Vlasta Jarnjak

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
29

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Vlasta Jarnjak

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
16
 
01.2018

Vlasta Jarnjak

Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak, autorica Branka Hlevnjak, MUO, 18. 01. 2018., u 12 sati
Vlasta JarnjakVlastajarnjak 80-te
 

U hrvatskoj povijesti dizajna, vrlo malo znamo o dizajnerima obuće. Jedan od pionira ovog rijetkog posla bila je Vlasta Jarnjak (1940.) koju ponajprije poznajemo kao samostalnu umjetnicu, članicu Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (od 1965.) koja se istaknuto bavi oblikovanjem keramičkog nakita. Ova monografija otkriva je kao industrijskog dizajnera, kao kreatoricu ženske i dječje obuće u Tvornici obuće Astra  i  Tvornici dječje obuće Zagreb, gdje je radila od 1965. do kraja osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. U  trideset godina kreativnog rada na području cipela, njegovala je i publicirala ilustraciju cipela, koju je milanski časopis NOVUS prepoznao u startu, te ju odmah po diplomi Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu (1959./1960.) pozvao na šest mjeseci kao gosta-ilustratora. U Italiji je ostavila brojne ilustracije naše etno baštine i crteže-kreacije pin-up cipelica.

Preko čuvene škole ARSUTORIA u Milanu stekla je prva saznanja o dizajnu cipela i složenom procesu modeliranja. Ilustracijom cipela nastavila se baviti (od 1963.-1964.) kroz časopis Styl, Jugoslavenskog instituta za industriju obuće, gdje ilustrira naslovnice i objavljuje kreacije elegantnih ženskih cipela na visoku petu i prikladnih svečanih torbica. Nakon što se ukinuo Styl, uspostavila je (od 1972.) suradnju s Modnim žurnalom ženskih, muških i dječjih cipela  - Košuta, koji je imao sjedište u Rumi, pored Tvornice obuće „Fruška gora“. Kroz tri godine suradnje (1975.) postaje glavna i odgovorna urednica ovog časopisa. Također, od šezdesetih godina surađuje s  časopisom Koža i obuća koji joj objavljuju ilustracije ženskih cipela i dječjih čizmica, te članke-izvještaje sa svjetskih sajmova, preuzetih iz Astrinog Vjesnika. Uz oblikovanje keramičkog nakita, koji nije nikad zapustila, niti napustila, i pored ilustracija-kreacija svih vrsta modela ženske obuće, koje je vješto crtala, najprije u olovci, a potom tušem, a gdjekad temperama, Vlasta Jarnjak bila je vrlo aktivna u tvornici.

Odmah po dolasku u Astru (1965.) „nametnula“ se kao glavna animatorica razvojne službe, pokrenuvši zanimanje mjerodavnih kolega za posjet međunarodnim sajmovima u Bologni, Parizu, Milanu, Düsseldorfu i drugdje, što je znatno promijenilo njihov odnos prema oblikovanju cipela. Pored toga predano se posvećivala nastupima tvornice na domaćim sajmovima kože i obuće, unoseći u postavu štanda inovacije i sklad, držeći predavanja i prezentacije. Od goleme količine kreacija Vlaste Jarnjak dio se proizvodio, no većina njezinih originalnih dizajnerskih rješenja izrađena je u Astri u malim serijama, samo kao ogledni prototip za revije i sajmove, te stručne kongrese poslovođa. Godine 1970. sudjeluje s našom „ambasadoricom mode“ Žuži Jelinek na modnoj reviji održanoj na terasi Oleander Hotela Esplanade u Zagrebu. Aktivna u UKIM-u, Udruženju kreatora i modelara kožne konfekcije i galanterije SFRJ, odlazi na međunarodne kongrese, seminare i skupove Modeurope, krovne udruge kožara i obućara.

