Baletni spektakl

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Srp
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Baletni spektakl

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
11
 
12.2016

Baletni spektakl

Orašar na sceni HNK Split
Baletni spektaklScelkuncik 4
 

Baletni spektakl Orašar, najizvođeniji bijeli balet na svijetu,  naslov koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti, i ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Balet spitskog HNK izvest će Orašara šest puta u prosincu i dvaput u siječnju.

Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenosi koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni. Orkestrom HNK Split će dirigirati maestro Hari Zlodre, a u glavnim ulogama u ovoj baletnoj bajci o božićnom snu djevojčice Klare, izmjenjivat će se Monica Dinoni, Eva Karpilovska i Hazuki Tanase kao Klara,  Aleksandar Korijakovski i Evgenij Baranovski kao Orašar, Eva Karpilovska, Hazuki Tanase, Irina Čaban Bilandžić i Katerina Kuznjecova kao Vila Šećera, Ivan Boiko i Artjom Žusov kao Princ...  Scenografiju Orašara potpisuje Dinka Jeričević, bajkovite kostime Barbara Bourek, oblikovatelj svjetla je Srđan Barbarić, a oblikovatelj tona Petar Ivanišević. Plesače su uvježbali baletni majstori  Elena Nikolaeva, Albina Rahmatullina i Vladimir Šuvalov, a polaznike Baletnog studija Tanja Cvitanović, Albina Rahmatullina, Korana Bilan, Marijana Marević Muslim i Remus Dimache. 

Tajnu iznimne popularnosti Orašara pokušao je objasniti ukrajinski koreograf  Orlykowski, koji je Ščelkunčika postavio u Zagrebu 1970. te postao referentnom točkom za sve kasnije produkcije Orašara u Hrvatskoj. Veliki je Čajkovski, naime, jedan od rijetkih skladatelja koji je svoju glazbu skladao u uskoj suradnji s koreografima, stvorivši djela koja su, ne samo s glazbenog i scenskog stajališta savršena, nego svojom ritmičnošću i tematskom raznolikošću udovoljavaju i specijalnim zahtjevima baletne pozornice, potičući na ples. Popularnost i slojevitost priča koje je odabrao za teme svojih djela, jednako privlačnih i za djecu i za odrasle, kao i koreografski elementi koji nisu pretjerano zahtjevni, a daju plesačima mogućnost da njihovo umijeće u potpunosti dođe do izražaja, onaj su faktor X zbog kojega Orašar, Trnoružica i Labuđe jezero  vjerojatno još dugo neće biti svrgnuti s trona najvažnijih baletnih djela.

 

Izvedbe Orašara  na programu su 12. i 14. prosinca u 19:30, 16. i 21. prosinca u 18, 20. prosinca u 19:30, te 7. siječnja u 18 i 9. siječnja u 19:30 sati. 

 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Scelkuncik 4
  • Zagreb Scelkuncik 5
  • Zagreb Scelkuncik 6
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › Baletni spektakl