Carigradska pisma

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Carigradska pisma

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
12.2018

Carigradska pisma

Antuna Vrančića - u ponedjeljak 10. prosinca u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, održat će se promocija knjige
Carigradska pismaCarigradska pisma antuna vrancica
 

Predstavljanje knjige

 Carigradska pisma Antuna Vrančića

Hrvatski i engleski prijevod odabranih latinskih pisama

Uredili Zrinka Blažević i Anđelko Vlašić

Istanbul, 2018. 

Ovaj knjižni projekt nastao je na poticaj gospodina Oğuza Aydemira, turskog poduzetnika i filantropa i zaljubljenika u hrvatsku znanstvenu i kulturnu baštinu. Ponukan spoznajom da je prošlo 450 godina od nastanka carigradskih pisama Antuna Vrančića i da ona dosad nisu bila prevedena na hrvatski ili engleski jezik, g. Aydemir je inicirao i financijski podupro pripremu i objavljivanje ovoga izdanja koje pruža izvrstan uvid u prirodu habsburško-osmanskih diplomatskih, političkih i kulturnih odnosa. Ovo doista monumentalno izdanje sadržava paralelni hrvatski i engleski prijevod triju latinskih diplomatskih izvješća koje je Vrančić slao habsburškim carevima Ferdinandu I. i Maksimilijanu II. te jednog pisma upućenog zagrebačkom biskupu Pavlu Gregorijancu.

U prvome izvješću iz kolovoza 1553. godine, Vrančić i njegov suradnik Franjo Zay izvješćuju cara Ferdinanda o tijeku pregovora sa sultanom Sulejmanom Veličanstvenim i njegovim vezirom Rustem-pašom u vezi uvjeta sklapanja mirovnog sporazuma između Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva. Pismo datirano 31. listopadom 1554. godine Vrančić pak upućuje zagrebačkome biskupu Pavlu Gregorijancu. Na temelju vlastita iskustva višegodišnjeg boravka u Carigradu, Vrančić u tom pismu pitoreskno oslikava javne ulične proslave kojima Osmanlije obilježavaju pobjede svojih sulatana.

U drugome izvješću iz mjeseca kolovoza 1557. godine habsburški diplomatski predstavnici podrobno informiraju cara Ferdinanda o teškoćama pri sklapanju mirovnog ugovora sa sultanom Sulejmanom Veličanstvenim jer je osmanski vladar novi mirovni sporazum uvjetovao rušenjem habsburške utvrde Siget. 

Treće i četvrto izvješće odnose se na aktivnosti habsburških poslanika tijekom drugog poslanstva u Carigradu između 1567. i 1568. godine, a upućena su Ferdinandovu nasljedniku, caru Maksimilijanu II. Povod je i ovoga puta bio sklapanje mirovnog sporazuma i to sa Sulejmanovim nasljednikom Selimom II. Glavni pregovarač s osmanske strane bio je Mehmed-paša Sokolović kojemu su, kako svjedoči priloženi popis troškova, habsburški poslanici donijeli i vrlo vrijedne darove.

Osim prijevoda Vrančićevih latinskih pisama koja je odabrala i prevela Zrinka Blažević, ovo izdanje sadrži i vrlo informativnu uvodnu studiju o Vrančićevu životu i djelovanju iz pera Anđelka Vlašića, koji je čitavo djelo ujedno i preveo na engleski jezik.  Knjiga je objavljena pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 10. prosinca 2018. godine, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, s početkom u 12 sati.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Carigradska pisma antuna vrancica
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Carigradska pisma