City break u

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Tra
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › City break u

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
01
 
08.2019

City break u

u Jastrebarskom!
City break uGrad jastrebarsko
 

Na putu do mora na tren zastanite u Jastrebarskom i sebi i Vašoj obitelji pružite nezaboravne trenutke te tako vaš odmor učinite drugačijim do sada.

Da biste se odmorili nije potrebno samo otputovati iz grada u kojem živite na željenu lokaciju već je pritom potrebno i dobro isplanirati usputne izlete u atmosferi nadohvat ruke, jer domaće avanture često mogu pružiti jednako kvalitetno i zabavno iskustvo, kao recimo negdje na moru ili u planinama. Više puta planirani vikend i odmor u poznatoj okolini znači doživljaj brojnih slatkih i nezaboravnih trenutaka. 

U Jastrebarskom - mjestu čiji je nadimak poznatiji od samog imena (Jaska) ima za svakoga ponešto - aktivan odmor, ljenčarenje, kupanje ili ipak istraživanje neotkrivenog. U nastavku Vam donosimo 8 aktivnosti koje možete raditi i osjetiti u jaskanskom kraju, a koje će vaš odmor učiniti totalno drugačijim do sada. 

Otkrij Jastrebarsko  - video link

1. Perivoj dvorca Erdödy u samom centru grada

Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom, prema podacima, nastaje na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a bogatstvo flore i faune koje ga čini doprinijelo je da se Perivoj stavi pod zaštitu kao spomenik vrtne arhitekture. Od autohtonih elemenata u Perivoju ističu se primjerci hrasta lužnjaka, javora crvenolisne bukve i graba. Od egzota, značajniji su po starosti i razvijenosti krošnje katalpa, sofora, kao i tužne vrbe u opkopu dvorca. Zaštićena površina parka iznosi 9,47 ha. U prostranom perivoju nalazi se potok Reka, jezero Park i najvredniji „eksponat“, dvorac Erdödy, a nasuprot dvorca smjestila se i stara Žitnica. Perivoj je biser i srce Jaske, mjesto kojeg Jaskanke i Jaskanci svakodnevno posjećuju kako bi pronašli svoj mir, ali i mjesto na koje su izuzetno ponosni. 

Doživi i Ti čari Perivoja Erdody - video link

2. Biciklirajte i otkrivajte neotkriveno

U neposrednoj blizini Perivoja u Jastrebarskom nalazi se prva javna garaža s električnim biciklima. Bicikli su prilagođeni brdskoj i gradskoj vožnji, a sustav naplata je kroz sustav aplikacije Nextbike. Najam jednog bicikla na pola sata iznosi 10 kuna. Kroz jaskanski kraj proteže se više od 250 km označenih biciklističkih staza koje vode kroz netaknutu prirodu i čekaju upravo Vas da otkrijete neki njen, još neotkriven dio.

Sjedni na e-bicikl, misli na zdravlje i otkrij neotkriveno - video link

3.  Od drva do bačve –  posjetite bačvarski obrt

Kako se danas izrađuju i kako su se prije izrađivale bačve, koje pogodnosti ima kvalitetna bačva za vino, i puno toga drugoga možete otkriti u bačvarskom obrtu koji se nalazi u Jastrebarskom. Bačvarski obrt gospodina Goluba jedan je od obrta koji se može pohvaliti s dugotrajnom tradicijom većom od 50 godina. Bačvarska zbirka u Jastrebarskom druga je takva zbirka u Hrvatskoj.

Upoznaj tradiciju bačvarstva - video link

4. Izvor vode kao afrodizijak -  posjetite prirodni bazen u Svetoj Jani

Jaskanski kraj nije poznat samo po uspješnosti plešivičkih vinara, Jaska je poznata i po bogatstvu i čistoći vode. Izvor vode u Svetoj Jani prema narodnoj predaji na glasu je kao afrodizijak. U Svetoj Jani nalazi se prirodni bazen s prirodnim izvorom vode u kojem temperatura vode ne pada ispod 23 stupnjeva kroz čitavu godinu.

Posjeti Jasku  - video link

5.  U čaši vina nalazi se zdravlje – posjetite Plešivičku vinsku cestu

Jeste li znali da ljudi koji piju vino duže žive, da je uz vino srce snažnije, da vino štiti od raka, da vino utječe na snažnije kosti. Na plešivičkoj vinskoj cesti možete kušati razna vina od sauvignona do rosea, a uz to probati autohtonu poslastica  -  copanjek.

Posjeti vinarije i pronađi svoje najdraže vino - video link

6. More zelenila u Jaski – posjetite Park prirode Žumberak- Samoborsko gorje

Vizure tradicionalnih sela, pašnjaka i polja još uvijek skladno nadopunjuju nepregledna šumska prostranstva. Upravo taj mozaik očuvanog tradicionalnog krajobraza uz veliko bogatstvo flore i faune, geološke osobitosti te vrijedni arheološki nalazi ono je što danas privlači. Vaše će tijelo i um znati cijeniti vrijeme provedeno u tišini ili čitanju dobre knjige u prirodi. Spremite košaru s jaskanskim domaćim proizvodima i uputite se u more zelenila.

Upoznaj More zelenila - video link  

7.  Nedovoljno adrenalina za Vas – isprobaj let nad Jaskom

Ukoliko ste željni adrenalina, naći se na pola puta između neba i zemlje, uploviti među oblake i razgledati pitomi jaskanski kraj, okušajte se u letačkim sportovima koji predstavljaju jedinstveno iskustvo. Hrabriji se mogu okušati u paraglajdingu s Japetića ili Plešivice ili pak vidjeti panoramu Jaske i okolice iz zrakoplova.

Isprobaj let nad Jaskom! - video link

8. Za kraj putovanja organizirajte nešto posebno –  okušajte se u ribolovu i lovu  

Najviše se pamti neki cool izlet ili aktivnost vezana za pojedini odmor. Zašto onda ne doživjeti nešto posebno kao pecanje ili lov u zoru. Na jaskanskom području prostire se 18 lovišta ukupne lovne površine 54 000 hektara te mnogobrojne visinske i nizinske potočne površine, kao i jezera Dubrava, Gović i Park.

Probudi lovca u sebi! - video link

Stoga, izbjegnite direktan put prema moru, zastanite u Jastrebarskom i zgrabite priliku uživanja u nedotaknutoj prirodni jaskanskog kraja.

#visitjaska

Izvor: TZGJ
Foto: Grad Jastrebarsko

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Grad jastrebarsko
  • Zagreb Grad jastrebarsko 1
  • Zagreb Grad jastrebarsko 2
  • Zagreb Grad jastrebarsko 3

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › City break u