Animafestov laureat

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:07
Lip
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Animafestov laureat

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
03.2015

Animafestov laureat

Nagrada za životno djelo 25. Animafesta dodijeljena Michelu Ocelotu
Animafestov laureatHavc213
 

Ugledni dobitnik nagrade Britanske filmske akademije i prestižne nagrade César te dvostruki Animafestov laureat za najbolji animirani film, za Troje izumitelja (Les Trois Inventeurs) 1980. godine i za Azur i Asmar (Azur et Asmar) 2007., dobitnik je ovogodišnje Nagrade za životno djelo koja će mu biti uručena na svečanom otvorenju Animafesta.

Michel Ocelot, velikan francuskog i svjetskog animiranog filma, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb. Nagrada će mu biti uručena 9. lipnja, na svečanom otvorenju festivala čije ovogodišnje, 25. izdanje prvi put objedinjuje program kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova. Vijeće Animafesta Zagreb koje je odlučivalo o Nagradi za životno djelo opisalo je Michela Ocelota kao „pjesnika animacije i istraživača medija“ koji je „ne samo inspiracija nego i uzor novim naraštajima umjetnika animiranog filma“.

Michel Ocelot (1943.) je francuski pisac, karikaturist, animator i redatelj animiranih filmova. Bivši je predsjednik Međunarodne asocijacije animiranog filma te dobitnik nagrada Britanske filmske akademije i César. Na Animafestu Zagreb dvaput je nagrađen za najbolji animirani film: bilo je to1980. godine za Troje izumitelja (Les Trois Inventeurs), njegov prvi animirani film, te 2007. za Azur i Asmar (Azur et Asmar). Animafest Zagreb je 2009. godine predstavio njegov opus, koji čine filmovi posebne atmosfere i estetike često zahvaljujući izboru tehnike – animaciji silueta. Na ovogodišnjem izdanju festivala publika će imati prilike upoznati se s njegovim recentnijim radovima.

Ocelot je podjednako vješt u najrazličitijim tehnikama animacije te „majstorski spaja umjetničku, folklornu i mitološku tradiciju Europe i drugih kontinenata s vizualnošću i umjetnošću novijeg razdoblja, stvarajući tako osebujan spoj prepoznat diljem svijeta animacije“, kako navode članovi Vijeća. Mnoga njegova djela predstavljaju sjajan dokaz vrijednosti poetike jednostavnog iskaza i potvrđuju njegov stil kao jedan od najosebujnijih stilova svjetske animacije.

25. izdanje Animafesta Zagreb održava se od 9. do 14. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, a neke će projekcije biti i na otvorenom. Jedini hrvatski A-festival ove će godine predstaviti cjelovit pregled najboljeg od aktualne svjetske animacijske produkcije kratkog i dugog metra, kroz više od 350 filmova.

Naslovne fotografije: Michel Ocelot, prizori iz filmova Troje izumitelja i Azur i Asmar

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Havc213
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Animafestov laureat