ANSAMBL LADO

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ožu
2020
30

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › ANSAMBL LADO

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
10.2016

ANSAMBL LADO

PREDSTAVIO NOVU KOREOGRAFIJU „PO ZELINSKOM KRAJU“
ANSAMBL LADOLado2
 

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO predstavio je jučer novu koreografiju „Po zelinskom kraju“ u svojim prostorijama na Trgu maršala Tita.

˝Novu koreografiju postavili smo zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture, a osobito smo ponosni što je uz našeg dugogodišnjeg suradnika, koreografa g. Ivicu Ivankovića, glazbenu obradu za ovu točku pripremio naš iznimno talentirani voditelj orkestra, g. Alan Kanski.˝ izjavio je Krešimir Dabo, ravnatelj Ansambla LADO.

Glazbeno-scenski prikaz zelinske folklorne baštine rezultat je Ivankovićevih istraživanja u Svetome Ivanu Zelini i okolici, kao i znanja usvojenih na davnim folklornim seminarima na kojima su plesove zelinskoga Prigorja predstavili pokojni dr. Ivan Ivančan, te Ivan Kamenarić. Osebujnu folklornu građu zelinskog kraja i danas njeguju i predstavljaju lokalna kulturno-umjetnička društva.

“Za potrebe ovoga novog scenskog predstavljanja i oživljavanja zelinske folklorne građe, Ansambl LADO posjeduje jednostavne i vrlo lijepe originalne zelinske narodne nošnje koje je za LADO birao još njegov osnivač, prof. Zvonimir Ljevaković. Stoga su moje zadovoljstvo, ali i čast postavljanja ove koreografije, još i veći.”, izjavio je Ivanković.

O ANSAMBLU LADO:

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl, osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovih 39 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (preko 1200  kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha.

Sve to, uz čudesno bogatstvo i raznolikost folklornog izraza na tako malom prostoru kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu, što je prepoznala i publika u brojnim svjetskim koncertnim dvoranama u kojima je LADO nastupao: od Royal Albert Hall-a u Londonu, City Centre-a u New Yorku, preko Mann Auditoriuma u Tel Avivu i Sydney Town Hall-a pa sve do 20-ak vrhunskih koncertnih dvorana u Japanu, gdje je Ladovih 27 koncerata, tijekom petotjedne turneje u 2006. godini, oduševljeno gledalo više od 50 tisuća ljudi.

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; ukupno 24 Porina, među kojima i Porina za životno djelo (2002);  četiri Nagrade grada Zagreba (1963, 1968, 2002, 2009); nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003; dvije nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004,2014) te Povelju Predsjednika Republike Hrvatske za 60. godina umjetničkog djelovanja (2009). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu, u Sjedinjenim Državama.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Lado2
  • Zagreb Lado1
  • Zagreb Lado
  • Zagreb Lado3
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › ANSAMBL LADO