ČANSONFEST – KASTAV 2020.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:34
Ruj
2020
18

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Oglasi-natjecaji › ČANSONFEST – KASTAV 2020.

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
02.2020

ČANSONFEST – KASTAV 2020.

NATJEČAJ ZA NOVE SKLADBE "16. ČANSONFESTA - KASTAV 2020." OTVOREN DO 30.04.2020.
ČANSONFEST – KASTAV 2020.16. cansonfest - kastav 2020.
 

NATJEČAJ ZA NOVE SKLADBE

16. ČANSONFEST - KASTAV 2020.
 
UDRUGA KANAT - KASTAV

RASPISUJE
 
NATJEČAJ

 za skladbe koje će biti izvedene na

 16. Festivalu čakavske šansone ČANSONFEST – KASTAV 2020.
 
Uvjeti Natječaja:
 
1. Skladbe upućene na Natječaj moraju biti pisane u duhu i u obliku karakterističnom za šansonu: strofna ili prokomponirana pjesma slobodnog glazbenog oblika uz korištenje sredstava i postupaka karakterističnih za glazbeni stil šansone, pri čemu je glazba u službi stihova.

2. Stihovi moraju biti pisani na čakavskom dijalektu Sjeverno-jadranskog primorja ili Istre.

3. Autor glazbe dužan je voditi računa o kvaliteti stihova te da njihovo uglazbljivanje, kao i izvođenje bude u skladu s ispravnim izgovorom i akcentima navedenih dijalekata, budući da se glazba i stihovi šansone ocjenjuju kao jedinstveno djelo.

4. Autor je dužan dostaviti Organizatoru:
 
a) naziv skladbe
b) ime i prezime autora glazbe i stihova s točnim adresama
c) primjerak stihova skladbe
d) primjerak notnog zapisa melodijske linije za glas s naznačenim harmonijama i upisanim stihovima
e) ogledni radni snimak skladbe u elektronskom obliku ili na CD-u po mogućnosti u obliku kakvom se zamišlja za izvođenje
 
5. Izborna komisija će od svih skladbi pristiglih na Natječaj odabrati ukupno najviše 16 njih koje će biti izvedene u Večeri novih skladbi 16. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2020., a obavijest o uvrštenju skladbi u program Festivala bit će objavljena natjecateljima najkasnije do 15. lipnja 2020. godine.

6. Udruga Kanat – Kastav kao organizator 16. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2020. dodijelit će četiri novčane nagrade za najbolje skladbe i to u kategorijama: Nagrada za najbolji tekst – 2.000 kn, Nagrada za najbolju skladbu, ČAnsonu – 2.000 kn, Nagrada za najbolju interpretaciju – 2.000 kn i Nagrada publike – 2.000 kn

7. Natječaj je otvoren do 30. travnja 2020. godine, a radovi se dostavljaju  preporučenom pošiljkom na adresu: Udruga Kanat – Kastav, Školska 8, 51215 Kastav s naznakom: 16. Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2020. ili elektronskom poštom na e-mail adresu info@cansonfest.com .

8. Autori jamče originalnost prijavljenih djela te da ista nisu ranije izvedena ni objavljena. U slučaju sudskog spora po ovom pitanju svu odgovornost snosi autor. Autori nemaju pravo naknadnog povlačenja prijavljenih skladbi, kao ni javnog izvođenja prije održavanja Festivala.

9. Autori odabranih skladbi dužni su prihvatiti sugestije u glazbi i stihovima, ako Organizator to bude zahtijevao iz umjetničkih i programskih razloga.

10. Autori odabranih skladbi obvezuju se u roku od 20 dana od dana objavljivanja rezultata Natječaja potpisati s Organizatorom  nakladnički  ugovor. U slučaju da autor u navedenom roku ne vrati predmetni ugovor potpisan ili ga vrati nepotpisanog slijedi diskvalifikacija skladbe.

11. Slanjem radova na Natječaj autori prihvaćaju sve natječajne uvjete i prenose pravo na Organizatora da odabrane skladbe objavi, tiska u notnom izdanju, prvi put javno izvede, snimi na nosačima zvuka i slike, prenosi putem radija i televizije te da ta prava prenese na treća lica. Sva ostala prava autor pridržava za sebe.

