Arhiviranje Weba

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:57
Lip
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Arhiviranje Weba

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
06.2019

Arhiviranje Weba

u Zagrebu Međunarodna konferencija u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice
Arhiviranje WebaGeneral-assembly-ga-and-web-archiving-conference foto promo
 

Konferencija o arhiviranju weba u Zagrebu okuplja više od 130 međunarodnih stručnjaka

U zagrebačkom Hotelu Westin 6. i 7. lipnja 2019. godine održat će se Konferencija o arhiviranju weba – Web Archiving Conference (WAC), koju u povodu 15. obljetnice postojanja Hrvatskog arhiva weba organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Konzorcijem za dugoročnu pohranu internetskog sadržaja – IIPC.

U dva dana bogata programom (šest tribina, četiri radionice, 36 izlaganja i šest posterskih izlaganja) govorit će se o najnovijim svjetskim dostignućima u razvoju tehnologija, pomagala, standarda i iskustva za arhiviranje internetskog sadržaja.

Na konferenciji će govoriti izvršni direktor Europeane Harry Verwayen, viša predavačica i jedna od utemeljiteljica Digitalnoga laboratorija na Otvorenome učilištu u Izraelu dr. sc. Anat Ben-David kao i više od 130 međunarodnih i domaćih stručnjaka iz uglednih ustanova i organizacija kao što su Internet Archive, Stanford University, Library of Congress, Massachusetts Institute of Technology, The British Library i mnogi drugi.

Uoči konferencije, 5. lipnja 2019. u Hotelu Westin održat će se i Godišnja skupština Konzorcija za dugoročnu pohranu internetskog sadržaja, utemeljenog 2003. godine na poticaj nacionalnih knjižnica Australije, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Islanda, Italije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Kongresne knjižnice i poznate mrežne platforme Internet Archive, a čija je članica od 2008. godine i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu obilježava 15 godina postojanja Hrvatskog arhiva weba (HAW) - sustava za preuzimanje i arhiviranje obaveznog primjerka online građe s ciljem obrade, pohrane, trajnog čuvanja i osiguravanja pristupa arhiviranoj građi.

Hrvatski arhiv weba uspostavljen je u rujnu 2004. godine u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (Srce). Među prvim arhiviranim stranicama bile web stranice Vjesnika, Večernjeg lista i Slobodne Dalmacije.  Hrvatska je tada bila jedna od desetak zemalja koje su krenule s arhiviranjem nacionalnog weba pohranjujući građu koja predstavlja dio hrvatske nacionalne, kulturne i znanstvene baštine (news portali, blogovi, web-sjedišta ustanova, udruga, događaja, klubova, znanstvenih projekata, stručnih i znanstvenih časopisa i knjiga).

Do 2011. godine pohranjivala se prethodno identificirana građa na temelju kriterija utvrđenih od same Knjižnice. Od te godine NSK  (uz dnevna i tjedna arhiviranja) jednom godišnje pobire (harvestira)  sve javno dostupne sadržaje na nacionalnoj domeni (.hr). Prateći svjetske trendove,  provode se i arhiviranja sadržaja koji se odnose na posebnu temu ili događaj od općeg nacionalnog  značaja kao što su parlamentarni izbori, predsjednički izbori, ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, povijesni i sportski događaji,  prirodne katastrofe… Posljednje osmo pobiranje weba provedeno je koncem 2018. i početkom 2019. godine, a posljednja tematska pohranjivanje odnosila se na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u nogometu 2018. u Rusiji i nedavno održane  europarlamentarne izbore.  

Danas je u HAW-u 7500 naslova odnosno 65 000 arhiviranih primjeraka, koji zajedno s harvestiranjima vršne .hr domene zauzimaju 50 TB diskovnog prostora.

Arhivirana građa javno je dostupna i može se pretraživati po bilo kojoj riječi iz naslova, URL-a te po ključnim riječima, a omogućeno je i složeno pretraživanje. Sadržaj je moguće pregledavati i prema predmetnim područjima i abecedno na http://haw.nsk.hr/. Kao jedini arhiv weba, Hrvatski arhiv weba moguće je pretraživati i u Europeani, najvećoj europskoj digitalnoj baštinskoj zbirci.

Povijest arhiviranja weba u svijetu seže u 1996. godinu kada je s arhiviranjem weba započela međunarodna organizacija Internet Archive, čija je arhiva weba dostupna putem Wayback Machine danas najveći arhiv sadržaja objavljenih na Internetu s više od 350 bilijuna web stranica, 20 milijuna knjiga i tekstova, 4.5 milijuna audio zapisa, 4 milijuna video zapisa i 3 milijuna fotografija. Nakon njih ubrzo je s arhiviranjem weba započelo i nekoliko nacionalnih knjižnica – među prvima Australija, Švedska i Novi Zeland.

Stručnjaci iz Internet Archiva, Europeane te nacionalnih knjižnica, arhiva, sveučilišta i drugih znanstvenih i baštinskih ustanova iz cijelog svijeta okupit će se 6. i 7. lipnja 2019. godine u Zagrebu, kada će se u povodu 15. obljetnice Hrvatskog arhiva weba održati treća Konferencija o arhiviranju weba (prethodne su održane u Londonu i Wellingtonu).

Konferenciji prethodi i Godišnja skupština Konzorcija za dugoročnu pohranu internetskog sadržaja (International Internet Preservation Consortium – IIPC http://netpreserve.org/). Konzorcij je osnovan 2003. godine na poticaj nacionalnih knjižnica Australije, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Islanda, Italije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Kongresne knjižnice (SAD) i Internet Archivea (SAD), a od 2008. godine član Konzorcija je i Hrvatski arhiv weba.

„Građa s weba predstavlja značajan izvor informacija i važno ju je sačuvati i ponuditi budućim generacijama na korištenje. Arhiviranje weba ključno je za sva područja znanosti, jer se danas sve veći dio znanstvenog života, ali i značajan dio života jedne zemlje odvija na webu i raznim platformama kao što su blogovi i društvene mreže. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu rano smo prepoznali važnost arhiviranja i čuvanja nacionalne kulturne i znanstvene baštine na webu te u najvećoj mogućoj mjeri nastojimo biti u korak s najnovijim svjetskim trendovima u arhiviranju weba, kako bi se i ubuduće nastavilo s radom, važnim za povijest i kulturu našeg naroda. Ponosni smo što smo upravo povodom 15. obljetnice postojanja Hrvatskog arhiva weba, u godini kada WWW slavi svoj 30. rođendan, domaćin prestižne konferencije koja okuplja svjetske stručnjake iz područja arhiviranja weba“, Ingeborg Rudomino, Hrvatski arhiv weba.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb General-assembly-ga-and-web-archiving-conference foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Arhiviranje Weba