagreb Ante radonic
  • Zagreb Korado korlevic
  • Zagreb Ante radonic i tanja devcic 1
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Andromeda