Besplatne elektroničke knjige

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Besplatne elektroničke knjige

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
07.2019

Besplatne elektroničke knjige

objavljeno šest novih naslova drugog kola biblioteke „elektroRI“
Besplatne elektroničke knjigeOto promo elektrori 2019
 

Dostupno više od 200 besplatnih e-knjiga

OBJAVLJENO ŠEST NOVIH NASLOVA DRUGOG KOLA „RIJEČKE“ BIBLIOTEKE

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) drugo kolo biblioteke „elektroRI“. U okviru biblioteke objavljuju se pjesnički i prozni naslovi suvremenih riječkih autorica i autora, kako onih afirmiranih i nagrađivanih na regionalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, tako i onih mlađih i neafirmiranih. Biblioteka je pokrenuta uz financijsku potporu Grada Rijeke. S novim naslovima čitateljima je ukupno dostupno 204, a njih više od 160 probrani su naslovi suvremene hrvatske književne produkcije.

U drugom kolu objavljena je nagrađena zbirka pjesama u prozi „Aleatorika disanja“ Sebastiana Antonia Kukavice, poema „Avenija : dokument jednog vremena i međuprostora“ koju potpisuje skarlet_p, nagrađena zbirka priča „Ništa za pisati kući oEnvera Krivca te tri romana – „Svitanje na zapadu“ Igora Beleša, „Tragovi goveda“ Mladena Blaževića i „Troslojne posteljine“ Dunje Matić, .

Mjestimično eruditska zbirka pjesama u prozi „Aleatorika disanja“ Sebastiana Antonija Kukavice, mladog autora koji je objavio već pet knjiga, obiluje književnim i glazbenim referencama. U ozračju avangardnog eksperimenta nekih ne tako davno minulih desetljeća, Kukavica rezignirano-razigrano plete fragmente nabijene kulturnom i povijesnom svijesti zapadne civilizacije.

Poema „Avenija : dokument jednog vremena i međuprostora“ svojevrsni je lirski roman, bogato razgranata freska "duhovnog pejzaža ranog 21. stoljeća". Knjiga je to o stasanju jedne izgubljene generacije s prijelaza stoljeća, obilježene globalizacijskim procesima i medijskom i pop-kulturnom sveprisutnošću, unutar kojih se traže mogućnosti individualne samizgradnje.

Priče Envera Krivca su zapravo podsjećanje na to kako je sve krhko i kako sve može nestati. Zato vrijedi bilježiti sjećanje, pa čak i nostalgiju za nekim vremenima kad se svijet nije činio kao slika na ekranu velike televizije. Enver Krivac talentirani je autor poetskih proza i vrhunski upravo u pričama u kojima se poigrava jezikom, unosi nadrealne elemente i parodira stvarnost koju živimo.

Geografska i kulturna izmještenost Beleševa romana je prividna, jer tema koju obrađuje u svojoj prohodnoj i čitkoj prozi univerzalnog je karaktera, dok se napetost koja između likova nastaje zbog njihovih oprečnih vjerskih pripadnosti (katoličke i protestantske) vrlo lako može preslikati na napetosti postojeće u hrvatskom društvu – a vjerojatno je to bila i autorova namjera.

Neobičan i nedovoljno poznat roman „Tragovi goveda“ zanimljiv je i uspio pokušaj pisanja povijesno-socijalnog romana u suvremeno doba, ali s radnjom smještenom u godine previranja oko Prvog svjetskog rata, u ruralnom kraju gdje ponos i tradicija često moraju pronaći kompromis s instinktom za preživljavanje i materijalno stjecanje. Postavljajući pred svoje osebujne likove moralne dvojbe i iskušenja, Mladen Blažević drži čitatelja napetim, a pripovjednim stilom u kojem ne nedostaje govornog jezika i arhaizama uspješno dočarava ozračje svijeta koji ispisuje.

Ironijom i autoironijom bogat „generacijski roman“ Dunje Matić „Troslojne posteljine“ istovremeno je lokaliziran i intimistički, ali i zamalo panoramski prikaz pulsa tzv. milenijalaca, obrazovanih, a dezorijentiranih, prepuštenih, a nesigurnih. Priča ispletena od pisama, pripovijedanja, dijaloga i reminiscencija, referenci pa i jednog prizora iz budućnosti osjeća se prostranijom nego što to kazuje broj stranica, a na kraju knjige poželjet ćemo se ne rastati s glavnim likovima.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Projekt BEK financijski podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Grad Zagreb.

pogledajte na: 

http://elektronickeknjige.com/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Oto promo elektrori 2019
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Besplatne elektroničke knjige