Časopis Oris

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Časopis Oris

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
11
 
07.2020

Časopis Oris

časopis za arhitekturu i kulturu življenja - NOVI LJETNI BROJ
Časopis OrisOris 123
 

U novom, ljetnom broju Orisa, uz nekoliko projekata kuća za odmor na hrvatskoj obali, donosimo i:

esej o arhitekturi u doba pandemije teoretičara Fabrizija Gallantija
razgovor s jednim od protagonista katalonske arhitektonske scene Jordijem Badijom
projekt 4 kuće za 4 brata Ive Letilović i Igora Pedišića, nagrađen nagradom Drago Galić za 2019. godinu
interijerski projekt Galerije malog formata u Bolu na Braču arhitektonskog studija PIN, nominiran za nagradu Bernardo Bernardi 2019.
Kuću Huayoccari peruanskih arhitekata Barclay & Crousse, predavača na Danima Orisa 2020.
recentno ostvarenje Smiljana Radića, Kuću Prizma
intervju sa splitskim dvojcem koji djeluje u području spekulativnog dizajna, Ivicom Mitrovićem i Olegom Šuranom
esej Irene Borić o umjetničkom radu Sunny Side Lane Stojićević  

Sve teme novog broja možete vidjeti

 ovdje.

Oris - časopis za arhitekturu i kulturu življenja djeluje od 1998. godine, u dvomjesečnom ritmu i dvojezičnom (hrvatsko - engleskom) izdanju. Naklada je 7000 primjeraka, a časopis se obraća stručnoj javnosti (arhitektima, urbanistima, dizajnerima), ali i široj publici zainteresiranoj za arhitekturu, dizajn, fotografiju, teatar, vizualne umjetnosti i teoriju. Od 2012. godine časopis je dostupan i u elektroničkom izdanju.

Uređivačka koncepcija časopisa bazira se na promociji i vrednovanju arhitekture koja predstavlja kulturni i društveni doprinos, a časopis je od svojih početaka bio usmjeren prema autorskoj arhitekturi i visokovrijednim radovima sa određenim naglaskom na srednjoeuropskom kontekstu. Kontinuirano se nastoji održati uravnotežen omjer prikaza regionalnih i internacionalnih radova kako bi se istražilo odnose i veze između lokalnih i inozemnih praksi, bilo da je riječ o globalnim, internacionalnim tendencijama ili drugim regionalnim scenama.

Oris od svojih početaka zadržava osnovnu koncepciju, ali i reagira na aktualne promjene i potrebe pa sa stabiliziranjem društvene situacije i povećanjem graditeljske produkcije u regiji zauzima angažiraniju poziciju. Tako uz promociju afirmativnih postignuća, časopis nastoji djelovati izraženije kritički, pogotovo po pitanju osjetljivih ili posebno eksponiranih projekta ili zahvata od šireg urbanog značaja, kao što se i kritičari potiču na objektivnu i višeslojnu valorizaciju radova koje problematiziraju. Također, za normalizacijom situacije u jugoistočnoj Europi, nastoji se pratiti događanja i u tim sredinama te sudjelovati u njihovoj afirmaciji.

Struktura časopisa nije čvrsto fiksirana po rubrikama, nego se časopis sadržajno prilagođava tematskom okviru broja i aktualnim događanjima. Iz tog razloga je svaki broj drugačiji u smislu zastupljenosti različitih područja pri čemu se nastoji da prilozi formiraju tematske cjeline ili da su u određenoj mjeri sadržajno povezani. Žanrovski, većina tekstova pripada konvenciji kritičkih prikaza, ali se publiciraju i prilozi koji su esejističkog karaktera. časopis njeguje i tradiciju opsežnih intervjua sa najeminentnijim protagonistima internacionalne i lokalne scene.

Sadržajno težište časopisa je prikaz recentnih arhitektonskih praksi, a prate se i zbivanja iz područja dizajna, fotografije, mode, teatra, vizualnih umjetnosti i teorije. Postav uredništva je razmjerno stabilan i dio današnjih urednika radi na časopisu od prvog broja čime je zajamčen kontinuitet i profesionalnost. Naravno, uredništvo se tijekom godina postepeno popunjava i sa novim članovima mlađe generacije čime je stvoren tim koji je heterogen u preferencijama i interesima. U konceptualnom smislu časopis je u potpunosti kolektivni proizvod a metoda rada uredništva bazira se na kontinuiranoj polemici o svim prilozima kao i na ravnomjernoj podjeli odgovornosti i radnog opterećenja. Tvrtka Oris potpuno je profesionalizirana u području izvršnog uredništva, poslovanja, distribucije i marketinga, čime je stvorena sigurna baza za rad uredništva. Oris su od 1998. do danas uređivali ili uređuju: Ante Nikša Bilić, Damir Fabijanić, Sanja Filep, Tadej Glažar, Vera Grimmer, Ante Rašić, Andrija Rusan, Urša Komac, Matej Mljač, Mateja Medvedič, Silva Kalčić, Maroje Mrduljaš, Ana Šilović, Alan Kostrenčić, Ana Dana Beroš, Miranda Veljačić, Tamara Zamelli, Marko Golub i Dubravka Jančić.

Dizajn je bitna odrednica identiteta i koncepcije časopisa pri čemu se nastoji uskladiti vizualna dojmljivost sa čitljivošću i preglednošću sadržaja. Dizajn se u redovitim ciklusima obnavlja pa prvih 49 brojeva potpisuje Studio Rašić iz Zagreba, a od broja 50 Oris se prelama prema dizajnu Damira Bralića, Vanje Cuculića i Nikole Đureka. Za taj redizajn bio je organiziran i pozivni natječaj na kojem je sudjelovalo 7 istaknutih hrvatskih dizajnera i dizajnerskih studija kako bi se dobilo najprikladnije rješenje.

U 2018. godinu, u kojoj obilježavamo dvadesetu godišnjicu postojanja, ušli smo s novim uredničkim konceptom časopisa Oris.
Novi urednički koncept popraćen je novim dizajnom koji potpisuje naša dizajnerica Borjana Katić, a koji ostvaruje kontinuitet s prethodnima zadržavajući suvremeni vizualni jezik, no uvodi dinamičniju izmjenu priloga koju zahtjeva novi koncept. 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Oris 123
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Časopis Oris