Baletni studio Jastrebarsko

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:09
Srp
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Baletni studio Jastrebarsko

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
04.2019

Baletni studio Jastrebarsko

balerine najavile proslavu dvadesetog rođendana
Baletni studio JastrebarskoBaletni studio jastrebarsko foto promo
 

Balerine Baletnog studia Jastrebarsko na Međunarodnom plesnom natjecanju Dance Fest Poreč osvojile su dva prva i dva druga mjesta, a voditeljica Svetlana Lukić ujedno je od stručnog žirija nagrađena za pedagoški rad. Članice Baletnog studia Jastrebarsko kontinuirano postižu sjajne rezultate, a ove godine slave i 20 godina od kada je prva generacija jaskanskih djevojčica zakoračila u svijet baletne umjetnosti. Povodom toga, u gradskoj vijećnici održan je prijem prilikom kojeg je gradonačelnik Zvonimir Novosel, uz čestitke balerinama i njihovoj voditeljici, istaknuo kako ga uspjesi Baletnog studia Jastrebarsko čine posebno ponosnim.

Podsjetimo, na plesnom natjecanju Dance Fes Poreč, koje je nastalo kao rezultat dugogodišnje suradnje plesača USB Poreč i organizacije Dance Fest Novi Sad, nastupilo je preko 2 tisuće plesača iz šest država: Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovačke i Austrije, a među njima i članice Baletnog studia Jastrebarsko sa 5 koreografija u kategorijama Classical Ballet, National/Etno i Contemporary Modern. U kategoriji Balet jaskanske su balerine osvojile dva prva i jedno drugo mjesto, a u kategoriji National/Etnodrugo mjesto. Mlada i talentirana balerina, Antonia Juraj, nastupila je u jakoj konkurenciji od 15 djevojaka te uspjela osvojiti 9. mjesto, i to po prvi put sa svojom koreografijom All of me. Ujedno, voditeljica Baletnog studija Jastrebarsko, Svetlana Lukić, ovom je prilikom, od stručnog žirija, nagrađena specijalnom nagradom za pedagoški rad. "Povodom dvadesete obljetnice Baletnog studija Jastrebarsko slobodno mogu reći da je ovo priznanje došlo baš u pravom trenutku. Koristim priliku da čestitam mojim curama na sjajnim rezultatima, ali i da se zahvalim Gradonačelniku Zvonimir Novoselu i Gradu Jastrebarskom što nas uvijek vjerno prati i podržava u našem radu"poručila je gđa. Lukić.

Naime, prije 20 godina prve jaskanske balerine obule su plesne papučice, odjenule pačku, zaplesale uz klasičnu glazbu te upoznale svjetla pozornice i osjetile aplauz publike. Dva desetljeća kasnije, Baletni studio Jastrebarsko u svojoj arhivi čuva nekoliko desetaka priznanja, pehara, certifikata i nagrada. Sve to povod je to da se takav uspjeh i okrugla obljetnica djelovanja adekvatno obilježe. Centar za kulturu Jastrebarsko, koji je plesni dom jaskanskih balerina, početkom idućeg mjeseca, točnije 4. svibnja, organizirat će izložbu fotografija i video projekciju s najljepšim trenucima i doživljajima nekoliko stotina djevojčica koje su proteklih godina bile, ili su još uvijek, sastavni dio jaskanskog baletnog ansambla. Tom će prilikom svečano biti otvorena i vitrina u kojoj će, na jednom mjestu, biti izložena sva priznanja koja je Baletni studio proteklih godina, s brojnih natjecanja i gostovanja, donio u Jastrebarsko.

Nakon obljetničkog programa u Centru za kulturu, članice Baletnog studia će se uputiti u park Erdödy gdje će na Sajmu cvijeća "Cvjetna Jaska" u 19 sati izvesti prigodan program koji će objediniti plesne baletne vještine te cvjetnu ljepotu i razigranost. Treba naglasiti kako je ove godine jaskanski sajam cvijeća posvećen upravo baletnoj umjetnosti odnosno Baletnom studiju Jastrebarsko, koji je zahvaljujući njegovoj voditeljici Svetlani Lukić, postao poznat i prepoznatljiv i na nacionalnoj razini. Sve to povod je da i Sajam cvijeća "Cvjetna Jaska" bude obilježen upravo ovom tematikom. Mnoge će zasigurno ugodno iznenaditi baletne siluete okićene cvijećem koje će ukrašavati naš grad u tjednu uoči Sajma cvijeća koji će se održati 4. i 5. svibnja. 

