Caritasov posjet bolesnika

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ožu
2020
31

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Caritasov posjet bolesnika

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
02.2020

Caritasov posjet bolesnika

povodom 28. Svjetskog dana bolesnika
Caritasov posjet bolesnikaFoto zagrebacki caritas
 

"NE TREBAJU NIŠTA RADITI, NEKA SAMO NETKO DOĐE – DA BAREM NEKOGA VIDIM!"

Caritasov posjet bolesnika povodom 28. Svjetskog dana bolesnika - Petodnevnom akcijom koju zagrebački Caritas ove godine provodi u povodu Svjetskoga dana bolesnika obuhvaćeno je sto osoba, među kojima su i onkološki bolesnici te korisnice jednog projekta Grada Zagreba u kojemu Caritas sudjeluje kao partner

Zagrebački Caritas 11. veljače redovito obilježava Svjetski dan bolesnika, kojega je sv. papa Ivan Pavao II. utemeljio 1992. godine. Ove godne akcija se provodi od 10. do 14. veljače a njom su obuhvaćeni korisnici Caritasove Usluge »Pomoć u kući«, korisnici iz evidencije caritasove Socijalne službe (uglavnom onkološki bolesnici ili teže bolesne osobe) te korisnici Projekta »SUZI« čiji je nositelj Grad Zagreb.

U okviru ove akcije korisnike Caritasa posjećivale su djelatnice Usluge »Pomoć u kući«, djelatnice Projekta »Suzi«, djelatnice Socijalne službe i sudenti-volonteri, darujući im tom prilikom poklon-vrećice s prehrambenim i higijenskim potrepštinama.

POSJET KORISNICAMA USLUGE »POMOĆ U KUĆI«

Umirovljenica gospođa Nada (83), bivša nastavnica (na fotografiji dolje), živi na zagrebačkoj Knežiji, a zaposlenica iz Pomoći u kući dolazi joj u ispomoć nekoliko puta mjesečno po dva sata. »To meni puno znači jer sve što mi je teško napraviti ona mi napravi. Na primjer danas mi je pomogla presvući krevet, usisala je i očistila kupaonicu«, kaže gospođa Nada, koja je jako zadovoljna pomoći koju joj Caritasova zaposlenica Tatjana pruža već oko godinu dana. Caritasovu uslugu »Pomoć u kući« i upravo tu zaposlenicu - vrijednu, brzu i uvijek raspoloženu - preporučila joj je prijateljica Vera koja živi u istoj zgradi, nekoliko katova niže.



Vedra i nasmijana gospođa Vera (93) živi sama (na fotografiji u zaglavlju). Prije osam godina dobila je umjetni kuk, a inkontinentna je već nekoliko godina, što je posljedica jedne operacije. Za Caritasovu uslugu također je doznala preko jedne njoj poznate osobe. Ona je, kako kaže, »više nego zadovoljna«. Ne štedi hvale o zaposlenici Tatjani koja joj dolazi u pomoć jednom tjedno, što joj je sasvim dovoljno. »Ona vam je i spretna i brza. Da ste je ne znam gdje tražili, bolju ne biste našli. To je tako jedna divna osoba, obiteljski čovjek ... Ona je čovjek u pravom smislu riječi! Ja to moram naglasiti. I mi smo se tako sprijateljili da mi je ona kao rođakinja kad dođe. Ja se tako ugodno osjećam«, opisuje svoje pozitivno iskustvo s Caritasovom uslugom gospođa Vera.

POSJET KORISNICI PROJEKTA »SUZI«

Povodom Svjetskog dana bolesnika Caritasovi zaposlenici posjetili su i gospođu Zdenku (77) u Gajnicama, koja pomoć prima kroz Projekt »SUZI«, čime je prezadovoljna. Za projekt je saznala preko nadležnog CZSS i gospodina Poljaka, na čemu mu je jako zahvalna jer ona nema više novaca za plaćanje pomoći u kući za koju se sada traži 30 do 40 kuna po satu. »Svaka čast i gospodinu Poljaku i gđi Marini kako sam brzo dobila ovu pomoć! Svaka čast onome tko je ovo smislio«, sa zahvalnošću priznaje gospođa Zdenka, koja je radi zdravstvenih problema prošla nekoliko zagrebačkih bolnica a sada je na Merkuru. Nakon nekoliko prvih posjeta zaposlenice Projekta, gđa Zdenka planira i kraći izlazak izvan kuće uz pomoć zaposlenice Projekta jer iz svojeg dvorišta nije izašla već četiri mjeseca. Nije to rijedak slučaj. »Neki nisu izlazili iz stana/kuće po tri do četiri godine«, napominje kontrolor projekta Marina Bogić: »Jedna nemoćna osoba, koja doslovno živi u fotelji zbog svoga teškog zdravstvenog stanja, rekla je zaposlenici koja joj je došla pružiti pomoć u kući da joj ne mora ništa čistiti. Neka samo dođe da nekoga vidi, da može s nekim porazgovarati i da joj prvo nahrani mačke, jer su joj one jedino društvo kroz svaki dan.«

Inače Projektom »SUZI« u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije obuhvaćeno je 45 korisnika, koji žive u zapadnom dijelu Grada Zagreba, a kroz njega je trenutno zaposleno 9 žena. Zaposlenice imaju po pet korisnika, koje posjećuju po dogovoru i po potrebi korisnika, jednom do triput tjedno.

VOLONTIRANJE STUDENATA IZ »KUĆE ZA MLADE«

U ovogodišnju akciju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije provedenu povodom Svjetskog dana bolesnika, volonterski se uključilo desetero (10) mladih iz njegove Kuće za mlade »Da život imaju!«. Jedna od volontera bila je i Antonija (25), studentica filozofije i religijskih znanosti, koja je po završetku nekoliko posjeta korisnicima izjavila: »Za obilazak Caritasovih korisnika motivirala me je potreba da učinim dobro djelo, pogotovo prema starijima i bolesnima koji nisu u mogućnosti raditi svakodnevne poslove te je zato tu Caritas a i mi mladi da im pognemo i olakšamo. Ovo je za mene jedno jako lijepo iskustvo i preporučila bih svakome tko je u mogućnosti i ima volje i vremena da pripomogne.«

izvor i foto: http://www.czn.hr/

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto zagrebacki caritas

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Caritasov posjet bolesnika