Položivši tečaj modelarstva kod Miroslava Vaha, oca našeg modelarstva obuće, stekla je pravo da sama vodi slične tečajeve za modelare u Astri. Na Međunarodnom tjednu kože i obuće u Zagrebu osvajala je svojim kreacijama za Tvornicu obuće Franjo Gorjup, odnosno za Astru, nagrade u nekoliko navrata, a Vrhunsko priznanje ZLATNU CIPELU dobila je na 26. Međunarodnom tjednu kože i obuće u Zagrebu 1977. Na beogradskom sajmu Svet mode 1976. osvaja posebnu diplomu poimence kao dizajnerica, jednako kao i Priznanje mladih potrošača, da bi 1977. osvojila  Zlatnu košutu za kolekciju i Zlatni prsten za pojedinačni model.

Krajem sedamdesetih (1978.) prelazi u Tvornicu dječje obuće Zagreb, koja je upravo plasirala svoj inovativni program Mungosica, dječjih sportskih cipela. Vlasta Jarnjak razvija program cipelica za bebe i osvaja nagradu Zlatno lane na beogradskom sajmu. Tijekom svog kreativnog rada Udruženje kreatora i modelara kožne konfekcije i galanterije SFRJ, skraćeno UKIM, dodijelilo joj je u dva navrata (1982. i 1988.) Pohvalu i Priznanje za puni doprinos radu udruženja. U travnju 1990. odlazi u samostalne umjetnike i posvećuje se svojoj paralelnoj ljubavi – keramici.

Mr.sc. Branka Hlevnjak, prof. povijesti umjetnosti, predgovore, likovne kritike i znanstvene članke objavljuje od 1978., na televiziji, radiju, u novinama i časopisima. Od 1990. samostalni je likovni kritičar i znanstveni istraživač. Autorica je niza monografija na temu fotografije, dizajna, primijenjene umjetnosti, karikature i umjetnosti. Autorica je niza problemskih izložbi i retrospektiva. Odlikovana je 1999. Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnica ULUPUH-ove nagrade za zasluge u promicanju primijenjene umjetnosti i dizajna, te Godišnje nagrade ULUPUH-a za publikaciju Drago Turina - scenograf (2014.) itd. Članica je ULUPUH-a, HDPU-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

ŽIVOTOPIS

1940. Vlasta Sabljak, udana Jarnjak, rođena je 25. veljače 1940., igrom slučaja u Skopju, u umjetničkoj obitelji od oca Vjekoslava i majke Katarine rođene Mlcoch sa stalnim boravkom u Zagrebu.
1955.-1959. Upisuje Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu gdje diplomira keramiku kod profesorica Stelle Skopal i Blanke Dužanec.
1959/1960. Boravi u Milanu šest mjeseci, kao gost ilustrator u časopisu NOVUS ilustrirajući na temu naše etno baštine i crtajući pin-up cipele. Posjetila je ARSUTORIA, čuvenu dizajnersko-modelarsku školu za obuću i stekla prva saznanja o modeliranju/dizajniranju cipela.
1960. Udaje se za kolegu keramičara Željka Jarnjaka.

1963.-1964. Radi kao modni ilustrator u Jugoslavenskom institutu kože i obuće (od 1. lipnja 1963. do 31. srpnja 1964.). Crta naslovnice časopisa Styl i kreacije ženskih cipela i torbica.
1965.-1970.  Zapošljava se kao kreatorica cipela u tvornici obuće Franjo Gorjup. (17. veljače 1965.- 4. lipnja 1972.). Putuje na Sajam kože i obuće u Bolognu i Pariz. Na 26. Međunarodnom tjednu kože i obuće na Zagrebačkom velesajmu sa svojom kreacijom cipela osvaja Priznanje Grada Zagreba. Postaje članicom ULUPUH-a (1965.). Putuje na europske sajmove kože i obuće.

1970. Sudjeluje s kreacijama na modnoj reviji Žuži Jelinek na terasi Oleander Hotela Esplanade u Zagrebu.
1972. Započinje suradnju s Udruženjem modelara i kreatora obuće SFRJ na opremi časopisa Košuta. Dizajnira naslovnice i crta vlastite modne kreacije ženskih cipela. Usputno se bavi kreiranjem unikatnog keramičkog nakita.
1973.-1978. Zaposlena u Tvornici obuće Astra, preregistriranoj, bivšoj, tvornici Franjo Gorjup (16.siječnja 1973.-18.listopada 1978.) Odlazi na međunarodne kongrese Modeurop-a. Polaže tečaj modelarstva kod vrsnog učitelja Miroslava Vaha i samostalno vodi tečajeve za  modelare.

