Ars poetica

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Tra
2020
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Ars poetica

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
03.2019

Ars poetica

slikarstvo inspirirano poezijom - izložba slika članova i prijatelja HDLU Zagreb u Europskom domu Zagreb
Ars poeticaZlatko isakovic lula, ljubavnici akril na kartonu, 50x35 cm
 

Ars poetica – slikarstvo inspirirano poezijom

Izložba slika članova i prijatelja HDLU Zagreb u Europskom domu Zagreb

U utorak, 19. ožujka 2019. u 19 sati u Europskom domu Zagreb (Jurišićeva 1/1, Zagreb), otvara se izložba slika članova i prijatelja HDLU Zagreb, pod nazivom  ‘’Ars poetica – slikarstvo inspirirano poezijom’’. Izložbu će otvoriti Renata Bačić i Krešimira Gojanović, a izložba će se moći pogledati do 8. travnja 2019. Izložbu financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb.

Izlagači: Marija Barkiđija, Anđelko Brkić, Antonija Cesarec, Marija Čingel, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Zlatko Isaković, Morana Jugović, Valentina Kasapović, Ivana Kolić, Miroslava Kos, Rada Marković, Višnja Peter, Petra Popović, Mladen Žunjić.

Ars poetica – slikartvo inspirirano poezijom

Izložba ''Ars poetica'' i ove godine potaknuta je Nacionalnom strategijom poticanja čitanja i namjera joj je povezati slikarstvo sa poezijom, na način da su natječajem odabrani likovni umjetnici, članovi HDLU Zagreb i njihovi prijatelji, za izložbu predložili slike koje su bile inspirirane različitim poetskim djelima. U tom procesu promišljanja i planiranja izložbe, umjetnici su se prisjetili strane i domaće poezije koju su čitali u različitim periodima života, preporučili su kolegama različite pjesnike i razmjenili o njima mišljenja, te stvorili likovna djela nadahnuta poetskim djelima, koja imaju za cilj i njihovu publiku potaknuti na čitanje poezije.

Od domaćih pjesnika, umjetnike je najviše inspirirala poezija Petra Preradovića, Josipa Pupačića, Antuna Šoljana, Dragutina Tadijanovića, Dragutina Domjanića, Dobriše Cesarića, Luka Paljetka, Augusta Šenoe, Antuna Gustava Matoša, Enesa Kiševića i  Darije Žilić, a od stranih pjesnika, umjetnici su bili nadahnuti poezijom Georgea Gordona Byrona, Emily Dickinson, Heinricha Heinea, Arthura Rimbauda, Federica Garcie Lorce, Jacquesa Préverta, Masajo Suzukia, Sho Otake, Sergeja Jesenjina, Charlesa Baudelairea, i dr.

Tako je Marija Barkiđija u treperenju intenzivnog plavetnila dočarala atmosferu meditativnog susreta čovjeka i prirode iz pjesme ''More'' Josipa Pupačića, dok je Anđelko Brkić inspiriran pjesmom Antuna Šoljana, ''Sjeti se mornaru da si more'', naslikao starog mornara na obali ispred kamene kuće, sjetno pognutog nad skromnim ručkom, zarobljenog u sjećanjima na davna putovanja. I Višnja Peter nadahnuta pjesmom Petra Preradovića, ''Moja lađa'', u centralnoj kompoziciji prikazuje veliki bijeli brod u kontrastu sa tamnom pučinom, prošaranom odrazima žarkog crvenila, gdje boja u gustim nanosima hrapave strukture stvara dojam snage i čvrstoće.

Antonija Cesarec prozračnim i mekim tonovima oslikava neopipljivo i vječno osjećanje nade, potaknuta introspektivnom poezijom Emily Dickinson, a Morana Jugović inspirirana haiku poezijom Sho Otake, slika svoju sliku ''Ljeto u gradu'', na kojoj se u mreži razlivenih boja prožimaju ritmovi, koji nas asociraju na vrelinu i brzinu urbanog krvotoka. Marija Čingel naslikala je ''Zimski pejzaž'', dočaravajući nam atmosferu pjesme Dragutina Domjanića, ''V snegu'': pustoš brežuljaka zaspalih pod snijegom, tišinu i nedokučivu čežnju. Suzana Gajdek na slici ''Ritam života'' predstavlja nam svoj doživljaj pjesme Dobriše Cesarića, ''U suton'': središnja kružnica rasplamsalog svjetla potiskuje tamu prema rubovima, dodirujući nizove osvijetljenih kuća i asocirajući nas na vječno kruženje, mijene i dubinu Univerzuma, koji se širi i zgušnjava od velikoga prema malome, i obratno. 

