Dan bez mobitela

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:31
Tra
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Dan bez mobitela

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
01
 
07.2017

Dan bez mobitela

u prometu
Dan bez mobitelaDan bez mobitela u prometu 1
 

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u petak je predstavila svoj najnoviji projekt pod nazivom 'Dan bez mobitela u prometu' u okviru kojega pokreće kampanju prevencije za smanjenje korištenja mobitela u prometu. Ovom prilikom prezentirani su i rezultati istraživanja ponašanja i navika vozača automobila, biciklista i pješaka prilikom upotrebe mobitela u prometu. Rezultati istraživanja, koje je na tu temu prvi puta i napravljeno u Hrvatskoj, među ostalim otkrivaju kako više od 90 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, a gotovo 50 posto ponašanje ne bi mijenjalo bez obzira na visinu kazne.

Na konferenciji za novinare koju je moderirao Dušan Miljuš, urednik Jutarnjeg lista, o broju prekršaja i iskustvima policije vezano uz korištenje mobitela u prometu govorio je Miron Huljak iz Ravnateljstva policije, Služba za sigurnost u cestovnom prometu istaknuvši podatak kako je po učestalosti prekršaja uporaba mobitela šesta na ljestvici.

O mobitelu kao jednom od danas najvećem distraktoru u prometu govorila je profesorica psihologije Ljiljana Mikuš, pročelnica Sekcije za prometnu psihologiju Hrvatskog psihološkog društva i naglasila kako istraživanja na tu temu dokazuju da je vjerojatnost nesreće zbog korištenja mobitela u vožnji povećana za četiri do devet puta.

Rezultate istraživanja navika i ponašanja sudionika u prometu provedeno u lipnju na tisuću ispitanika reprezentativnog uzorka u 21 županiji prezentirala je Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu. Podvukla je kako temeljem rezultata istraživanja slobodno možemo zaključiti da vozači takvo ponašanje ne smatraju nepoželjnim ili neodgovornim, jer gotovo svi bez zadrške priznaju kako koriste mobitel za vrijeme vožnje,.

Mobitel vozači za volanom najviše koriste za razgovor, potom za navigaciju, a na trećem je mjestu SMS. Iako gotovo 80 posto ispitanika misli da je takvo ponašanje opasno, čak 38,7 posto navodi da ga ne bi mijenjali bez obzira na visinu kazne, a 7,2 posto smatra da je kažnjavanje nepotrebno. Što se biciklista tiče, svaki treći tijekom vožnje razgovara na mobitel, a svaki peti ima slušalice u ušima i sluša glazbu.

Kampanju prevencije 'Dan bez mobitela u prometu' predstavio je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja je nositelj projekta kojega podupire Nacionalni program za sigurnost u cestovnom prometu: „Zadali smo si težak zadatak, objasniti ljudima da niti jedan poziv ili SMS dok smo u vožnji nije dobar.  Samo jednu sekundu nepažnje možemo platiti najskuplje. S obzirom da ovaj projekt nije jednokratne upotrebe, nego je zamišljen imati kampanju Dan bez mobitela u prometu“ svake godine, simbolički datum je 21. listopada – idemo s porukom kako nijedan poziv, niti jedan massage nije vrijedan našeg zdravlja i našeg života.“

Kao izaslanik premijera i Vlade na konferenciji je sudjelovao i Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova koji je naglasio kako su upravo ovakve kampanje najbolji put prevenciji jednog od danas za sigurnost u prometu vrlo opasnog načina ponašanja: „Upravo stoga kroz Nacionalni  program  sigurnosti cestovnog prometa podupiremo i ovu kampanju! Cilj nam je na godišnjoj razini za pedeset posto smanjivati broj prometnih nesreća i vjerujemo da će projekt Dan bez mobitela u prometu pridonijeti ostvarenju tog cilja.“

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Dan bez mobitela u prometu 1

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Dan bez mobitela