ČAK 59 MLADIH OSOBA

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Tra
2020
06

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › ČAK 59 MLADIH OSOBA

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
11.2019

ČAK 59 MLADIH OSOBA

U HRVATSKOJ PROŠLE JE GODINE POČINILO SUICID
ČAK 59 MLADIH OSOBAPogled u sebe 1
 

PROJEKT “POGLED U SEBE” POMAŽE MLADIMA U HRVATSKOJ

Čak 679 suicida počinjeno je u prošloj godini u Hrvatskoj. Od toga 59 je mladih osoba u dobi od 15. do 29. godine. Alarmantni su ovo podaci koji govore da se sve više mladih osoba osjeća ugroženo, te da je čak svakome petom adolescentu narušeno mentalno zdravlje. Na svakih 40 sekundi jedna osoba u svijetu izvrši samoubojstvo.

Iako se danas sve više govori o nužnosti brige za mentalno zdravlje, statistički podaci, kao i svakodnevno iskustvo, upozoravaju da nismo ni blizu rješenju ovog velikog problema.

No, zahvaljujući ciljanim ulaganjima u preventivne programe te usmjerenim znanstveno stručnim edukacijama poput nadolazećeg 4. simpozija na temu “Mladi i mentalno zdravlje: Slušam te”, koji nas 22. i 23. studenog od 10 sati očekuje u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u Zagrebu, podiže se svijest o važnosti ovog javnozdravstvenog problema. Ovakvim se projektima smanjuje stigma prema mentalnim poremećajima. Simpozij posvećen mentalnom zdravlju mladih ove godine poseban naglasak stavlja na stres i sagorijevanje.

Simpozij se održava kao jedan od ishoda javnozdravstveno-edukativnog projekta „Pogled u sebe’’ koji je pokrenut s ciljem promicanja mentalnog zdravlja, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje, a provodi se već duži niz godina te je za svoj rad osvojio brojna postignuća i priznanja od strane akademske i stručne zajednice.  Projektom je do sada obuhvaćeno 182 stručno educiranih studenata – edukatora koji putem stručno kreiranih radionica educiraju učenike srednjih škola. Educirano je više od 2200 učenika, a projekt je nagrađen s dvije Rektorove nagrade za društveno koristan rad u 2017. i 2018. godini.

Stres je u određenim količinama potreban tijekom našeg života. No, koje su to količine i kako se nositi sa situacijama kad ga je previše pokušat ćemo saznati svi zajedno kroz ovogodišnji simpozij koji će obuhvatiti ovu temu kroz različite poglede i područja kao i pružiti konkretne savjete te korake na koji način osnažiti obitelji te pomoći sebi i drugima u životu sa stresom! – ističe prof. log. Mirela Šentija – Knežević, zamjenica pročelinka Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Predsjednica Organizacijskog odbora Simpozija.

Simpozij će okupiti mnoge liječnike, psihologe te brojne znanstvenike i stručnjake koji će obuhvatiti važne teme te dati prikaz i rezultate poduzetih mjera i intervencija u području zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih na nacionalnoj i lokalnoj razini. Sudionici će tako imati priliku slušati brojna zanimljiva i značajna predavanja.

“Poremećaji mentalnog zdravlja predstavljaju veliki javnozdravstveni problem, kako na globalnoj razini, tako i u Republici Hrvatskoj. U posljednjih nekoliko godina značajno ulažemo u projekte zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih, osnaživanja stručnjaka i podizanja svijesti u javnosti o ovome velikome javnozdravstvenom problemu. U gradu Zagrebu razvili smo niz usmjerenih preventivnih programa za djecu i stručnjake, međutim svakako smatramo važnim i osnaživanje obitelji, koja je danas posebno izložena brojnim rizičnim socijalnim čimbenicima, jer pozitivan razvoj djece ovisi i o okruženju koje stvar obitelj. Nalazi istraživačkih radova, koji će biti prezentirani u okviru 4. Simpozija pružaju mogućnost uvida u važnost prevencije, kao i važnost primjene multidisciplinarnog pristupa u radu s osjetljivom populacijom” – zaključio je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, predsjednik znanstvenog odbora simpozija.

Stručni Simpozij se održava u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Doma zdravlja Zagreb – Zapad i Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska – CroMSIC, a u suorganizaciji sa Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Pogled u sebe 1
  • Zagreb Pogled u sebe 2
  • Zagreb Sudionici

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › ČAK 59 MLADIH OSOBA