Čitanke o migracijama

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Čitanke o migracijama

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
07.2020

Čitanke o migracijama

predstavljanje MMSU-ove čitanke o migracijama u Booksi
Čitanke o migracijamaFoto danica dakic sandra sterle
 

Pozivamo vas na predstavljanje MMSU-ove knjige-čitanke 

Between Mobility, Control and Social Transformation

 (Između kontrole kretanja i društvenih promjena)

koja će se u četvrtak, 16. srpnja u 18 sati, održati u zagrebačkoj Booksi (Martićeva 14d), u sklopu programa Booksa u parku.

Čitanka je u ožujku 2020. objavljena kao epilog četverogodišnjeg umjetničko-interdisciplinarnog  projekta Riskiraj promjenu s fokusom na migracijama, temi koja ovih dana ponovno preplavljuje medijske stupce. Riskiraj promjenu projekt je koji se kroz brojne internacionalne izložbene, rezidencijalne, diskurzivne, radioničke i izdavačke aktivnosti bavio temama iz spektra kulturalne studije o (ne)gostoljubivosti današnje Europe i umjetničke satire društvenog krajolika čije su glavne karakteristike mit o superiornosti, imperijalna povijest, obuzetost čistoćom i kontrolom te strah pred drugim i nepoznatim.

Na 336 stranica i u desetak tekstova pisanih na engleskom jeziku, iz područja antropologije, socijalne psihologije te umjetničkih i kustoskih praksi, knjiga-čitanka donosi teme o pokretljivosti u 21. stoljeću. Podijeljena je u tri poglavlja znakovitih naslova: Stranac, izbjeglica, građanin, turist - Europa kao prostor negostoljubivosti, zatim Stranputicama multikulturalizma do prostornog odvajanja – klaustrofobija suvremenih gradova te Pripada li Balkan Europi? – pitanje političke i socijalne integracije na rubovima Europe. Okuplja teoretičare i praktičare različitih profila, mahom sudionika izložbi i simpozija održanih u sklopu projekta. Knjigu će u Booksi neki od njih i predstaviti (Irena Bekić, Dragan Markovina, Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić), zajedno s MMSU-ovim kustosicama, također autoricama tekstova Sabinom Salamon i Ksenijom Orelj te voditeljicom projekta Riskiraj promjenu u Hrvatskoj, Marinom Tkalčić.

Tekstovi Željka Senkovića, Ksenije Orelj i Sabine Salamon, C. J. Stephens, Marijane Hameršak i Ive Pleše objedinjeni prvim poglavljem Stranac, izbjeglica, građanin, turist - Europa kao prostor negostoljubivosti osvrću se na razdiobu 'ja – drugi', analizirajući zaoštrene odnose spram drugog koji se manifestiraju kroz pojačane sustave kontrole, isključivanja i odbacivanja. Bave se figurom stranca, izbjeglice  (ne)građanina – u razdoblju obilježenom desnim pomakom i obratom europskih liberalnih ideala prema bezobzirnom pragmatizmu.

Drugo poglavlje naslovljeno Stranputicama multikulturalizma do prostornog odvajanja – klaustrofobija suvremenih gradova, započinje istraživanjem (Rijeka kao multikulturalni grad) Barbare Matejčić i Drage Župarića Iljića, a donosi i tekstove Irene Bekić i Duge Mavrinac te Igora Petričevića. Kroz istraživačke studije i analizu suvremenih umjetničkih praksi, tekstovi u ovom poglavlju opisuju svakodnevne zamke u priznavanju drugog, zakrabuljene u administrativnu-pravnu, socijalnu, kulturalnu i psihološku frazeologiju.

Zaključno je poglavlje čitanke Pripada li Balkan Europi? – pitanje političke i socijalne integracije na rubovima Europe. Tekstovi Dragana Markovine, Manuele Bojadžijev i Sabine Salamon odražavaju pogranična iskustva balkanskog i mediteranskog svijeta označenog širim nacionalističkim podjelama čija je ekonomska pozadina često prikrivena. U kontekstu poraza ideje stvaranja nadnacionalne zajednice, tekstovi istražuju alternative rastućoj ksenofobiji i socijalnoj diskriminaciji te zamišljaju ujedinjeni front koji bi umjesto kulturalnih afirmirao univerzalna građanska prava, uz bok socijalnim i ekonomskim pravima. Upravo tako operira i projekt Riskiraj promjenu, objedinjujući i afirmirajući umjetničke prakse koje se odmiču od službenih registara povijesti i umjesto "objektivnih" istina favoriziraju suosjećanje i solidarne akcije kao mjerodavne katalizatore promjene i bijega iz klaustrofobije današnje društvenosti.

Čitanka se vezuje i uz tematske koncepcije izložbi koje su u sklopu projekta Riskiraj promjenu održane u riječkom MMSU-u a čije su teme sezale od anatomije privremenih migracija („Između tamo i tamo: Anatomija privremenih migracija“2016.), preko problema prisilnih migracija i nesnalaženja u vremenu poremećene sigurnosti („Crne krabulje“2017.), bijega kao pokušaja opstruiranja kontrole kretanja („Bijeg“2018.), do pitanja o oblikovanju predodžbi o strancu i drugom („Mi nismo kao oni“, 2019.). Ovaj je dio knjige popraćen bogatom fotodokumentacijom; slikovnim prilozima umjetničkih radova i kulturno-povijesnog materijala.

Vidimo se u Booksi!

Riskiraj promjenu umjetničko-interdisciplinarni je četverogodišnji projekt koji je poduprla Europska unija, a na kojem partnerski surađuju Udruga za kulturu i edukaciju ACE Kibla iz Maribora, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada, Centar za kulturu novih medija RIXC iz Rige, ustanova za digitalnu umjetnost i kulturu ZINC iz Marseillesa, Nacionalno i kapodistrijsko sveučilište u Ateni, Agencija za razmjenu suvremene umjetnosti ACAX iz Budimpešte, Fondacija za promociju socijalne inkluzije s Malte, X-OP iz Maribora i Takomat GmBH iz Kölna.

Foto: Danica Dakić & Sandra Sterle, “GO_ HOME“, multimedijski projekt, 2001.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Foto danica dakic  sandra sterle
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Čitanke o migracijama