Caritasova »socijalna samoposluga«

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Stu
2019
20

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Caritasova »socijalna samoposluga«

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
12.2015

Caritasova »socijalna samoposluga«

Od 1. siječnja do 31. listopada 2015. godine Caritas je preko projekta »Socijalna košarica – podjela pomoći u naravi (socijalna samoposluga)« podijelio 3 959 paketa prehrambenih i drugih proizvoda, oko 30 tona kruha i peciva, 12 tona jabuka i 3,5 tone mandarina ukupne vrijednosti više od 2 milijuna kuna
Caritasova »socijalna samoposluga«Caritas-samoposluga
 

Caritas Zagrebačke nadbiskupije među ključnim zadaćama i aktivnostima ima prikupljanje i podjelu humanitarne pomoći građanima koji zbog trenutne životne situacije ili trajnih teškoća u podmirivanju i zadovoljavanju temeljnih životnih potreba nisu u stanju samostalno osigurati život dostojan ljudske osobe. Takvom situacijom u društvu posebno su pogođene brojne obitelji, starije, bolesne i nemoćne osobe te nezaposleni. U evidenciji korisnika Caritasa koji primaju materijalnu pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama preko projekta »Socijalna košarica – podjela pomoći u naravi (socijalna samoposluga)« evidentirano je 1.367 obitelji slabijeg materijalnog stanja. Obitelji dolaze po paket svaka dva mjeseca dok se kruh i pecivo dijele svakog radnog dana. Kriteriji za ostvarivanje ovog oblika pomoći su:

  • preporuka nadležnog Centra za socijalnu skrb, župnog ureda ili sličnih institucija

  • dokaz da obitelj/samac nije korisnik obiteljskih paketa i pučke kuhinje Grada Zagreba ili drugih pružatelja istih ili sličnih usluga

  • dohodovni cenzus: 1.700,00 kn po članu obitelji, odnosno 2.000,00 kn za samca

Kriteriji se utvrđuju u osobnom razgovoru s korisnikom, uvidom u potrebnu dokumentaciju, te po potrebi izvidom na terenu.

Cilj projekta je osigurati minimalne egzistencijalne uvjete za socijalno ugrožene obitelji i samce s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-Zagorske županije pružanjem materijalne pomoći u prehrambenim i drugim proizvodima.

Ove godine projekt je po prvi puta sufinanciralo Ministarstvo socijalne politike i mladih iznosom od 200.000 kn u sklopu natječaja za prijavu projekata usmjerenih borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti a osim navedenog ministarstva projekt sufinancira i Grad Zagreb iznosom od 30.000,00 kuna. Međutim, glavninu prehrambenih i higijenskih proizvoda koji se dijele putem ovog projekta Caritas osigurava donacijama pravnih i fizičkih osoba od kojih posebno ističemo Lidl, Spar, Dukat i Viveru.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada 2015. godine Caritas je preko ovog projekta podijelio 3 959 paketa prehrambenih i drugih proizvoda, oko 30 tona kruha i peciva, 12 tona jabuka i 3,5 tone mandarina ukupne vrijednosti više od 2 milijuna kuna.

Budući da prehrambenih namirnica nikada nema dovoljno, te da je u međuvremenu na snagu stupio Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje (N.N. br. 30/15) prema kojem su donatori oslobođeni plaćanja PDV-a na donacije hrane (kojoj je rok valjanosti ispod 90 dana, koja nije prikladna za prodaju zbog nedostataka u kvaliteti, pakiranju, označivanju, masi ili drugih sličnih razloga te koja je proizvedena/pripremljena u objektima javne prehrane i gastro odjelima u trgovinama a nije poslužena korisnicima), Caritas poziva sve potencijalne donatore da iskoriste ovu zakonsku mogućnost kako bi se što manje hrane bacalo a što više iskoristilo za potrebe osoba i obitelji slabijeg materijalnog stanja.

izvor: www.czn.hr.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Caritas-samoposluga
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Caritasova »socijalna samoposluga«