ANSAMBL LADO

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
20:07
Ožu
2020
28

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › ANSAMBL LADO

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
02.2018

ANSAMBL LADO

OTVARA MEĐUNARODNI PROJEKT PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA
ANSAMBL LADODsc 6751
 

Koliko znamo o vlastitoj povijesti? Sve manje i manje. Hrvatska kulturna baština, naročito ona iz Boke kotorske polako odlazi u zaborav. Upravo iz ovih razloga pokrenut je edukativno – kulturni projekt Putevima bokeljskih Hrvata. Cilj je edukacija, bolje razumijevanje i povezivanje dvaju naroda koji dijele isti životni prostor. Projekt se održava pod supokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Predsjednika crne Gore Filipa Vujanovića. 

Hrvati iz Boke kotorske stoljećima su baštinili vlastitu tradiciju koja se u Boki vidi na svakom koraku kroz očuvane crkve, palače i umjetnička djela. Danas, gotovo da je velika većina tradicionalnih hrvatskih obitelji ili iselila iz Boke ili živi tiho ne pokazujući više svoje kulturno nasljeđe. Ansambl LADO, nazvan i čuvarem hrvatske baštine, upravo će vokalnim  koncertom u Centru za kulturu u Tivtu 14. travnja označiti početak projekta koji će nas na jedan zanimljiv način upoznati s ljepotama i kulturom ovog kraja. Uz napjeve iz Boke kotorske, LADO će pred publikom u Crnoj Gori izvesti i neke od najpoznatijih hrvatskih narodnih pjesama.

«Sretni smo da ćemo upravo u Boki kotorskoj održati vokalni koncert čiji će repertoar predstaviti neke od najljepših hrvatskih narodnih pjesama, kao i napjeve iz same Boke. Suradnja s ovim novim projektom uz koncert nastavlja se i na drugim područjima što nas posebno veseli!» - izjavio je Krešimir Dabo, ravnatelj Ansambla LADO.

Novi projekt Putevima bokeljskih Hrvata za zadaću ima upravo prikaz i upoznavanje te kulturne baštine, razumijevanje za bolji suživot pun poštovanja prema manjinskom narodu u Crnoj Gori. Isto tako, građani Hrvatske imat će se prilike kroz idućih nekoliko godina upoznati s kulturnom baštinom koja je duboko upisana u povijest Hrvatske. Upravo je Boka kotorska prozvana zaljevom hrvatskih svetaca. Iz nje su potekli Sv. Leopold Bogdan Mandić, Sv. Tripun, bl. Ozana Kotorska i bl. Gracija iz Mula.

Projekt se održava u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i hrvatskom bratovštinom «Bokeljska mornarica 809» kao nositeljem fenomena Kola svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, uvršteno na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Generalni partner projekta je HEP.

Administrator: zoo_visitor_guestmojzagreb.info
  • Zagreb Dsc 0380
  • Zagreb Dsc 1177
  • Zagreb Dsc 6751
  • Zagreb Lado 11

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › ANSAMBL LADO