12. Večer novih skladbi 16. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2020. održat će se na Crekvini u Kastvu, 28. kolovoza 2020. godine na zatvaranju 29. Kastafskega kulturnega leta.
 
Informacije na 

FESTIVAL ČAKAVSKE ŠANSONE, ČANSONFEST – KASTAV

Značajna uloga Kastva u kulturnom životu našeg kraja kroz povijest pa sve do naših dana nesumnjivo je pokrenula nastajanje niza vrijednih manifestacija kojima je cilj bio doprinos jačanju identiteta našega grada. Vrlo često ćemo tako čuti kako je Kastav bio i ostao zasigurno jednim od najvećih središta čakavske kulture. Prisjetimo se samo velikana čakavske poezije poput Vladimira Nazora, Draga Gervaisa, Ljube Pavešića, koji su djelovali u našem gradu i u našem širem zavičaju ili pak skladatelja Ivana Matetića – Ronjgova, Matka Brajše-Rašana, Lea Ivančića i dugih.

Na njihovom tragu djeluju i danas brojni tekstopisci i vrsni glazbenici uobličujući svoj izraz u moderne forme, a vrlo često i u glazbeni oblik što ga nazivamo šansona. Sigurno je kako i oni zaslužuju pozornicu koja bi promicala tu jedinstvenost čakavskog pjesništva pretočenog u glazbu. Zbog toga je 2005. godine pokrenut Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav. Posebnost večeri šansone u Kastvu ogleda se prije svega u izvođenju skladbi pisanih na čakavske tekstove sjevernojadranske i istarske čakavštine.

Bogato čakavsko pjesničko i glazbeno nasljeđe ovih prostora zasigurno zaslužuje manifestaciju koja će stati uz bok sličnim festivalima šansone u našoj zemlji, kao što su večeri šansona u Zagrebu, Šibeniku, Krapini.

Budući su na našim prostorima već odavno poznate brojne melodije inspirirane čakavštinom, 1. ČAnsonfest imao je retrospektivni karakter na kojem su nastupili renomirani izvođači čakavske šansone. Istovremeno je želja Festivala bila potaknuti i promicati čakavsko pjesništvo i glazbeno stvaranje na njegovim temeljima, što je osnovni preduvjet kvalitetne šansone. Time je ČAnsonfest imao postati festivalom koji će motivirati stvaranje novih skladbi, čakavskih šansona popularno nazvanih ČAnsonom. Iako tek s deset novih skladbi, već je u svom drugom izdanju ČAnsonfest poprimio produkcijski karakter.

Nove ČAnsone su tada izvedene u kombinaciji sa starim, već dobro poznatim šansonama. Od svog trećeg izdanja, ČAnsonfest postaje festivalom novih skladbi, a u proteklih jedanaest godina izvedeno ih je ukupno 162. I dok su prva dva imala revijalno – retrospektivni karakter, sva ostala izdanja Festivala imala su natjecateljski karakter, dodjeljujući četiri novčane nagrade i to: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu – u cjelini, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike. Time je ujedno i postignuta početna zamisao poticanja kreativnog glazbenog stvaranja novih skladbi – šansona – na temeljima sjevernojadranske i istarske čakavštine.

ČAnsonfest se od svog samog početka redovito održava pred prepunim i oduševljenim gledalištem na zatvaranju Kastafskega kulturnega leta. Budući se radi o vrlo specifičnom programu usmjerenog na očuvanje čakavskog izraza, on će i u buduće biti program zatvaranja manifestacije poznatog ljetnog festivala kulture u metropoli čakavštine.

Svojevrsno priznanje Festivalu dala je i Hrvatska radiotelevizija koja ga je, bilo putem izravnog ili odgođenog televizijskog prijenosa, od 2007. godine uvrstila u svoj redoviti program. Time je ČAnsonfest izašao iz lokalnih okvira, određenih područjem na kojima se govori sjevernojadranskom čakavštinom.

Organizaciju Festivala čakavske šansone, ČAnsonfest – Kastav vodi Udruga Kanat – Kastav u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto, a pod idejnim i umjetničkim vodstvom Sanjina Mandičića i Saše Matovine.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 16. cansonfest - kastav 2020.

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Oglasi-natjecaji › ČANSONFEST – KASTAV 2020.