Climathon Zagreb

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
16

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Climathon Zagreb

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
12
 
11.2019

Climathon Zagreb

iznjedrio izvrsna rješenja ozelenjavanja zagrebačkih građevina
Climathon ZagrebClimathon - sudionici 1
 
Ove je jeseni priroda probudila studente, mlade profesionalce - arhitekte, biologe, botaničare, urbaniste, građevinare, IT-evce i entuzijaste i okupila ih na jednom mjestu. Mjesto radnje bio je zagrebački ZICER, a u njemu su uzbudljivi izazovi dobili odgovore na svoja pitanja. Drugi zagrebački Climathon privukao je domaće i međunarodne natjecatelje koji su u multidisciplinarnim timovima, vođeni iskusnim mentorima, tijekom 12 sati kreirali zelena zagrebačka rješenja. 
 
U natjecateljskom su duhu svoju maštu, kreativnost i znanje četiri tima usmjerila k mapiranju i ozelenjavanju zagrebačkih građevina, zadatku koji je zadao Grad Zagreb. Na temelju njihovih analiza nastajali su koncepti koji će zazeleniti naš grad i njegove fasade i krovove. 
 
Partner ovogodišnjeg Climathona bila je INA koja je događaj obogatila novom dimenzijom - 'izazovom unutar izazova'. Jedan je tim tako krenuo u potragu za najboljim idejnim rješenjem ozelenjavanja zgrade INA Grupe u Vukovarskoj ulici. Njezin je ravni krov bio inspiracija timu Green Space za složena i zanimljiva „green roof“ rješenja.  Mladim kreativcima trud se itekako isplatio jer je upravo njihovo rješenje žiri proglasio najboljim.
 
„Ovo je bilo izvrsno iskustvo. Sudionici različitih profila radili su zajedno na razvoju rješenja i dobro smo se zabavili izrađujući koncept koji je na kraju i pobijedio.“, kazala je Ane Slabić, članica pobjedničkog tima Green Space. 
 
Grad Zagreb je kao glavni partner drugog zagrebačkog Climathona, uz zadavanje ovogodišnjeg izazova, za pobjednike osigurao i vrijedne nagrade. 
 
„Primjena zelenih tehnologija ima dokazano pozitivne učinke na povećanje energetske učinkovitosti građevina, smanjenje potrošnje vode, pohranu CO2 i smanjenje zagrijavanja urbanih središta. Drago mi je da smo i ove godine imali izvrstan odaziv timova koji su u 12 sati uspjeli napraviti nekoliko vrhunskih rješenja. Čestitam i hvala!“, izjavio je Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.
 
I ostali timovi ponudili su rješenja ozelenjavanja našeg grada, a vjerujemo kako će se neke od ideja zasigurno i dalje razvijati sve do faze moguće implementacije. 
„Osjećam se energično. Proveli smo ovdje 12 sati, a ipak nitko nije iscrpljen. Sudionici se još uvijek druže i međusobno razgovaraju. Timovi su iznjedrili izvrsna rješenja, a mogu samo zamisliti što bi učinili kad bi imali više vremena. Drago mi je da Grad podržava ovakve događaje i bit će mi drago ukoliko ih bude još više u budućnosti.“, podijelila je s nama Stephanie E. Trpkov, konzultantica za strategiju u Svjetskoj banci i mentorica Climathona.
 
Climathon je konceptualni hackathon i globalni pokret Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojim svake godine tisuće mladih ljudi u više od 135 svjetskih gradova simultano kreiraju rješenja za klimatske izazove današnjice. Omogućava odlučnim građanima da se uključe u rješavanje klimatskih problema razrađujući svoje ideje te na inspirativni način dopru do šire zajednice.    
Inovacije na području klimatskih promjena ključne su za održivu budućnost, a ZICER kao domaćin i organizator Climathona timovima formiranim na današnjem događaju i dalje stoji na raspolaganju nudeći podršku pri preobrazbi njihovih rješenja u konkretne poslovne poduhvate. 
 
 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Climathon - pobjednicki tim green space
  • Zagreb Climathon - sudionici 1
  • Zagreb Climathon - sudionici
  • Zagreb Climathon zagreb 2019
  • Zagreb Green space - pobjednicki tim
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Climathon Zagreb