Centar Luka Ritz

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:57
Tra
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Centar Luka Ritz

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
10.2018

Centar Luka Ritz

obilježio prvu godišnjicu rada na prevenciji i rješavanju poteškoća u ponašanju djece i mladih
Centar Luka RitzFotografija 1
 

Centar za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“ obilježio je u prostorima Gradske skupštine Grada Zagreba prvu godišnjicu rada kao gradske ustanove socijalne skrbi koja djeci i mladima s poteškoćama u ponašanju, kao i njihovim obiteljima, pruža sustavnu i sveobuhvatnu skrb. U Centru Luka Ritz u prvih je 12 mjeseci podršku i potrebnu pomoć već pronašlo više od 400 korisnika, od kojih najmlađi ima četiri, a najstariji 71 godinu.

Inicijativa za osnivanje javne ustanove Centar Luka Ritz proizašla je iz višegodišnjeg uspješnog rada udruge „Zagrebačkog savjetovališta protiv nasilja djece i mladih Luka Ritz“ koje su utemeljili Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz nakon što je on nesretno preminuo od posljedica vršnjačkog nasilja. U najtežim trenucima pronašli su način da učine nešto plemenito doniravši Lukine organe kojima je spašeno devet života i pokrenuvši savjetovalište koje je značajno doprinijelo jačanju svijesti i važnosti prevencije nasilja među djecom i mladima.

Primjenjujući individualni pristup, te potičući interdisciplinarnost i međuresornu suradnju s odgojno obrazovnim, zdravstvenim, socijalnim ustanovama te organizacijama civilnog društva, danas je temeljna zadaća Centra Luka Ritz osigurati stručnu pomoć i podršku djeci, mladima i njihovim obiteljima kako bi pridonio prevenciji svih oblika rizičnih ponašanja.

Brojnim visokim uzvanicima koji su na proslavi obljetnice pružili podršku Centru Luka Ritz, rad i planove za budućnost ustanove predstavila je ravnateljica Centra Ivana Jolić, istaknuvši: „U proteklih godinu dana kroz rad smo se uvjerili da su potrebe za uslugama savjetovanja i pomaganja, psihosocijalne podrške i pomoći u učenju velike, što najbolje potvrđuje podatak da smo već u prvoj godini rada pružili 1800 usluga. Većina naših korisnika u Centar dolazi samoinicijativno, ohrabrena pozitivnom percepcijom imena Luke Ritza kao simbola borbe protiv nasilja i promocije tolerancije, te jednostavnošću dolaska bez uputnice liječnika ili druge institucije. Korisnici nam se zato obraćaju već kod pojave prvih teškoća ili odgojnih izazova bez straha od etiketiranja i osude okoline, koji su inače jedan od glavnih razloga odgađanja traženja pomoći. Uključuju nam se djeca već u vrtićkoj dobi, što nas čini posebno zadovoljnima jer je ključ rješavanja problema u pravovremenoj, ranoj intervenciji“.

Postojeća istraživanja ukazuju na značajnu prisutnost problema i rizičnih ponašanja kod djece i mladih, pa tako prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 10-20% djece do 18 godina ima neki poremećaj mentalnog zdravlja, a 50% psihijatrijskih bolesti razvije se i progredira već u vrijeme djetinjstva i adolescencije. Istraživanje provedeno lani među adolescentima u Zagrebu pokazalo je da se 27% učenika osjeća tužnima ili bezvoljnima svakoga dana, 14,5% je ozbiljno razmišljalo o suicidu, a njih 18% u posljednjih je mjesec dana barem jednom ili češće i samo bilo izloženo zlostavljanju.

U Hrvatskoj, međutim, nedostaju kvalitetni epidemiološki podaci na kojima bi se mogla temeljiti nacionalna slika mentalnog zdravlja djece i mladih, a sustavna, interdisciplinarna i međuresorna podrška još uvijek nisu na zadovoljavajućoj razini. U praksi nedostaje kvalitetne suradnje između psihijatara, psihologa, liječnika opće prakse i školske medicine, socijalnih radnika, socijalnih pedagoga i rehabilitatora. U velikom broju gradova i županija u Hrvatskoj ne postoji dovoljan broj institucija koje bi građanima mogle pružiti besplatne usluge sprečavanja i tretiranja rizičnog ponašanja.

„Upravo navedene nedostatke mogli bismo prevladati usmjerimo li dodatne napore u jačanje međuresorne suradnje i interdisciplinaran pristup koji uključuje zdravstvo, obrazovanje, socijalnu skrb, akademsku zajednicu i donositelje odluka. Uvjerena sam da jedino zajedničkim koordiniranim djelovanjem i suradnjom možemo ostvariti najbolje rezultate. Također je potrebno više raditi na prevenciji i suzbijanju problema kod djece i mladih ne samo unutar pojedinih lokalnih zajednica, već i na nacionalnoj razini, kako bi se problemi na vrijeme uočili i kako bi se moguće negativne posljedice ne samo za pojedince već i čitavo društvo izbjegle ili umanjile“, naglašava Ivana Jolić.

Ovakav sustavan i sveobuhvatan pristup pomoći i podrške djeci i mladima te njihovim obiteljima omogućio je Centru Luka Ritz da sa svega sedam stalno zaposlenih i 25 entuzijastičnih volontera od studenata do umirovljenika, daje već sada vidljiv i konkretan doprinos zajednici. U narednim godinama plan je Centra postupno povećavati vlastite kapacitete temeljeći kvalitetu svojih usluga na posvećenosti i individualnom pristupu svakom korisniku, uspostavi povjerenja, umrežavanju i jačanju suradnje s drugim ustanovama i institucijama kao i kontinuiranoj edukaciji stručnjaka.

Fotografija 1: Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Renata Margaretić Urlić, savjetnica predsjednice RH za društvene djelatnosti i mlade, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Reno i Suzana Ritz, Lukini roditelji, Ivana Jolić, ravnateljica Centra Luka Ritz i Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Fotografija 2: Lukini roditelji Reno i Suzana Ritz s ravnateljicom Centra Luka Ritz Ivanom Jolić

Fotografija 3: Ivana Jolić, ravnateljica Centra Luka Ritz predstavila je rad i planove za budućnost ustanove

Fotografija 4: Reno i Suzana Ritz, Lukini roditelji

Fotografija 5: Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba

Fotografija 6: Centar za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Fotografija 1
  • Zagreb Fotografija 2
  • Zagreb Fotografija 3
  • Zagreb Fotografija 4
  • Zagreb Fotografija 5
  • Zagreb Fotografija 6

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Centar Luka Ritz