Baletna poslastica Orašar

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Srp
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Baletna poslastica Orašar

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
11.2019

Baletna poslastica Orašar

& Baletni studio Jastrebarsko - premijera
Baletna poslastica OrašarOrasar
 

Baletni studio Jastrebarsko u svojoj jubilarnoj 20. godini umjetničkog djelovanja, nakon izložbe fotografija, otvorenja police s osvojenim peharima s raznih natjecanja i nastupa, Sajma cvijeća u suradnji s Centrom za kulturu Jastrebarsko te prekrasnog koncerta Svečanost baleta i glazbe u Glazbenoj školi, voditeljica studija Svetlana Lukić sa svojih osamdesetak balerina i dva gosta, Brunom Vađinom i Gabrijelom Ječićem, pripremaju pravu malu poslasticu - balet "Orašar".

Pretpremijera je u subotu 30. studenog 2019, premijera u nedjelju 1. prosinca 2019. Reprize su u subotu 7. prosinca i nedjelju 8. prosinca 2019. Sve predstave počinju u 19 sati.

Karte se mogu nabaviti u kafiću pored Kino dvorane od subote 23. studenog 2019.

Baletnu bajku Orašar obožavaju djeca različite dobi i ona je neizostavan dio svake adventske čarolije širom svijeta. Jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti, ovaj put dramaturški, pedagoški i koreografski prilagođeno uzrastu izvođača, vodi nas kroz božićni svijet raskoši, šarenila, vila i slatkiša, prateći pustolovine djevojčice Klare, koja od svog ujaka na Badnjak dobiva neobičan dar - drobilicu za orahe u obliku drvenog lutka. Klara obožava i svojeg ujaka poznatog po izvođenju raznih čarolija, kao i njegov nesvakidašnji dar. Kad u ponoć Orašar oživi uz malu čarobnjakovu pomoć, on povede Klaru u čudesan svijet prepun najrazličitijih likova, koji se s neobičnom pažnjom posvećuju očaranoj djevojčici.

Baletni studio Jastrebarsko djeluje neprekidno već 20 godina, od 1999., prvo u sklopu Centra za kulturu Jastrebarsko, a od 2011. nastavlja samostalno kao udruga.

Prvenstveno njeguje klasični plesni izraz (klasični balet, karakterni i povijesni plesovi), ali i suvremeni ples, mjuzikl, etno te druge plesne izraze. Osnivačica i umjetnička voditeljica studija od njegovih početaka je Svetlana Lukić, baletna  pedagoginja i koreografkinja te nekadašnja baletna solistica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Baletni studio Jastrebarsko danas broji oko 80 polaznica, podijeljenih u sedam grupa u dobi od 5 do 20 godina.

Osim održavanja tradicionalnih koncerata "Gradu na dar" u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko, Školom za klasični balet Zagreb te plesačima HNK-a Zagreb, Jaskanske balerine gostovale su u Samoboru, Varaždinu, Požegi (Plesokaz), Puli, Rijeci, Opatiji, Splitu, Poreču, Karlovcu, Zadru, Osijeku, Zaprešiću,Velikoj Gorici, Pazinu, te diljem Hrvatske.

Nastupale su u predstavama Gradskog kazališta Jastrebarsko ("Doktor Dolittle", "Petar Pan", "Knjiga o džungli"), a 2006. sudjelovale su na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku.

Članice Baletnog studija Jastrebarsko uspješno nastupaju  na TREPS festivalima u Zagrebu te Danima Silvije Hercigonje, a u Italiji (Lignano, Sabbiadoro) su 2011. sudjelovale na 29. natjecanju "Internazionale di danca - Friuli Venezia Giulia". Također sudjelovale su na Dance Fest 2017. u Novom Sadu, Srbija.

Baletni studio Jastrebarsko se s velikim uspjehom predstavio na državnim natjecanjima ESDU Croatia Open 2009., 2010., 2012., 2013., 2014., 2015., 2016. i 2017. godine što mu je svake godine omogućilo i plasman na svjetsko prvenstvo ESDU World Dance Masters u Poreču te osvajanje vrhunskih nagrada.

U povijesti Baletnog studija Jastrebarsko jedna od najuspješnijih je bila 2012. godina. Te godine je na svjetskom natjecanju ESDU World Dance Masters u kategoriji balet osvojeno prvo i drugo mjesto, u suvremenom plesu drugo mjesto te u kategoriji mjuzikl treće mjesto, na što smo veoma ponosni. Značajna je bila i 2015. godina, kada smo s dječjom predstavom “Orašar” u Zagrebačkoj županiji ocijenjeni od stručne kritike kao najbolja predstava. To nam je omogućilo odlazak na državno natjecanje u Pazinu, gdje smo dobili posebne pohvale za doprinos baletne umjetnosti u kazališnom  amaterizmu. 2016.godine naša baletna predstava “Čarobni dječji kutak” na smotri kazališnih amatera županije, ponovno  je ocijenjena od žirija kao najbolja predstava, te ponovno odlazimo na državno takmičenje u Pazin, na što smo veoma ponosni. 2016. godine smo nastupili s predstavom “Baletni Karusel” i dobili odlične stručne kritike za rad našeg studija.

Za doprinos razvoju kulture i plesa u Jastrebarskom i okolici voditeljici Baletnog studija Jastrebarsko, Svetlani Lukić 2008. uručena je plaketa Grada Jastrebarskog. 2016. godine Svetlana Lukić dobila je zahvalu za djelovanje na kulturnoj i društvenoj promociji Zagrebačke županije. Baletni studio Jastrebarsko član je ESDU-a (European Show Dance Union), Hrvatskog sabora kulture  i zajednice udruga Zagrebačke županije.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Orasar
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Baletna poslastica Orašar