Balet Smrt u Veneciji

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
06:46
Ruj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Balet Smrt u Veneciji

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
12.2019

Balet Smrt u Veneciji

ne propustite u siječnju
Balet Smrt u VenecijiSmrt u veneciji
 

Thomas Mann - Gustav Mahler - Valentina Turcu
SMRT U VENECIJI

Cjelovečernji dramski balet, protkan rafiniranom, tankoćutnom glazbom Gustava Mahlera, čija remek-djela tako dobro izražavaju krajnje ljudske osjećaje i stanja, posve je nova plesna interpretacija majstorskog romana Thomasa Manna – Smrt u Veneciji. Valentica Turcu kroz imaginarnu atmosferu neprekidnoga gibanja duše suptilno ulazi u kompleksni univerzum emotivnoga putovanja, pulsirajućega treperenja neprimjetne unutarnje sile Erosa i radikalnoga kontrasta sadržanog u literarnome predlošku.

Ova sjajna predstava oduševila je i publiku i kritiku, a Smrt u Veneciji je i ovogodišnji dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za baletnu predstavu u cjelini. DANCE EUROPE Critic’s Choice uvrstio ga je u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni. Prvaka baleta HNK u Zagrebu Takuyu Sumitoma Critic’s Choice za ulogu Gustava von Aschenbach proglasio je jednim od pet najboljih europskih plesača sezone.

Koprodukcija s Toneelgroep Amsterdam, Barbican Theatre iz Londona i Théâtre du Châtelet iz Pariza

Redatelj: Ivo van Hove

Glazba: Nico Muhly i različiti autori

Adaptacija: Ramsey Nasr

Glazbena drama Smrt u Veneciji nastala je kao rezultat suradnje redatelja Ive van Hovea i skladatelja Nica Muhlyja, dok je djelo Thomasa Manna adaptirao Ramsey Nasr. Slavna novela velikoga njemačkog pisca i nobelovca Thomasa Manna, objavljena 1912. godine, odmah je pobudila golemo zanimanje kulturne javnosti u cijeloj Europi. Djelo je nadahnuto autorovim osobnim iskustvom i bavi se umjetničkom blokadom, odnosno odsutnošću inspiracije i stvaralačke snage.

Nastojeći pobjeći od malograđanskog života u Münchenu, Mann odlazi u Veneciju. U tome predivnom gradu u laguni osjeti se oslobođenim i spremnim za nova djela, no iznenadna pojava prelijepa mladića koji postaje njegova opsesija, tjera ga na duboku introspekciju.

Mannovo remek-djelo Ivo van Hove iščitava kao tragediju čovjeka razapeta između društvenih očekivanja i želje za osobnom slobodom. U središtu njegove predstave je komorni orkestar kao aktivan dio kazališne scene uz glumački ansambl i opernog pjevača. Adaptaciju novele koja donosi usporednu priču pisaca Thomasa Manna i njegova lika Gustava von Aschnebacha, kao piščeva literarnog alter-ega, napravio je nizozemski autor Ramsey Nasr. Mannova se biografija sukobljava s Aschenbachovom, a ovaj svojevrsni portret razdvojene ličnosti odražava se i u glazbenoj dramaturgiji sastavljenoj od različitih djela Richarda Straussa, Antona Weberna, Claudija Monteverdija i drugih te originalne glazbe Nica Muhlyja koja ujedinjuje orkestralnu strukturu i glazbene snimke u težnji dočaravanja osobne dekadencije i propasti grada Venecije u razdoblju epidemije kolere.

Ivo van Hove (1958.), belgijski redatelj i umjetnički voditelj nizozemske skupine Toneelgroep Amsterdam, poznat je po eksperimentalnim offbroadwayskim kazališnim produkcijama. Kazališnu karijeru započeo je režijama vlastitih komada, od kada radi u najvažnijim njemačkim, engleskim i američkim kazalištima. Koordinirao je produkcije nekih velikih kazališnih festivala poput Edinburgh International Festival, Biennale u Veneciji, Wiener Festwoche, Holland Festival. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada i priznanja.

Ramsey Nasr (1974.), nizozemski pjesnik, pisac i glumac koji je nekoliko puta dobio titulu Pjesnika Nizozemske, a bio je i najbolji pjesnik belgijskoga grada Antwerpena. Glumio je u više od desetak igranih filmova. Od 2010. stalno surađuje sa skupinom Toneelgroep Amsterdam i Ivom van Hoveom.

IVO VAN HOVE belgijski redatelj i umjetnički voditelj nizozemske skupine Toneelgroep Amsterdam, poznat po eksperimentalnim offbroadwayskim kazališnim produkcijama. Kazališnu karijeru započeo je  režirajući vlastite komade, od kada režira u najvažnijim njemačkim, engleskim i američkim kazalištima. Koordinirao je produkcije nekih od najvažnijih kazališnih festivala poput Edinburgh International Festival, Biennale u Veneciji, Wiener Festwoche i Holland Festival. Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada i priznanja.

RAMSEY NASR nizozemski pjesnik, pisac i glumac koji je nekoliko puta dobio titulu Pjesnika Nizozemske, a bio je i najbolji pjesnik belgijskoga grada Antwerpena. Glumio je u više od desetak igranih filmova. Od 2010. stalno surađuje sa skupinom Toneelgroep Amsterdam i Ivom van Hoveom.

Balet SMRT U VENECIJI na rasporedu je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

16.,17., 25., 27. i 28. siječnja.
Svoje ulaznice možete kupiti na blagajni ili na
https://www.hnk.hr/hr/balet/predstave/smrt-u-veneciji/.

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U ZAGREBU
Trg Republike Hrvatske 15
10 000 Zagreb
INFORMACIJE, REZERVACIJE I PRODAJA ULAZNICA, BLAGAJNA:

01 4888 415, blagajna@hnk.hr
GRUPNE REZERVACIJE:

01 4888 401 /, 413 / 414 / 419

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Smrt u veneciji

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Balet Smrt u Veneciji