Bolja informiranost mladih

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Tra
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Bolja informiranost mladih

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
02.2020

Bolja informiranost mladih

o mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja samo je jedan od prijedloga mladih za novu Strategiju
Bolja informiranost mladihFoto promo svjetski savez mladih
 

U prostorijama Svjetskog saveza mladih Hrvatska 26.veljače održana je konferencija za medije povodom završetka projekta “Kompas - usmjeri budućnost u svojoj zajednici”.

Glavna tema je bila predstavljanje rezultata istraživanja o stavovima mladih o zapošljavanju

i samozapošljavanju kao i prijedlog mjera za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih u RH kojeg su sastavili kao sudionici projekta, 150 mladih iz 7 županija.

Voditeljica projekta, Lucija Kundid naglasila je kako je problem nezaposlenosti mladih jedan od gorućih problema u Hrvatskoj te je predstavila rezultate provedenog istraživanja prema kojima 48% mladih nije upoznato ili je slabo upoznato s mjerama zapošljavanja, a s mjerama samozapošljavanja nije upoznato čak 64.2% mladih. Iz Saveza poručuju kako mjere nisu dovoljno i adekvatno prezentirane mladima. Najnegativniji stav o provedbi mjera zapošljavanja, samozapošljavanja i usavršavanja imaju mladi iz Slavonije, a najpozitivniji stav imaju mladi iz Grada Zagreba i središnje Hrvatske.

Takvi rezultati su i očekivani s obzirom na broj mladih koji svake godine iseljava upravo iz područja Slavonije te s obzirom na činjenicu da velik broj mladih iz svih dijelova Hrvatske doseljava upravo u Zagreb, poručuje Lucija.

Svjetski savez mladih pozdravlja ukidanje mjere SOR-a, ali naglašavaju kako nije dovoljno da to bude privremeno ukidanje nego ukidanje u potpunosti.

Predstavnik Savjeta mladih Grada Splita, Jure Mihael Slavić istaknuo je kako su najveći problemi koji su se isticali kroz projekt Kompas bili dezinformiranost mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju kao i nezainteresiranost mladih za strukovna i deficitarna zanimanja.

Kao rješenja predlaže se promoviranje mjera na razini općine, grada i županije, kao i jačanje suradnje CISOK-a, HZZ-a i obrazovnih institucija, obvezna edukacija učenika srednjih škola, a posebice maturanata o zapošljavanju. Što se tiče nezainteresiranosti mladih za deficitarna i strukovna zanimanja ističe se potreba za promoviranjem dobre prakse u školama i na fakultetima kako bi se mladi informirali o prednostima deficitarnih zanimanja, zatim organiziranje sajmova deficitarnih zanimanja te obvezne profesionalne orijentacije u srednjim školama, ali i potreba kvalitetnije organizacije i vrednovanja prakse koja bi trebala biti što sličnija radnom iskustvu te se vrednovati kao takva.

Na kraju je postavljeno pitanje jesu li se na konferencije odazvali predstavnici lokalne samouprave, na što smo dobili odgovor kako je najveći odaziv bio u Brodsko-posavskoj županiji, a najmanji u Ličko-senjskoj.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto promo svjetski savez mladih

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Bolja informiranost mladih