Spomenimo da će se ove godine uz Sajam cvijeća održati i 1. Obrtnički sajam Jastrebarsko, pa će ove udružene manifestacije koje organiziraju Centar za kulturu Jastrebarsko, Udruženje obrtnika Jastrebarsko, gradska Turistička zajednica i agencija Hram, uz potporu Grada Jastrebarskog, zasigurno ponuditi mnoštvo sadržaja koji će privući naše sugrađane, a sve s ciljem da se s godinama stvori i afirmira manifestacija koja će ozbiljno objediniti gospodarstvo, poduzetništvo, kulturu i zabavu.

Baletni studio Jastrebarsko djeluje neprekidno već 20 godina, od 1999., prvo u sklopu Centra za kulturu Jastrebarsko, a od 2011. nastavlja samostalno kao udruga.

Prvenstveno njeguje klasični plesni izraz (klasični balet, karakterni i povijesni plesovi), ali i suvremeni ples, mjuzikl, etno te druge plesne izraze. Osnivačica i umjetnička voditeljica studija od njegovih početaka je Svetlana Lukić, baletna  pedagoginja i koreografkinja te nekadašnja baletna solistica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Baletni studio Jastrebarsko danas broji oko 80 polaznica, podijeljenih u sedam grupa u dobi od 5 do 20 godina.

Osim održavanja tradicionalnih koncerata "Gradu na dar" u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko, Školom za klasični balet Zagreb te plesačima HNK-a Zagreb, Jaskanske balerine gostovale su u Samoboru, Varaždinu, Požegi (Plesokaz), Puli, Rijeci, Opatiji, Splitu, Poreču, Karlovcu, Zadru, Osijeku, Zaprešiću,Velikoj Gorici, Pazinu, te diljem Hrvatske.

Nastupale su u predstavama Gradskog kazališta Jastrebarsko ("Doktor Dolittle", "Petar Pan", "Knjiga o džungli"), a 2006. sudjelovale su na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku.

Članice Baletnog studija Jastrebarsko uspješno nastupaju  na TREPS festivalima u Zagrebu te Danima Silvije Hercigonje, a u Italiji (Lignano, Sabbiadoro) su 2011. sudjelovale na 29. natjecanju "Internazionale di danca - Friuli Venezia Giulia". Također sudjelovale su na Dance Fest 2017. u Novom Sadu, Srbija.

Baletni studio Jastrebarsko se s velikim uspjehom predstavio na državnim natjecanjima ESDU Croatia Open 2009., 2010., 2012., 2013., 2014., 2015., 2016. i 2017. godine što mu je svake godine omogućilo i plasman na svjetsko prvenstvo ESDU World Dance Masters u Poreču te osvajanje vrhunskih nagrada.

U povijesti Baletnog studija Jastrebarsko jedna od najuspješnijih je bila 2012. godina. Te godine je na svjetskom natjecanju ESDU World Dance Masters u kategoriji balet osvojeno prvo i drugo mjesto, u suvremenom plesu drugo mjesto te u kategoriji mjuzikl treće mjesto, na što smo veoma ponosni. Značajna je bila i 2015. godina, kada smo s dječjom predstavom “Orašar” u Zagrebačkoj županiji ocijenjeni od stručne kritike kao najbolja predstava. To nam je omogućilo odlazak na državno natjecanje u Pazinu, gdje smo dobili posebne pohvale za doprinos baletne umjetnosti u kazališnom  amaterizmu. 2016.godine naša baletna predstava “Čarobni dječji kutak” na smotri kazališnih amatera županije, ponovno  je ocijenjena od žirija kao najbolja predstava, te ponovno odlazimo na državno takmičenje u Pazin, na što smo veoma ponosni. 2016. godine smo nastupili s predstavom “Baletni Karusel” i dobili odlične stručne kritike za rad našeg studija.

Za doprinos razvoju kulture i plesa u Jastrebarskom i okolici voditeljici Baletnog studija Jastrebarsko, Svetlani Lukić 2008. uručena je plaketa Grada Jastrebarskog. 2016. godine Svetlana Lukić dobila je zahvalu za djelovanje na kulturnoj i društvenoj promociji Zagrebačke županije. Baletni studio Jastrebarsko član je ESDU-a (European Show Dance Union), Hrvatskog sabora kulture  i zajednice udruga Zagrebačke županije.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Baletni studio jastrebarsko foto promo
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Baletni studio Jastrebarsko