Ansambl LADO

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
19:02
Ožu
2020
31

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Ansambl LADO

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
04.2018

Ansambl LADO

započinje projekt "Putovima bokeljskih Hrvata"
Ansambl LADOLado 1
 

Ansambl narodnih pjesma i plesova LADO krenuo je put Boke Kotorske gdje će u subotu, 14. travnja u 20 sati u Domu vojske Porto Montenegro u Tivtu izvesti vokalno instrumentalni koncert. Početak je ovo međunarodnog projekta Putevima bokeljskih Hrvata. Predstavnici hrvatske glazbene tradicije nakon punih 11 godina od posljednjeg posjeta izvest će najpoznatije hrvatske narodne pjesme, te napjeve iz Boke Kotorske. „Hrvati iz Boke Kotorske stoljećima su baštinili vlastitu tradiciju koja se u Boki vidi na svakom koraku kroz očuvane crkve, palače i umjetnička djela.

Danas, mnogo je tradicionalnih hrvatskih obitelji iselilo iz Boke, a kulturna baština polako odlazi u zaborav. Upravo iz ovih razloga pokrenut je edukativno – kulturni projekt Putovima bokeljskih Hrvata!“ - istaknuo je autor projekta Toni Dabinović te dodao: „Cilj projekta je prikaz i upoznavanje kulturne baštine, razumijevanje za stvaranje mladih naraštaja, bolji suživot dvaju naroda pun poštovanja u Crnoj Gori. Isto tako, građani Hrvatske imat će se prilike kroz idućih nekoliko godina upoznati s kulturnom baštinom koja je duboko upisana u povijest Hrvatske i Crne Gore.“ Početak projekta Putevima bokeljskih Hrvata obilježit će nastup 60 umjetnika koji će na koncertu izvesti neke od najpoznatijih narodnih pjesama kao što su Dobar večer dobri ljudi u obradi Bože Potočnika, Grad se beli u obradi Zlatka Potočnika, Ladarke autora Emila Cossetta te četiri glazbene teme iz Boke Kotorske, standardne postave koreografije Kolovođo, diko naša, a u obradi Marijana Makara.  Uz vrhunske vokale, izvrsni glazbenici svirat će na brojnim tradicijskim i klasičnim instrumentima, dok bogata kolekcija jedinstvenih narodnih nošnji iznimne vrijednosti obećava nezaboravnu reviju izvornog hrvatskog tradicijskog ruha.

„Sretni smo da ćemo upravo u Boki kotorskoj održati vokalni koncert čiji će repertoar predstaviti neke od najljepših hrvatskih narodnih pjesama, kao i napjeve iz same Boke. Suradnja s ovim novim projektom uz koncert nastavlja se i na drugim područjima što nas posebno veseli!“ - zaključio je ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo. Projekt se održava pod supokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, koju će predstavljati posebna izaslanica, saborska zastupnica Sanja Putica. Projekt se održava u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskom bratovštinom «Bokeljska mornarica 809» kao nositeljem fenomena Kolo svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, uvrštenog na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Generalni partner projekta je HEP, a partneri su Hotel Regent, Porto Montenegro, grad Korčula i Dubrovačko – neretvanska županija.

Administrator: Koraljka Dilić, kdilic@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Lado 1
  • Zagreb Lado 2
  • Zagreb Lado 3
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Ansambl LADO