1975. Postaje glavna i odgovorna urednica časopisa Košuta.
1976. Na begradskom sajmu drži predavanja o modi u svijetu i dobiva Posebnu poimeničnu Diplomu za žensku polucipelicu (art.3-4628) i Priznanje Mladih potrošača  za žensku cipelu (art.3-4622) s Milicom Strahovnik.
1977. Osvaja na 26. Međunarodnom tjednu kože i obuće u Zagrebu za Astru, Zlatnu cipelu Zagreba i na beogradskom sajmu kože i obuće Zlatnu košutu i pripadajući Zlatni prsten za Astru. Drži predavanja o modi u svijetu. Udruženje modelara i kreatora obuće SFRJ mijenja ime (preregistriralo se) u Udruženje kreatora i modelara kožne konfekcije i galanterije SFRJ, skraćeno UKIM, čijem je časopisu Košuta Vlasta Jarnjak i dalje glavna i odgovorna urednica.

1978.-1979. Zapošljava se u Tvornici dječje obuće Zagreb (19. listopada 1978. - 2. travnja 1990.). Putuje na sajmove Modeurope.
1982.-1988. UKIM, povodom svoje 20.obljetnice, dodjeljuje Vlasti Jarnjak Priznanje za puni doprinos u radu udruženja. Na sajmu kože i obuće u Beogradu osvaja nagradu za dječju cipelicu - prsten Zlatno lane.
1988. UKIM dodjeljuje Vlasti Jarnjak Zahvalnicu za puni doprinos radu UKIM-a.
1990. Postaje samostalna umjetnica i posvećuje se keramici.

Na promociji će govoriti, uz autoricu knjige Branku Hlevnjak, recenzentica Andrea Klobučar, viša kustosica, voditeljica Zbirke mode i modnog pribora Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb te dr. art. Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a. Promotivnom timu nazočit će i urednica knjige Anastazija Debelli, dizajnerica knjige Lidija Novosel te gospođa Vlasta Jarnjak.

Knjiga je ostvarena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Izdavač: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Autorica: Branka Hlevnjak

Urednica: Anastazija Debelli

Recenzentica: Andrea Klobučar

Grafičko oblikovanje i prijelom: Lidija Novosel

Prijevod sažetka na engleski: Dunja Nekić

Tisak: Kerschoffset, Zagreb, prosinac 2017.

122 strane, meki uvez

ISBN: 978-953-327-135-4

Cijena: 150,00 kn

Na promociji će se knjiga prodavati uz popust od 20%, za 120,00 kn.

Promocija knjige:

Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak

Prilozi povijesti hrvatskog dizajna 1965. – 1989.

autorice Branke Hlevnjak, u izdanju ULUPUH-a

Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb

 

Četvrtak, 18. siječnja 2018., s početkom u 12 sati

Administrator: zoo_visitor_guestmojzagreb.info
 • Zagreb Oglas tvorniceastra1972
 • Zagreb Vlasta jarnjak styl 1964
 • Zagreb Vlasta jarnjak styl 1964a
 • Zagreb Vlastajarnjak 80-te
 • Zagreb Vlastajarnjak 2016
 • Zagreb Vjarnjak kosuta ilustracije70-tih
 • Zagreb Vlastajarnjak kosuta1977
 • Zagreb Vlastajarnjak-1965
 • Zagreb Vlastajarnjak-1965 u parizu
 • Zagreb Vlastajarnjak-1965 u parizu a
 • Zagreb Vlstajarnjak salonka astra 1970-te
 • Zagreb Vlastajarnjak-1965-plakatastre
 • Zagreb Vlasta jarnjak

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Vlasta Jarnjak