Bivši četnik Vučić otvorio ovogodišnju sezonu blaćenja…

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Srp
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Bivši četnik Vučić otvorio ovogodišnju sezonu blaćenja…

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
10
 
07.2016

Bivši četnik Vučić otvorio ovogodišnju sezonu blaćenja Oluje

piše: Silvana Oruč Ivoš
Bivši četnik Vučić otvorio ovogodišnju sezonu blaćenja OlujeVucuc-oluja
 

Opet je krenulo. Manje od mjesec dana do proslave obljetnice oslobodilačke Oluje prigodno se, iz Pariza,  oglasio srbijanski premijer Aleksandar Vučić i poručio kako je „nezgodno to oko Oluje“ i dodao: „Vi ćete slaviti, a mi ćemo plakati i žaliti”. U idućim će se danima, za očekivati je, pojačati  intenzitet tih žalopojki kojima će službena Srbija, a onda i podružnice u Hrvatskoj pokušati prikazati oslobodilačku Oluju kao strašan progon nedužnih Srba.

Ne treba se čuditi. Za Srbiju koja, barem deklarativno, želi ući u Europsku uniju, rat s Hrvatskom očito još nije završen. Ne će ni biti sve dok službeni Beograd i sateliti u Hrvatskoj ne prestanu s opasnom politikom stalnih podgrijavanja tenzija i dok ne prihvate odgovornost za krvavu agresiju na Hrvatsku, odnosno dok ne priznajuOluju kao legitimnu oslobodilačku akciju kojom je međunarodno priznata Hrvatska oslobodila svoj, od druge države i pobunjenika, okupirani teritorij. No to se ne će dogoditi. Jer bit stalne srpske politike je agresiju na Hrvatsku (i BiH) prikazati kao nekakav sukob na ovim prostorima, u kojem Srbija nije kriva, ili je u najboljem slučaju krivnja podijeljena iako je činjenica i jedina istina da su srpske vojne snage došle u drugu državu i pritom počinile nezapamćene zločine.
 
S te platforme Vučić dijeli lekcije, izigrava žrtvu iako i on stoji iza politike koja je počinila grozne zločine u Hrvatskoj i BiH. Jasno je da Vučić, koji danas šalje poruku kako će neki tugovati zbog Oluje, namjerno prelazi preko činjenice  da je kao istaknuti član Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije 20. srpnja 1995. godine, samo 11 dana nakon genocida u Srebrenici, poručio da će za jednog Srbina ubiti sto muslimana. „Pa vi bombardirajte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana. Pa da vidimo smije li međunarodna zajednica ili bilo tko drugi udariti na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom”, poručio je tada pobješnjeli Vučić. Ali pitanje je zašto danas vodeći europski političari, pa i hrvatska predsjednica, nemaju nikakvih moralnih ograda kada se ljube ili primaju na najvišoj razini jednog ratnog huškača i deklariranog četnika. Uostalom, i danas su dostupne brojne snimke u kojima razgoropađeni Vučić s puškom u ruci u pratnji zločinca Vojislava Šešelja poziva na progon nesrpskog stanovništva. Pitanje je mentalne higijene, ali i pijeteta prema žrtvama, da s takvom osobom ne sjedaš za isti stol.
A deklarirani četnik Vučić, koji  tijekom rata u javnost nije izlazio bez četničke šajkače i kokarde, kao i službena Srbija danas sve rade da Oluju prikažu kao napad na nedužno srpsko stanovništvo iako je takvo što čak i presudom Haaškog suda odbačeno. Naime, Žalbeno vijeće Haaškoga suda (ICTY) u predmetu Gotovina i Markač  zauzelo je stajalište da tijekom Oluje nije bilo etničkog čišćenja. Kako god da se okrene, činjenice i istina nisu na strani srpske politike koja je jedina kriva za žrtve koje su njihovi sunarodnjaci imali u Hrvatskoj tijekom Oluje. Jer nakonOluje Srbi iz Hrvatske na poziv svojih vođa masovno su napuštali do tada okupirane hrvatske gradove i sela – jer su ih vođe nakon vojnog poraza pokušavali nagovoriti da se nastane na Kosovu – da bi na kraju sve pokušali prikazati kao protjerivanje. Isto tako je činjenica da su mnogi Srbi uOluji stradali  od srpske ruke. Srpski general Mile Novaković, primjerice, na ulazu u Dvor na Uni, 8. kolovoza, izdao je zapovijed  da se tenkovima pogazi srpska kolona s izbjeglicama.
Unatoč tim činjenicama službena srpska politika ide dalje sa stvaranjem tenzija i stalog podgrijavanja napetosti. Nije to samo deklarativno. Prošle je godine Srbija rehabilitiralačetničkog vojvodu Dražu Mihailovića čime je pokazala koliko je udaljena od  europskih i civilizacijskih vrijednosti jer je riječ o čovjeku koji je bio nositelj pronacističke politike i koji je s nacistima potpisivao službene dokumente o suradnji. A politika četničkog pokreta, koji se i danas u Srbiji veliča, i čiji deklarirani predstavnici obnašaju službenu državnu vlast, uvijek je išla prema istrjebljenju nesrpskog stanovništva, što se vidjelo devedesetih u odnosu prema Hrvatima.
 
Prije desetak dana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se sa srbijanskim premijerom, i nekadašnjim četnikom Aleksandrom  Vučićem. Protokol je bio u duhubratstva i jedinstva.  Susreli su se na mostu iznad Dunava, a onda su razgovarali sa srpskom manjinom u Hrvatskoj, potom sa hrvatskom u Srbiji. Posjetili su i kuću Milutina Milankovića srpskog geofizičara hrvatske zavičajnosti i konačno  potpisali Deklaraciju o unapr(j)eđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske. A onda, samo koji dan kasnije, Vučić iz Pariza pred europskim državnicima izmišlja zbivanja u Oluji. I nije neočekivano, samo je otužno što hrvatski političari još nisu naučili lekciju. Možda da pročitaju radikalnog srpskog ideologa Dobricu Ćosića koji je još 1961. u svojim Deobama napisao da „Srbi laž doživljavaju kao normalni oblik patriotizma i potvrdu urođene inteligencije“.
Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Vucuc-oluja
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › Bivši četnik Vučić otvorio ovogodišnju sezonu blaćenja Oluje