Bože Ujević

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Bože Ujević

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
02.2019

Bože Ujević

nova knjiga - Gradovi i općine Splitsko – dalmatinske županije
Bože UjevićGradovi i opcine splitsko dalmatinske zupanije
 

Nova knjiga Gradovi i općine Splitsko – dalmatinske županije autora Bože Ujevića, kao što i sam naziv knjige govori, obuhvaća  važne podatke o gradovima i općinama otočnog, obalnog i zagorskog dijela županije.

Pored osnovnih značajki navedenog prostora, geografskih obilježja i podataka o stanovništvu, možemo pronaći vrlo vrijedne informacije o prirodnim ljepotama, kulturnim dobrima, arheološkim ostatcima, sakralnim objektima i drugim značajkama vezanim za kulturnu baštinu.

Uz sve to knjiga donosi i priču o povijesnim zbivanjima na ovom području, od najranijih vremena do današnjeg dana. Tekst je popraćen mnoštvom fotografija. Cilj je približiti čitateljima područje Splitsko-dalmatinske županije u svim njezinim zemljopisnim, kulturološkim različitostima i povijesnim okolnostima.

Splitsko - dalmatinska županija do sada nije imala ovako kvalitetno napisano i ilustrirano štivo, što će zacijelo oduševiti čitatelje i one koji se podrobnije hoće informirati o jednoj od zasigurno najljepših županija u Hrvatskoj.

IZ PREDGOVORA MONOGRAFIJI

SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Raznolikost i ljepota Splitsko-dalmatinske županije, osobitosti njezine obale, Zagore i otoka, naročito se ističu u ovoj monografiji kroz iskazani stvaralački entuzijazam i utkanu ljubav prema svome kraju i profesiji u djelu autora, prof. Bože Ujevića.

Čitajući je, stvara mi se osjećaj ponosa na velebnu i slavnu prošlost koja se, kroz autorovu jednostavnost pisanja, svakome čini mirnom i dopadljivom, a znamo dobro koliko je bila burna i bremenita.

Ovo je prostor na kojemu su se kroz povijest izmjenjivale razne kulture naroda koje su, svaka na svoj način, ostavili trag u graditeljskoj baštini, a isto tako i prostor na kojemu se vodilo lokalne i svjetske ratove i, unatoč svemu tome, veliki dio spomeničke baštine uspio se očuvati. Razlog tome leži u činjenici što je ovdje zaživio suživot čovjeka i kamena te je čovjek, oblikujući kamen, ostavio višemilenijski pečat svoga načina života, vjere i kulture, što je vidljivo u gotovo svakom od opisanih naselja.

Opisujući gradove i općine Splitsko-dalmatinske županije, autor slikom i riječju ovjekovječuje svekoliko naslijeđeno bogatstvo na koje je, u trenutku stvaranja ove monografije, naišao dok krajolik prikazuje kroz sva četiri godišnja doba koja se na ovim prostorima intenzivno izmjenjuju i ukazuju u svojim čarobnim bojama, što u čitatelju budi želju za posjećivanjem ovoga kraja.

More, rijeke, jezera, planine, šume, otoci i još mnogo toga drugoga na ovome prostoru, zabilježenog u ovoj monografiji, dani su nam u božanskoj ljepoti, a naša obveza je da te ljepote predstavimo današnjim posjetiteljima te ih prenesemo i sutrašnjim stanovnicima kako bi omogućili održivost vrijednih ljudi Splitsko-dalmatinske županije.

Želim vam da uživate u ovoj monografiji, i ne samo u njoj, već da vas ona potakne da što prije dođete u našu županiju kako bi izravno osjetili i doživjeli sve ono što vam nudi: ljepotu prirode i plaža, gostoljubivost stanovnika, jedinstvenu gastronomsku ponudu, UNESCO-vu kulturnu baštinu, neotkriveni planinski raj s izvornim dalmatinskim naseljima, predivnim rijekama, jezerima i otocima te još puno toga što vam ostavljamo da sami otkrijete.

Bože Ujević rođen je 18. siječnja 1967. godine u Splitu. Diplomirao je povijest i geografiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stekao zvanje profesora povijesti i geografije koje je kasnije predavao u nekoliko splitskih osnovnih i srednjih škola. Trenutno radi na mjestu ravnatelja OŠ Kamen-Šine u Splitu. Oženjen, otac troje djece. Objavio je: Priča o Splitu (2001), Moj Split (2003), Sveti Duje (2006), Priča o caru Dioklecijanu (2006), Priča o Hajduku (2006),  Priča o dalmatinskom psu (2007), Obojimo Split (2007), Godine u Kadinoj Glavici i Parčiću (2016), Karinski slučaj (2017). Autor je priručnika za učenike 3. razreda osnovne škole Moj Split (2016), te suautor zavičajnog priručnika za učenike 3. razreda osnovne škole Splitsko-dalmatinska županija (2018).  Urednik je knjige Fra Vjekin vijek (2013). Autor je fotografija monografije Lokvičići (2013). Novinske je tekstove i fotografije objavljivao u više hrvatskih novina te internetskih portala.

Bibliteka  POSEBNA IZDANJA 20

Urednica: Silvana Dragun

NAKLADA BOŠKOVIĆ Za nakladnika: Zoran Bošković

Fotografije

Marko Kapetanović, Luka Kolovrat, Vinko Tarbušković, Bože Ujević

Korištene fotografije iz općinskih i arhiva TZ:

Grad Vrlika, Općina Pučišća, Općina Gradac, Općina Primorski Dolac, Općina Dicmo, Općina Cista Provo, Općina Lovreć, Općina Zmijavci, TZ Vis, TZ Komiža, TZ Sućuraj, TZ Jelsa, TZ Vrboska, TZ Selca, TZ Šolta, TZ Okrug, TZ Seget, TZ Sinj, TZ Trilj, TZ Vrgorac, TZ Pučišća

Lektorica: Amneris Ružić, Kristina Samardžić

Korektor: Mario Blagaić

Naslovnica: Silvana Dragun

Grafička priprema: Krešimir Rezo

Tisak: Krešendo, Osijek

ISBN 978-953-263-469-3

CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Sveučilišne knjižnice u Splitu pod brojem 170622005.

© Bože Ujević, Naklada Bošković

Nijedan se dio ove knjige ne smije, bilo kako, umnožavati ni preslikavati bez autorova i nakladnikova dopuštenja.

Tiskano u prosincu 2018.

knjigu možete pronaći na slijedećem linku:

http://www.samsky.hr/gradovi-i-opcine-splitsko-dalmatinske-zupanije-boze-ujevic

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Gradovi i opcine splitsko  dalmatinske zupanije
  • Zagreb Gradovi i opcine splitsko  dalmatinske zupanije  1
  • Zagreb Gradovi i opcine splitsko  dalmatinske zupanije 3
  • Zagreb Boze ujevic
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Bože Ujević