Zlatko Isaković, Valentina Kasapović i Miroslava Kos također su nadahnuti poezijom Dobriše Cesarića, pri čemu Zlatko Isaković slika ljubavnike na klupi u parku pod kišobranom, u grčevitoj kretnji kao da su se tek sreli ili se spremaju razdvojiti oproštajnim poljupcem, u okruženju blijedo ljubičaste boje prošarane plavetnilom, koje slici daje dojam nečeg nadrealnog i snovitog. Valentina Kasapović u tehnici tuša i enkaustike prikazuje let udaljene tamne ptice visoko iznad ogoljelih krošnji drveća u maglenoj praznini neba, inspirirana pjesmom Dobriše Cesarića, ''Poludjela ptica''. Slika nam približava dojam samoće i neprilagođenosti, kada u želji da dosegne velike visine, mali letač napušta sigurnost poznatih prostora. Miroslava Kos kroz svoje ženske likove na simboličan način prenosi nam različite emocije i duševna stanja, zagonetni mir i samoću žene ukrašene raznobojnom aurom, poput neke mitske svećenice u unutarnjem hramu bića. 

Ivana Kolić sliku ''Korak'' naslikala je inspirirana pjesmom Augusta Šenoe, ''Putnik''. Kroz svoje karakteristično tonsko slikarstvo s puno tamnih ploha i malim detaljima bjeličastog svjetla koje gradi kompoziciju, približila nam je težinu jednog koraka u mračnom putovanju potrage za nekim imaginarnim utočištem. Rada Marković nadahnuta poezijom Sergeja Jesenjina i pjesmom ''Kurva'', ekspresivnim crtežom snažnih linija prikazala je ležeći ženski akt sklopljenih očiju u nehajnoj, opuštenoj pozi, koja nagovještava istovremeno užitak i ravnodušnost. Petru Popović privukla je zbirka poezije Charlesa Baudelairea, ''Cvijeće zla'', te na svojoj slici ''Dekadencija postojanja'', ona prikazuje lice žene melankoličnog pogleda, okruženo kukcima i larvama, ocrtano oštrim i preciznim linijama, koje nam dočarava dvojnost ljudske prirode, ljepotu, ali i smrtnost puti. Mladen Žunjić svoju sliku ''Prolaz kroz crveno'' naslikao je inspiriran zbirkom poezije Darije Žilić, ''Pleši, Modesty, pleši'', u sudaru crvenog i crnog i nemirnim ritmovima, koji žele izaći izvan granica zadanih okvira.

Tako je svaki od autora na ovoj izložbi kroz jedno ili više svojih djela sinestezijski iščitavao slike u pjesmama, nazirući u njima tragove svih mogućih emocionalnih stanja: od romantike preko divljine, od blage i neodlučne ljubavi do prkosne nezavisnosti, od pjesnika lutalice i boema do onog na prvi pogled prilagođenog, a ipak introvertiranog i povučenog u svome svijetu. Pred očima slikara rastvarala se paleta vremena i prostora, mitskih likova, ali i običnih ljudi ulovljenih u stihovima, u mreži riječi, ritmova ili boja, pa su se vizije slikarsko-pjesničke počele prožimati u svojevrsnoj magičnoj alkemiji, dok se nisu otjelotvorili neki posve novi sadržaji u plodonosnoj sintezi dvaju kreativnih disciplina, slikarstva i poezije. I ako sa ovom izložbom uspijemo potaknuti našu publiku da u većoj mjeri čita poeziju domaćih i stranih pjesnika, kao i da u slikama umjetnika potraži nove interpretacije pročitanih djela, možemo reći da smo postigli svoj cilj: uz pomoć slikarstva, približili smo ljudima poeziju, i uz pomoć poezije otkrili neka nova, inspirativna likovna promišljanja.

osvrt likovnoj izložbi napisala: mr. art Krešimira Gojanović

Organizatori izložbe ispred HDLU Zagreb: Krešimira Gojanović, Ivana Kolić

Organizator ispred Europskog doma Zagreb: Renata Bačić

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Zlatko isakovic lula, ljubavnici akril na kartonu, 50x35 cm
 • Zagreb Andjelko brkic, obrok uz more, ulje na platnu, 70x50 cm
 • Zagreb Antonija cesarec plavo pero nada akril na platnu, 70x60 cm
 • Zagreb Ivana kolic, korak tempera na platnu, 40x50 cm.m
 • Zagreb Kresimira gojanovic, prema rijeci, crtez kombinirana tehnika na papiru, 50x40 cm
 • Zagreb Mladen zunjic, prolaz kroz crveno akril na platnu, 80x100 cm
 • Zagreb Morana jugovic, ljeto u gradu kombinirana tehnika, 68x100 cm.m
 • Zagreb Pozivnica ars poetica6
 • Zagreb Rada markovic, ona kombinirana tehnika na papiru, 42x29cm,
 • Zagreb Visnja peter, putovanje kombinirana tehnika na platnu, 60x80 cm

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Likovna scena › Ars poetica